Geen sportzomer, wel strijd en competitie!

Deze zomer ligt alles stil en dus geen sportzomer. Wel strijd en competitie? Volg dan de beurs. Daar vechten honderden bedrijven elke dag om de titel!

Vandaag zou het beginnen. Het EK voetbal. Maar het mocht niet zo wezen. In plaats van een paar uur moeten we nog een jaar wachten voordat we samen de wedstrijden kunnen volgen op een groot scherm in de kroeg. De kroeg die dan ontploft als onze jongens wederom op onnavolgbare wijze de bal in het net krullen.

En dat was niet het enige dat deze sportzomer voor ons klaar stond. Maandenlang gingen we genieten van de mooiste sport waar voor Nederland een hoofdrol weggelegd zou zijn. Max Verstappen die in Zandvoort wint, Jumbo Visma die de Tour de France domineert, de vrachtwagen aan medailles die we in Japan zouden winnen en uiteraard zouden onze jongens Europees Kampioen voetbal worden. De vlaggetjes lagen al klaar, de grote schermen waren al besteld en heel Nederland zou week na week hossend door de straten gaan om al die overwinningen te vieren.

Niet dus.  Maar niet getreurd, want de beurs biedt soelaas. Voor de doorgewinterde sportfan net genoeg afleiding om deze zomer door te komen. Geen sportzomer, wel strijd en competitie!

De Voetbalfan.

Voor iedereen die maar geen genoeg kan krijgen van ’s werelds belangrijkste bijzaak, zijn het zware tijden. De competitie is tot een heel onbevredigend einde gekomen en we gaan niet genieten van de Hollandse Leeuwen op het EK Voetbal.

Gelukkig is daar de beurs. Vijf dagen per week is het bal op het Damrak. De Nederlandse Eredivisie van de beurs, de AEX, draait elke handelsdag een speelronde af. En het vraagt niet eens zo heel veel aanpassingsvermogen van de voetbalfan om dit te volgen. Er zijn iets meer teams, de wedstrijden duren wat langer en we tellen procenten in plaats van doelpunten. Maar verder zijn er vooral een hoop gelijkenissen.

Zo begint iedereen elke ochtend op 0, kan er de hele dag door gescoord worden en kennen we zelfs een blessuretijd. Over een week, maand en jaar wordt het klassement bijgehouden. En is er een promotie en degradatie systeem waarmee slecht scorende teams kans lopen vervangen te worden door de toppers uit de competitie eronder, de AMX.

En niet alleen in Nederland kun je de koersen volgen. Bijna elk land heeft haar eigen dagelijkse beurscompetitie. Geen enkel probleem om de Duitse, Italiaanse of Spaanse competitie te volgen. Ook zijn er verzamelcompetities voor heel Europa, de EUROSTOXX, en de hele wereld, de MSCI WORLD. Er wordt dus zelfs internationaal gespeeld.

geen sportzomer wel strijd en competitie

Ook is er een achterklapcircuit en transfermarkt. Managers die voor een andere ploeg gaan spelen of teams die andere teams overnemen, het kan allemaal op de beurs. Bestuurders die op de wipstoel komen te zitten als ze niet presteren of wanneer ze betrokken raken bij een schandaal, de beurs heeft het! Het gemis van de sportzomer kan voor de voetbalfan dus enigszins verzacht worden door de strijd en competitie te volgen op de beurs. Er gebeurt daar genoeg dus om ieder soort voetbalfan de nodige afleiding te bieden.

De Wielerfan.

Voor de koersliefhebbers is men van plan aan het eind van het seizoen een grote inhaalslag te maken. Maar tot die tijd heeft menig wielerfan uren te over. Ook daar kan de beurs soelaas bieden.

Qua wedstrijdduur zal de wielerfan zich direct thuis voelen op de beurs. In plaats van urenlang naar de voorbereiding van de massasprint te kijken kan er nu urenlang worden getuurd naar schommelende koersen. De verschillende sectoren, team samenstellingen en tactieken kunnen tot in den treure worden geanalyseerd en van commentaar voorzien. En ook is er genoeg tijd voor een mooie anekdote uit de oude doos of een klein middagdutje als het allemaal niet zo spannend is.

Geen sportzomer wel strijd en competitie

De verschillende seizoenen die we op de beurs kennen, leveren over de verschillende maanden verspreid verschillende soorten wedstrijden op. Aan het begin van het jaar werken we toe naar de jaarcijfers en dividenduitkeringen, waar heftig op gereageerd kan worden. Belangrijk om die dag scherp te zijn, net als bij een mooie voorjaarsklassieker. In de zomer wordt het wat wispelturiger en kan één enkel nieuwsbericht in komkommertijd behoorlijk wat teweegbrengen. Net als een alpen col die als scherprechter fungeert in een grote ronde. En richting het eind van het jaar komen we in het territorium van de feestdagen, waar het seizoen nog gered of gemaakt kan worden. Vergelijk het met het herstellen van de reputatie door de ronde van Lombardije te pakken.

Waar de wielerfan de laatste jaren verwend wordt met livedata uit de koers, stelt de beurs ook zeker niet teleur als het op cijfers aankomt. In plaats van de hartslag, het vermogen en de snelheid van de renners kijken we naar de dividendratio’s en koerswinstverhoudingen. En wat helemaal als een warm bad zal voelen is dat de koersgrafiek veel wegheeft van een etappe kaart en om 17:35 tot een climax leidt.

Plezier voor iedereen.

Van welke sport je ook houdt, in deze competitieloze tijden biedt de beurs afleiding. Zie elke dag als een race waar geen snelle wagens maar bedrijven aan mee doen. Of juich voor Holland in de breedste zin van het woord door te kijken welke andere landen we elke dag achter ons laten in de ranglijst. Iedereen die strijd en competitie mist kan terecht op de beurs.

En wat helemaal mooi is, is dat je naast het supporteren ook kunt profiteren. Bestel je normaal een shirtje van je favoriete club, dan koop je nu een aandeel van je favoriete bedrijf. Kost in beide gevallen vaak een paar tientjes, alleen dat aandeel maakt veel meer kans om voor een hoger bedrag weer verkocht te worden dan dat tenue.

Zorgt er ook meteen voor dat er iets op het spel staat, wat de beleving vaak intenser maakt. En dan kun je bij ons ook nog kiezen uit zes verschillende tactieken waarmee jij je een eigen speelstijl kunt aanmeten.

Genoeg van de bedrijven die genoteerd zijn op de Nederlandse beurs, zijn actief als sponsor in de sport. Dus via die weg zou je zelf nog je oude clubje kunnen supporteren. En de fans van Ajax vallen helemaal met de neus in de boter, want de godenzonen zijn zelf gewoon beursgenoteerd.

Als straks de sportkalender weer rijkelijk gevuld is, kun je gewoon met een schuin oog de beurs blijven volgen. Doordeweeks kun je dan juichen voor je favoriete aandeel en in het weekend voor je favoriete team!

Geef een reactie