Gemiddeld genomen is het genieten!

2020 is een absurd beurjaar. We gingen van 600 naar 400 en weer terug. Maar gemiddeld genomen is het genieten voor beleggers!

Beleggen is een spel van gemiddeldes. Niet elke dag hoeft geweldig te zijn, zolang de gemiddelde dag maar goed is. Niet elk aandeel hoeft een winnaar te zijn, zolang het gemiddelde aandeel maar stijgt. Een belegger spreidt haar kansen en profiteert van de gemiddeldes. En als we kijken naar 2020, dan is het gemiddeld genomen genieten!

Een achtbaanrit.

2020 kan nu al de boeken in als een absurd beursjaar. Vanaf net iets boven de 600 punten op 2 januari klom de AEX gestaag hoger. Totdat eind februari ook hier het besef doordrong dat het coronavirus de boel serieus in de war ging schoppen. In een paar weken doken we naar beneden en tikten we de bodem aan op 400 punten. Ruim 30% eraf!

En terwijl iedereen in zak en as zat en sommige beginnende beleggers het bijltje er alweer bij neer wilden gooien, begonnen de beurzen aan een ongekend herstel. 6 dagen na de absolute bodem ging de AEX al door de 450 punten. Weer 21 dagen later slechte ze de grens van de 500 punten en op 12 november sloot ze voor het eerst weer de dag af met een stand boven de 600 punten. Op dit moment staat er 1 procent jaarwinst op de teller en maken we goede kans dat de hoogste standen van het jaar nog moeten komen.

Absoluut gezien is dat allemaal al goed nieuws, maar als we dit vanuit die gemiddelde blik van menig belegger bekijken, dan is het echt een topjaar!

De Gemiddelde Aankoopprijs.

Koerswinst vormt een grote bijdrage aan het rendement van de beleggingsportefeuille. En hoe verder de huidige koers boven de aankoopprijs uitstijgt, hoe blijer de belegger.

Echter koopt menig belegger haar posities in plukjes bij elkaar. Van passivist tot koopjesjager, allemaal spreiden ze hun instapmomenten in de tijd. Wat betekent dat je niet met één aankoopprijs te maken hebt, maar met een gemiddelde aankoopprijs. De GAK. En het is precies die gemiddelde aankoopprijs die dit knotsgekke jaar zo lekker uitvalt.

Als we alle slotstanden van dit jaar op een rij zetten, dan ging de AEX dit jaar gemiddeld voor 555 punten over de toonbank. Als jij, net als menig ander belegger, elke maand jouw posities uitbouwt met een extra plukje van hetzelfde, dan heb je dus elf keer de AEX gekocht voor een gemiddelde aankoopprijs die in de buurt zal liggen van die 555 punten. En al die stukjes AEX zou je vandaag kunnen verkopen voor zo’n 610 punten. Dat betekent dus 9,9 procent winst tot nu toe. Dat is toch genieten!

Maar wacht, er is meer!

Net als bij de Tell Sell reclames, is dat nog niet eens het hele verhaal. Want we hebben het dividend nog niet meegenomen in de berekening. Toegegeven, 2020 was geen goed jaar voor het dividend aangezien veel bedrijven er door de coronapandemie op hebben gekort of zelf volledig van hebben afgezien. Maar toch werd er links en rechts nog een paar euro aan dividend uitgekeerd, wat ons rendement zeker in de dubbele cijfers drukt.

gemiddeld genomen is het genieten

Gemiddeld genomen is het genieten.

De jaarwinst van de AEX mag dan lafjes zijn voor wat we gewend zijn van een beursjaar (1 procent tot nu toe versus de 4 tot 7 procent die we gemiddeld in een jaar zien) voor menig belegger is die enorme dip in de koersgrafiek puur genieten.

Want zelfs de passivist heeft door elke maand netjes bij te kopen de portefeuille extra gevuld voor een schappelijk prijsje. Om nog maar te zwijgen van de koopjesjager die prooien genoeg had om vol te profiteren van de scherpe daling en het snelle herstel.

Maar ook trendvolgers, parelvissers en activisten hebben extra inkopen kunnen doen tegen bodemprijzen. Zodat de aantallen aandelen goed zijn gestegen terwijl de gemiddelde aankoopprijs is gedaald.

Alleen de collectant heeft een beetje een baaljaar. Met het uitblijven van dividenden moeten zij het dit jaar ook hebben van de verlaagde gemiddelde aankoopprijs voor hun posities. Zij halen dus nog steeds een mooi rendement binnen met koerswinsten, maar de ware collectant wordt pas echt blij van een dik dividend.

Doet niets af aan het feit dat voor vijf van de zes tactieken het een heel lucratief beleggingsjaar is. En gemiddeld genomen is het dus zeker genieten!

Geef een reactie