Go away in May!

Het is oudje, maar snijdt nog steeds hout. In de zomer is het slecht beleggen en dus waarschuwt men "Go away in May!".

Snappen hoe de beurs werkt is leuk, maar erover mee kunnen praten is nog leuker. Daarom besteden wij in onze serie #beurspraat aandacht aan de oneliners, gezegden en tegeltjeswijsheden die iedere belegger hoort te kennen. Mooie zinnen die jij er tijdens een borrel even lekker in kunt slingeren zodat iedereen direct weet dat ze met een baas te maken hebben. Deze keer de waarschuwing: “Go away in May!”.

De oorsprong

Sinds lange tijd is er op de wereldwijde beurzen een raar fenomeen waarneembaar. De zomermaanden leveren nauwelijks rendement. In een gemiddeld beursjaar wordt de winst gemaakt in de herfst en winter. De lente en zomer zijn vaak de maanden waarin de koersen zijwaarts bewegen of zelfs een stapje terug doen. Dit verschijnsel zorgde er al snel voor dat beurshandelaren elkaar aanraden om het voor gezien te houden zodra de maand mei is aangebroken. En om het catchy te houden, moest dat advies natuurlijk rijmen. Go away in May

Waar het precies aan ligt, is een veel besproken onderwerp. Er is voldoende onderzoek naar gedaan. Doorgaans houdt men het erop dat er in de zomermaanden het leven wat rustiger aan gaat, en de beurs die trend volgt. Iedereen is op vakantie, dus de productiviteit daalt en de nieuwtjes worden schaars. Niets dus om de koersen in gang te laten schieten.

De wijsheid

Het is goed voor een belegger om te weten dat de rendementen ongelijk verdeeld zijn over het jaar. Wanneer jij mikt op die 7% per jaar, zul je in een gemiddeld beursjaar na het eerste kwartaal een groot deel daarvan al binnen hebben. Die voorspong is nodig om de waardeloze zomermaanden op te vangen. Vervolgens komt er een eindsprint in het laatste kwartaal bij kijken om dat jaarlijkse rendement binnen te tikken.

Nou geldt dit uiteraard voor een gemiddeld beursjaar en kan het best eens anders lopen in een specifieke zomer. Zo was er de befaamde campingrally in 1997. Midden in de gekte rondom de dotcom bubbel waren aandelen niet aan te slepen en belde men letterlijk vanaf het campingbedje de broker om orders door te geven. Gelukkig hebben wij tegenwoordig allemaal de beschikking over onze beleggingsapp, dus kunnen we op vakantie blijven beleggen. Maar doorgaans kun je dus de beurs de boel laten in de zomer. Gelukkig maar, want de zomer is te leuk om dagenlang aan de koersgrafieken gekluisterd te zitten.

We hebben volgens de statistieken voor dit jaar het eerste deel van de buit binnen en mogen de verwachtingen naar beneden bijstellen voor de komende maanden. Dat betekent dat het vakantiegeld gewoon aan ontspanning besteed kan worden en we gerust een oogje toe kunnen knijpen. “Go away in May!”. Wacht daarbij als collectant wel even voordat alle dividenden zijn bijgeschreven, want het zou zonde zijn als je die net mist.

Wanneer je weer in actie moet schieten behandelen we over een paar maanden. Maar het laat zich raden aan de zin die vaak volgt op “Go away in May”. “Remember to be back in September!”.