Het probleem met Bitcoin.

Bitcoin is qua techniek reuze interessant, maar qua investering veel minder. Dus leggen we nogmaals uit wat nou het probleem met Bitcoin is.

Laatst hadden we het in de blog over Bitcoin. En daar hebben we behoorlijk wat reacties op gehad. Daarom gaan we het er vandaag nog een keer over hebben, om uitgebreid uit te kunnen leggen wat nou precies het probleem met Bitcoin is.

We zijn geen haters.

Zoals we in de vorige blogs ook al hebben aangegeven, vinden we de ontwikkelingen rondom cryptocurrency razend interessant. Maar dan vooral vanuit technologisch oogpunt. De techniek die komt kijken bij het decentrale netwerk van cryptocurrency en blockchain biedt legio mogelijkheden. Daar gaan we zeker nog meer van horen.

Maar als investering zien we weinig heil in Bitcoin en de andere cryptomunten. En dat ligt vooral aan het feit dat je als bezitter van een Bitcoin niet meeprofiteert van een verdienmodel. Je hebt geen aandeel in iets, je hebt een product gekocht. Vandaar dat wij Bitcoin ook zien als verzamelobject. Het is een digitale munt. Een betaalmiddel. En net als dat er mensen zijn die de hele collectie van euro’s compleet proberen te krijgen, gunnen we het de verzamelaar van cryptocurrency natuurlijk ook om ze allemaal te bemachtigen.

Maar voor de investeerder is het niet weggelegd. Zelfs als je van je verzameling een investering wilt maken dan zijn er veel betere alternatieven dan Bitcoin.

Geen goede kenmerken.

Zelfs voor een verzamelobject liggen de feiten er niet goed bij voor een Bitcoin. Verzamelaars houden namelijk van exclusieve dingen. En dat is Bitcoin zeker niet. Met een maximale oplage van 21 miljoen stuks is het niet zo exclusief als een schilderij van Rembrandt of een paar schoenen van Michael Jordan.

Gelukkig kunnen Bitcoin ook, net zoals andere verzamelobjecten, verloren gaan. Hierdoor zou het ooit kunnen gebeuren dat er inderdaad nog maar een paar Bitcoin in de wereld zijn. Maar dan moeten er nog een heleboel munten verloren gaan, willen we over een echt exclusieve oplage kunnen spreken.

Op dit moment is daar zeker nog geen sprake van, want Bitcoin worden nog steeds gemaakt. En het feit dat de productie nog steeds loopt, is doorgaans ook niet goed voor de waarde van een verzamelobject. Als Rembrandt elke week nog een nieuw schilderij zou maken, dan zouden de al bestaande schilderijen een stuk minder waard zijn. Want waarom zou je de hoofdprijs betalen als je bij de meester zelf ook een nieuwe kunt bestellen?

En wat helemaal niet helpt is dat Bitcoin niet in hele stuks gebruikt hoeven te worden. Je kunt met gemak 0.00001 Bitcoin bezitten zonder dat het iets afdoet aan de aard van het beestje. Dat is doorgaans niet hoe het werkt met verzamelobjecten. Alleen een zool van de schoen van Michael Jordan is naar rato een stuk minder waar dan de hele intacte schoen. Hoe vaak hoor je bij tussen Kunst en Kitsch ze niet zeggen dat het jammer is dat de set niet compleet is. Een verzamelobject verkopen in onderdelen is daarom not done, maar voor Bitcoin geen probleem. Wat betekent dat er dus eigenlijk oneindig veel stuks zijn. Als 210 miljoen mensen een Bitcoin willen hebben, dan krijgt iedereen gewoon eentiende van een Bitcoin. Opgelost!

Wat ook niet helpt voor een verzamelobject, is dat Bitcoin niet tastbaar is. Los van de waarde van een Rembrandt, kan de bezitter er ook met veel genot naar kijken. Het object is te aanschouwen en bewonderen. Dat is bij Bitcoin geenszins het geval. Dat is gewoon een nummer in een wallet. Het levert net zoveel bewondering op als een banksaldo.

En als laatste hebben we ook nog eens te maken met stevige concurrentie. Want waar Bitcoin op dit moment de bruikbaarheidsfactor heeft van een waardebon (je kunt er mee betalen, maar lang niet overal en het ontleent haar waarde aan de dollar), zijn er ook nog vele andere cryptomunten die als een vergelijkbare waardebon kunnen worden gebruikt. Dus als de Bitcoin ooit echt op beginnen te raken kunnen we gewoon van een andere cryptomunt exemplaren bijmaken. Dat is de doodsteek voor de exclusiviteit.

Ga iets anders verzamelen.

Als je verzamelen wilt combineren met investeren, dan zijn er heel wat andere takken van sport om in aan de slag te gaan. Zo kun je klassieke auto’s gaan kopen, je in de kunst storten of goede wijn op de plank leggen voor later. Allemaal producten die bewezen zijn als waarde investering zolang jij weet waar je over praat en de verleiding kunt weerstaan om het product tussentijds niet te besturen, beschadigen of op te drinken.

Het mooiste verzamelobject.

Een aandeel. Daar zijn er ook heel veel van en jij kunt er een sport van maken om de mooiste en beste te verzamelen. Je koopt ze gemakkelijk online en er is geen risico dat je gedurende het bezit zo’n aandeel opmaakt of beschadigt. Daar zien beurswaakhonden over de hele wereld op toe en hier in Nederland zijn er meerdere wetten die jou als belegger beschermen tegen diefstal, fraude en faillissement. Zelf als jij je wachtwoord van je beleggingsrekening verliest, betekent dat niet dat je aandelen in rook op zijn gegaan. Dan kun je gewoon de klantenservice bellen.

Daarbij wordt er ook nog eens de hele week lang voor jou bepaald wat dat aandeel waard is. Dus je hoeft geen taxateur te bellen wanneer je over verkopen nadenkt. Of advertenties te plaatsen om een koper te vinden. Nee, de hele dag lang staan er kopers in de rij te vertellen wat zij voor dat aandeel willen betalen en te wachten totdat jij die van jou verkoopt.

En de meeste brengen al geld in het laatje terwijl jij ze hebt in de vorm van dividend. In plaats van dat jij een product hebt gekocht, heb jij jezelf onderdeel gemaakt van het verdienmodel van een bedrijf. En hoe meer euro’s, dollars of peso’s zij weten te verdienen, hoe meer jij meeprofiteert.

Lekker aandelen verzamelen dus!

Het probleem met Bitcoin is niet alleen dat het een verzamelobject is, het is ook nog eens een slecht verzamelobject. Dat maakt het als investering een optie die nooit bovenaan de lijst zou moeten staan.

Als jij het leuk vindt om een Bitcoin te bezitten, doe het dan als liefhebber. Maar voor vermogensopbouw is het geen geschikte kandidaat. Je kunt dan veel beter verdiepen in auto’s, kunst of wijn. En als je echt een mooi renderend verzamelobject in handen wilt hebben, dan ga je voor aandelen!

Geef een reactie