Een belegger geeft zichzelf meer keuze.

Klagen over de lage spaarrente doen we allemaal. Maar te vaak hoor ik mensen zeggen dat er geen andere keuze is. Fout! Die is er wel. Bedrijven over de hele wereld geven jou de kans om mee te profiteren van hun succes. Het enige dat jij hoeft te doen is een aandeel te kopen. Dus, welke ga jij kiezen?

Als ik mensen spreek over beleggen, dan gaat het net zo vaak over de angsten rondom beleggen als over de voordelen van beleggen. Te vaak is de conclusie van zo’n gesprek dat ze liever spaarder blijven. Niet van harte trouwens. Met de rente van tegenwoordig en de bankencrisis nog in het geheugen, staan er maar weinig te trappelen om geld bij een bank weg te zetten. Maar ja, welke keuze heb je? Nou, je hebt heel veel keuze! Als beleggen één ding doet, dan is het wel keuze bieden. Dus het argument dat je als spaarder geen kant op kan moet meer eens de wereld uit geholpen worden.

Niets of vrijwel niets.

Als spaarder in Nederland heb je het zwaar. Je kunt kiezen tussen een rente van vrijwel niets en helemaal niets. En steeds meer banken bewegen richting helemaal niets.

Bijna wekelijks krijg je te horen dat jouw spaargeld niets meer waard is. Of het nou de zoveelste email met een renteverlaging van jouw eigen bank is of een ijverige journalist die eens precies heeft uitgeschreven hoe groot de rente ellende is, de laatste tien jaar heb jij als spaarder alleen maar slecht nieuws gekregen. Tot het punt waar we nu zijn aanbeland waar de ABN AMRO je binnenkort helemaal niets meer geeft en ING iedereen met meer dan 1 miljoen op de rekening een boete voorschotelt. En als trap na, laten voorspellingen zien dat het voorlopig nog niet voorbij is. Het nulrentoceen zal dus nog wel even aanhouden.

Zoals we ook al eerder hebben geschreven is de misère die spaarders op dit moment over zich heen krijgen zeer goed te verklaren en zitten banken door allerlei regelgeving en omstandigheden compleet klem. Je kunt het ze bijna niet kwalijk nemen dat ze de rente op nul zetten. Banken zitten op dit moment in een hoek waar de klappen vallen. Erg zuur voor ze, maar geen reden voor jou om erbij te gaan zitten.

Kies daarom een ander hoekje.

Alleen al in Amsterdam zijn er 141 bedrijven genoteerd aan de beurs. En daar zitten slechts 4 banken tussen, dus hebben we 137 mogelijkheden om uit een ander vaatje te tappen.

Wanneer je meer vertrouwen hebt in consumenten goederen dan kun je gaan voor een aandeel in UNILEVER om mee te profiteren van de mensen die hun boodschappenwagen vullen met A-merken. Of de aandelen van HEINEKEN en LUCAS BOLS om in te spelen op die bourgondische avonden in de kroeg. Waarna we uiteraard op een fiets van ACCELL naar huis gaan.

Of ben je meer fan van technologie? Ook dan is er genoeg keuze. Een belangrijk onderdeel van heel veel apparaten is de computerchip waar hij op draait en laten we in Nederland nou net heel goed zijn in het bouwen van de machines die zulke chips mogelijk maken. Dan hebben we het niet alleen over ASML, want ook ASM INTERNATIONAL en BE SEMICONDUCTORS zijn aan de Amsterdamse beurs genoteerd. Ben je meer van de software in plaats van de hardware dan kun je terecht bij TIE KINETIX, ICT GROUP en ORDINA om te investeren in ontwikkeling van en dienstverlening rondom software.

Meer vertrouwen in bakstenen dan in digitaal vastgoed? Dan kun je via BAM, BOSKALIS, HEIJMANS en VOLKERWESSELS volop investeren in bouwend Nederland. Als een van die partijen kan uitvogelen hoe ze betaalbare, zuinige huizen uit de grond kunnen stampen dan weet ik nog wel een paar Nederlanders die interesse hebben.

En dat is slechts een greep uit het aanbod wat we hier in Amsterdam tot onze beschikking hebben. Als we verder kijken dan onze eigen landsgrenzen kunnen we net zo makkelijk meeliften op het succes van alles wat in Silicon Valley gebeurt of investeren in de bedrijvigheid binnen Azië als je vermoedt dat die de koppositie op lange termijn wel eens zouden kunnen pakken.

Een belegger geeft zichzelf meer keuze

Al deze industrieën, en nog vele anderen, hebben legio beursgenoteerde bedrijven in zich. En bieden voor de belegger dus de mogelijkheid om te profiteren van de winsten die nu al gemaakt worden en de groei die in het verschiet ligt. Het enige dat een belegger hoeft te doen is een keuze te maken. Welke sectoren gaan in de portfolio en welke laat je links liggen?

Er gaat een wereld voor je open.

Zeg dus niet dat je geen andere keuze hebt dan je geld te zien verdampen op een spaarrekening! Want de keuze is reuze. Vrijwel elke industrie ter wereld kent beursgenoteerde bedrijven. Zelfs in ons eigen land zijn er al velen mogelijkheden. Keuze genoeg dus als jij het businessmodel van de banken wilt inruilen voor iets waar je meer heil in ziet. Voor een belegger een simple kwestie van wat aandelen kopen!

Ruil je spaarrekening om voor een beleggingsrekening en maak een keuze uit de overvloed aan bedrijven die jouw investering willen laten renderen. In plaats van je geld te geven aan een bank die het liever niet heeft, investeer je het in bedrijven die willen groeien en de wereld leuker, lekkerder, makkelijker, schoner en/of beter maken. Gun jezelf die keuzevrijheid en ga beleggen!

Geef een reactie