De oprichter aan het woord: Verwachtingen

Koersen bewegen op de verachtingen van beleggers. In de nieuwste editie legt de oprichter precies uit hoe dat spelletje werkt.

We zijn aan het einde van oktober aanbeland en duiken nu toch echt de wintermaanden in. Met de klok die afgelopen weekend is teruggezet is het snel donker en krijgt heel het land trek in boerenkool met worst. Ondertussen zit oprichter Jacco Weijers in het zuiden van Europa met een prima temperatuur en een zonnetje. Hoog tijd dus om hem weer eens te bellen voor een goed (en lang) gesprek.

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. En daarmee is het de perfecte dag om onze serie een vervolg te geven waarin de oprichter zichzelf interviewt. Wat is begonnen als grap krijgt elke maand op veler verzoek een vervolg. Veel leesplezier!

Stand van zaken.

Interviewer: Hoe gaat het?

Jacco: Lekker.

Interviewer: Is het nog wel leuk in Italië met alle nieuwe maatregelen?

Jacco: Geen idee, wij hebben gelukkig de oversteek gemaakt naar Griekenland. Dat bleek perfecte timing. Maandag hadden we de boot en woensdag ging heel Italië op oranje en heel Griekenland op geel.

Interviewer: Zeg dat wel! Dat klinkt bijna alsof je wist wat er stond te gebeuren.

Jacco: Beticht je me nou van insider travelling?

Interviewer: Nee hoor, dat niet. Maar het is wel heel toevallig.

Jacco: Nou, dat Italië op oranje zou gaan zat er wel aan te komen. Dat de Griekse eilanden op geel zou springen was voor mij een verrassing. Maar goed, zonder geluk vaart niemand wel.

Interviewer: En hoe is het om op reis nog een bedrijf draaiende te houden?

Jacco: Dat is op zich goed te doen. Soms is het wat lastig om er genoeg tijd voor vrij te maken in de planning. Maar ik heb uiteraard genoeg voorbereidingen getroffen zodat ik niet super veel tijd kwijt ben deze maanden.

Interviewer: Volgens mij zag ik dat je een weekje had overgeslagen laatst. Geen nieuwe blog begin oktober. Dat was voor het eerst of niet?

Jacco: Je hebt goed opgelet. Die week was inderdaad de eerste week in ons bestaan dat er geen blog is verschenen.

Interviewer: Waarom niet? Geen inspiratie?

Jacco: Wel inspiratie, maar de tijd aan andere zaken besteed.

Interviewer: Zoals?

Jacco: Uitwerken van grote veranderingen.

Interviewer: Oh, vertel meer.

Jacco: Nee, daar is het nog te vroeg voor. Volgende keer kunnen we het daar uitgebreid over hebben, maar voor vandaag is dat nog te prematuur.

Interviewer: Oké. Maar je schept hiermee wel verwachtingen.

Jacco: Dat is mooi, want daar wilde ik het nou precies over hebben.

Interviewer: Laten we er dan maar aan beginnen. Jacco: Goed idee!

Verwachtingen

Interviewer: Jij wilde verwachtingen als onderwerp. Dat is een vrij breed onderwerp en raar genoeg weet ik niet precies wat ik hiervan moet verwachten.

Jacco: Gheghe. Ik snap hem.

Interviewer: Dank je, vond hem zelf ook wel geslaagd. Maar waar wil je beginnen met dit onderwerp?

Jacco: Met de dooddoener dat aandelenkoersen draaien op verwachtingen. En dat het goed is om je daarvan volledig bewust te zijn als belegger.

Interviewer: Zijn beleggers dat niet dan?

Jacco: Niet van alle aspecten.

Interviewer: Wat zijn alle aspecten dan?

Jacco: Het begint bij de economisch wetenschappelijke benadering van de prijs van een aandeel. Die schrijft namelijk voor dat de prijs van een aandeel gelijk moet zijn aan alle toekomstige verdiensten die de aandeelhouder via dat aandeel zal krijgen.

Interviewer: En de resultaten uit het verleden natuurlijk.

Jacco: Neen! Daarom hebben we die welbekende slagzin “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”.

Als het gaat om de waardering van een aandeel, dan dient men daarin enkel en alleen de toekomstige verdiensten in mee te nemen. Dat komt omdat de rechten die aan een aandeel hangen alleen iets waard zijn in de toekomst. Je kunt een aandeel niet meer in de verleden tijd verkopen en ook maak je geen aanspraak meer op het dividend dat in het verleden is uitgekeerd. Dus als het aandeel in de toekomst geen waarde meer gaat geven is het nu al niets meer waard.

Interviewer: En wat hebben verwachtingen daar dan mee te maken?

Jacco: Alles. Voor de komende weken en maanden kun je nog prima naar de bestellingen kijken van menig bedrijf om te kijken hoeveel geld er binnen komt. Maar alles dat verder in de toekomst ligt dan een paar kwartalen is voor de meeste bedrijven gissen. En dus ook voor beleggers. Dan gaan verwachtingen meer en meer een rol spelen. Zal de vraag toenemen, dalen de grondstofprijzen, worden de wetten strenger?

Hoe verder je vooruit gaat kijken hoe minder je de inschattingen kunt stoelen op feiten en cijfers en hoe meer je moet bouwen op nattevingerwerk en verwachtingen.

Interviewer: Maar hoe ver moet je vooruitkijken dan?

Jacco: Voor een helemaal correcte inschatting van de aandelenkoers, tot in de eeuwigheid.

Interviewer: De eeuwigheid? Is dat niet een beetje overdreven?

Jacco: Theoretisch gezien niet. Met een aandeel blijf je elk jaar opnieuw aanspraak maken op dividend en mag je zelf kiezen of je verkoopt. Als een bedrijf dus nog honderden jaren actief zal zijn, gaat dat aandeel nog honderden jaren inkomsten genereren. En dat zul je allemaal moeten meenemen om tot een waardeoordeel te komen.

Interviewer: Maar dat is toch niet te doen? Wie doet dat nu?

Jacco: Heel weinig beleggers, daar heb je gelijk in. Daarom zie je dat de waan van de dag een flinke invloed heeft op de beurs.

Bijvoorbeeld nu met de kwartaalcijfers. Presteert een bedrijf boven verwachting, dan veert de koers zomaar een paar procenten op. Dat zag je deze week bij SHELL. Doen ze het slechter dan verwacht, dan kunnen ze een knauw krijgen van een paar procent.

Interviewer: Dat is toch logisch?

Jacco: Dat klinkt logisch, maar is het lang niet altijd. Als een bedrijf waarschijnlijk nog decennialang actief zal zijn, misschien wel eeuwen, dan zou een slecht kwartaal toch niet zo’n impact moeten hebben. Op het grotere plaatje is het nauwelijks noemenswaardig.

Maar omdat wij mensen niet zo goed zijn in het grotere plaatje, reageren we meer op de waan van de dag dan zou moeten. Want dat voelt natuurlijk.

Interviewer: Loop jij hier nou mensen een beetje af te kraken? Hoezo zijn wij niet goed in het grotere plaatje?

Jacco: Omdat dat keer op keer bewezen is. Bijvoorbeeld bij het verwerken van grote aantallen of abstracte concepten als de ruimte. Wanneer iets niet in 1 plaatje of blikveld te vangen is, vinden we het vaak als lastig worden. Dat is geen afkraken, dat is de aard van het beestje.

Daarom willen we ook alles altijd uitgelegd hebben in Jip en Janneke taal en vinden we het liefst een simpele oplossing voor een complex probleem.

Interviewer: Oké dan, maar nog steeds niet leuk om te horen.

Jacco: Dat kan.

Interviewer: Terug naar de bedrijven en de verwachtingen. Is het erg dat we zo op de korte termijn varen?

Jacco: De verwachtingen rondom kwartaalcijfers zijn wel een interessant spel. Bedrijven snappen namelijk zelf ook wel, dat vele beleggers daar nadrukkelijk naar kijken. Dus komen ze vaak zelf als eerste met een verwachting voor de komende kwartalen. Op die manier bepalen ze direct de toon van het gesprek. Dat is een ander aspect van de verwachtingen

Interviewer: Hoe bedoel je?

Jacco: Kort door de bocht gaat het bij cijfers meestal erom of ze beter zijn dan de vorige keer. Dus een bedrijf dat zelf alvast een schot voor de boeg neemt door te zeggen dat dit kwartaal beter is dan het vorige, zet de toon meteen op positief.

Dan is het aan beleggers om daarin mee te gaan of sceptisch te reageren.

Interviewer: Maar bedrijven hebben het zelf toch ook weleens mis?

Jacco: Dat klopt. Maar dat komt niet vaak voor.

Interviewer: Zij kunnen dus goed voorspellen?

Jacco: Zo zou je het kunnen zeggen. Maar vergeet niet dat zij zich in een bevoorrechte positie bevinden als het aankomt op het voorspellen van het volgende kwartaal.

Interviewer: Hoe bedoel je?

Jacco: Allereerst hebben zij zelf de meeste informatie van iedereen om de verwachting op uit te spreken. Zij kennen de cijfers en weten wat er in het orderboek staat. Daarbij weten ze ook wat er mogelijk is in de komende dertien weken met de mensen die ze hebben. Dus ze weten vrij goed wat ze kunnen verwachten.

Interviewer: Dat is wel logisch.

Jacco: Maar dan zijn we er nog niet. Want zij hebben dan nog een kwartaal om de verwachtingen waar te maken. En zijn er alles mee gebaat om dat te doen. Dus als er wat moeten worden overgewerkt om de verwachtingen te halen, dan ligt dat volledig in hun macht.

Interviewer: Waarom zouden ze dat doen?

Jacco: Omdat ze weten hoe belangrijk is om de verwachtingen waar te maken. Dat vinden aandeelhouders fijn en die zijn tenslotte samen de baas.

Bovendien zullen de bonussen van managers en teamleads ook verbonden zijn aan het waarmaken van de verwachtingen, dus die hebben persoonlijk ook genoeg redenen om een stapje extra te doen indien nodig.

Interviewer: Maar dan wordt het toch een selffulfilling prophecy?

Jacco: Voor een deel wel. Daarom zijn die eigen verwachtingen ook zo belangrijk. Je zult ook zien dat bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers er altijd aandacht is voor wat het bedrijf zegt over de toekomst. Dat is tenslotte wat de waarde van het aandeel bepaalt.

Als een bedrijf zegt dat ze verwachten dat de winst X wordt voor het komende kwartaal, dan bedoelen ze eigenlijk dat ze hun best gaan doen om de winst precies op X uit te laten komen.

Interviewer: Maar moet je dan wel nog de cijfers in de gaten houden? Als het uiteindelijk toch alleen maar om de verwachtingen gaat?

Jacco: Jazeker! Want die cijfers geven inzicht in hoe goed ieder bedrijf is in het waarmaken van verwachtingen. En dus ook hoe betrouwbaar die verwachtingen zijn.

Op de beursvloer hebben ze een mooie uitspraak die luidt: “buy the rumor, sell the fact!”. Dat betekent zoveel dat je in moet spelen op de verwachtingen, want zodra het werkelijkheid is geworden, is er niet meer aan te verdienen.

Interviewer: Geef eens een voorbeeld?

Jacco: Als een bedrijf opeens aankondigt dat ze verwachten komend jaar 50% meer winst te maken, dan moet je direct die aandelen hebben om daarvan te kunnen profiteren. De toekomstige inkomsten schieten daarmee namelijk omhoog en dus ook de waarde van zo’n aandeel. Wanneer ze een jaar later bevestigen dat ze inderdaad 50% meer winst hebben behaald, dan had iedereen daar al op gerekend en zul je weinig beweging meer zien in de koers.

De koerssprong zit hem op het moment dat de verwachting naar buiten komt en niet wanneer de bevestiging naar buiten komt.

Interviewer: Oké duidelijk. Dus beleggen is anticiperen?

Jacco: Precies! Het begint met de verachtingen van de bedrijven zelf, daar komen de verwachtingen van de analisten voor overheen en dan moet jij als belegger nog bedenken wat je zelf van een aandeel, sector of index verwacht.

Interviewer: Klinkt als veel werk. Ik dacht dat beleggen makkelijk, leuk en rendabel was?

Jacco: Dat is het ook.

Interviewer: Leg dat dan nog maar eens een keer uit na dit verhaal.

Jacco: De verwachting die iedere belegger heeft, is dat bedrijven winst blijven maken. Ongeacht welke sector, welke continent of hoe lang ze al bestaan. Een bedrijf wil winst maken. En het liefst iets meer dan vorig jaar. Want dan kunnen ze ook komend jaar alle rekeningen en salarissen betalen terwijl ze ook nog een leuk zakcentje overhouden voor de eigenaren.

Wanneer bedrijven meer winst maken in de toekomst, zullen aandelen meer waard worden. Dus zolang jij verwacht dat bedrijven uit zijn op winst, dan is beleggen een goed idee.

Interviewer: Oké, dat verklaart waarom beleggen rendabel is. Maar nog niet waarom het makkelijk en rendabel is.

Jacco: Als je verder niet mee wilt doen aan het verwachtingen gedoe, dan kan dat. Met die ene verwachting dat bedrijven uit zijn op winst, kun je al prima aan de slag op de beurs. Je volgt dan de tactiek van de passivist en verdeelt jouw inleg gewoon over zoveel mogelijk verschillende bedrijven. En zolang het merendeel van die bedrijven hun verwachtingen waarmaakt, wordt jouw portefeuille meer waard.

Erg makkelijk en, ik ga er voor het gemak even vanuit dat je geld verdienen wel fijn vindt, ook leuk.

Interviewer: Duidelijk. Maar waarvoor dienen al die andere tactieken dan op de site?

Jacco: Om beleggen nog rendabeler of leuker te maken.

Interviewer: Maar minder makkelijk?

Jacco: Klopt. Makkelijker dan de tactiek van de passivist wordt het niet.

Maar als je het beurswereldje leukt vindt en je graag verdiept in verschillende soorten bedrijven of sectoren, dan kun je aan de andere tactieken een hoop extra lol beleven. En ieder van die tactieken is erop gestoeld om meer rendement te behalen door een specifiek soort bedrijven te selecteren voor de portefeuille.

Interviewer: Zoals de collectant die voor dividend gaat en de koopjesjager die aandelen oppikt die in de put zitten?

Jacco: Jij hebt het begrepen!

Interviewer: Tuurlijk! Ben niet voor niets een baas op de beurs.

Jacco: Dat is te zien.

Interviewer: Dus ieders uitgangspunt is de tactiek van de passivist en als je meer rendement of lol wilt overhouden aan jouw beursavontuur, dan moet je van tactiek veranderen.

Jacco: Ik had het zelf haast niet beter kunnen zeggen.

Interviewer: Dank je!

Jacco: Graag gedaan.

Interviewer: Maar wat moeten we nu met al die verwachtingen?

Jacco: Over het algemeen kun je die ter kennisgeving aannemen. Zeker als je de tactiek van de passivist volgt. Zolang de meerderheid van de bedrijven verwacht dat de zaken goed zullen gaan in de toekomst, is alles goed.

Interviewer: En voor de andere tactieken?

Jacco: Daar verschilt het. Neem bijvoorbeeld de collectant. Die zal de oren spitsen naar de verwachte winst en dividenduitkering van de bedrijven in de portefeuille. En zodra er eentje in het dividend gaat snijden zal het snel tijd worden om er afscheid van te nemen.

Interviewer: Dat klinkt nog vrij makkelijk.

Jacco: Is het ook. Het wordt lastiger voor tactieken waar je heel veel verschillende verwachtingen in de gaten moet houden.

Interviewer: Een voorbeeld graag!

Jacco: De trendvolger. Die heeft vaak de portefeuille gevuld met bedrijven uit een bepaalde sector of geografisch gebied. Stel dat je als trendvolger in de windenergie zit. Dan moet je zowel de verwachtingen voor de windenergie sector volgen als de verwachtingen van de specifieke bedrijven die je in je portefeuille hebt. Want als het met de sector goed gaat en jouw bedrijven blijven achter op het sector gemiddelde, dan is het tijd om wat wissels toe te gaan passen.

Interviewer: Dat klinkt inderdaad al als een stuk meer huiswerk.

Jacco: Klopt. Zeker omdat je in dit specifieke voorbeeld ook nog een hoop regelgeving en doelstellingen van verschillende landen in de gaten zult moeten houden. Daarom zijn trendvolgers ook echte nieuwsverslinders. Want om een trend goed te volgen, moet je jouw huiswerk goed bijhouden.

Interviewer: Dat is niets voor mij. Blij dat ik de tactiek van de collectant volg.

Jacco: Dat is het mooie aan beleggen, het biedt voor ieder wat wils.

Interviewer: Wat is voor jou de meest prominente verwachting voor de komende jaren?

Jacco: Dat meer mensen gaan beleggen.

Interviewer: En die verwachting wil je uiteraard met Beursbaas waar gaan maken?

Jacco: In ieder geval een goede bijdrage aan leveren. Dus daar blijven we aan werken.

Interviewer: Nog niet tevreden?

Jacco: Tevreden wel, maar zeker nog niet klaar. Maar ik merk dat je zit te vissen naar de veranderingen waar we het de volgende keer over zouden hebben. Dus misschien tijd om af te ronden.

Interviewer: Verdorie. Je had me door.

Jacco: Haha. Sorry. Het was een beetje doorzichtig.

Interviewer: Nou zeg. Je hoeft niet meteen op beledigen over te gaan. Zo doorzichtig was het helemaal niet. Je had gewoon geluk met je gok.

Jacco: Nou, ik ken je onderhand een beetje na zoveel interviewer en had zoiets wel verwacht. Maar excuses als ik je beledigd heb.

Interviewer: Laten we maar gaan afsluiten.

de oprichter aan het woord verwachtingen

Nog even dit.

Interviewer: Wanneer mogen we je weer terug in Nederland verwachten?

Jacco: Rond kerst. Het is even kijken hoeveel we willen zien hier in Griekenland en hoe de terugreis er uit gaat zien. Want op dit moment kleurt alles tussen ons en het kerstdiner oranje. Maar linksom of rechtsom zijn we met de feestdagen weer in het koude kikkerlandje.

Interviewer: Wrijf het er nog maar eens in. Vanuit het zonnetje.

Jacco: Ik begrijp dat het dit weekend best warm wordt in Nederland, dus we hebben het allebei nog niet zo slecht.

Interviewer: Dat is waar, maar strandweer zoals bij jou is het zeker niet. Daarvoor zullen we moeten wachten op de Nieuwjaarsduik.

Jacco: Ik denk niet dat die dit jaar doorgaat. Beetje veel mensen bij elkaar lijkt me.

Interviewer: Daar heb je waarschijnlijk wel gelijk in.

Jacco: We gaan het zien.

Interviewer: Maar dat betekent dat we dus sowieso nog de komende editie via de beeldbelverbinding maken?

Jacco: Dat klopt helemaal.

Interviewer: Dan zorg maar voor goede WiFi, want ik wil dan alles weten over die aanstaande veranderingen.

Jacco: Er waren verwachtingen geschept toch?

Interviewer: Dat zijn er zeker!

Jacco: Dan ga ik mijn best doen om die meer dan waar te maken.

Interviewer: Mooi!

Jacco: Tot de volgende keer.

Interviewer: Tot in november.

Geef een reactie