De oprichter aan het woord: Tactieken

Trappelend stond hij deze keer aan ons bureau. Een week te vroeg en klaar om ons alles te vertellen over de verschillende tactieken die beleggers er op na houden. Dus iets eerder dan verwacht is hier een nieuwe editie van de oprichter aan het word met een over enthousiaste oprichter. Veel leesplezier

We hadden hem zelf voor de laatste vrijdag van februari gepland, maar de oprichter stond deze week al aan ons bureau om zichzelf te laten interviewen. Duidelijk enthousiast wil hij ons deze editie meenemen in verschillende tactieken die beleggers er op na houden. En hoe bij beursbaas de lespakketten vernieuwd worden zodat deze tactieken centraal komen te staan.

De oprichter aan het woord: Tactieken
De Oprichter

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. Een zeer geschikte dag dus om wederom de oprichter aan een interview met zichzelf te onderwerpen. Met alle gevolgen van dien. Veel leesplezier!

Stand van zaken

Interviewer: We beginnen normaal altijd met dezelfde vraag, maar ik weet niet of dat deze keer nog wel nodig is aangezien je duidelijk staat te poppelen om ons te vertellen over de vernieuwde pakketten. Of zal ik toch gewoon die klassieke vraag erin gooien?

Jacco: Doe maar

Interviewer: Oke, daar gaat ie. Hoe gaat het?

Jacco: Goed! Ik sta te poppelen om jullie meer te vertellen over de vernieuwde pakketten.

Interviewer: Grapjas.

Jacco: Gheghe.

Interviewer: Daar komen we zo op terug. Eerst eens even een paar andere zaken aanstippen. Januari was je beste maand, februari lag op koers om nog beter te worden. Hoe staan de zaken ervoor in maart?

Jacco: Prima. Er zijn al een paar klanten die zich hebben gemeld in afwachting van de vernieuwde pakketten. Daarbij loopt de inschrijving voor de SAMEN STERK klas, waarbij men vanaf 2 maart aan de slag gaat en ook meteen gaat genieten van het vernieuwde lesmateriaal.

Interviewer: Dus die vallen met de neus in de boter.

Jacco: Jazeker! Ik ben heel blij met de verbeteringen die we hebben weten te verwerken in het materiaal en ik weet zeker dat onze klanten er ook heel blij van gaan worden. Sowieso onze alumni en bestaande klanten, want veel van de verbeteringen zijn door hen geopperd. Daarom mogen zij volgende week ook als eerste gaan genieten van de verbeteringen.

Interviewer: ik ga je toch weer even stoppen, want we gaan het zo over de updates hebben. Nu eerst nog even terug naar een bericht van afgelopen weekend. Beursbaas krijgt een nieuwe logo. Was dat nodig?

Jacco: Nodig misschien niet, maar het leek ons een goed idee om de veranderingen in de materialen en de vernieuwde focus op de tactieken samen te laten gaan met een nieuwe uitstraling. Dus vandaar dat het logo een makeover heeft gekregen.

Interviewer: En de reden dat de kleuren ook veranderd zijn, betekent dat nog iets?

Jacco: We wilden onze huisstijl opfrissen. Dat is wat ons betreft gelukt door geel en groen in te ruilen voor lichtblauw. Daarbij gaan we voor duidelijk en strak, dus hebben we een B geschrapt en een ander lettertype gekozen.

Ik ben zelf zeer tevreden met de nieuwe huisstijl en hij is ook al helemaal verwerkt in de nieuwe hoofdstukken. Dus die hebben nu een veel strakkere uitstraling en ogen fris door het lichtblauw.

Interviewer: Het blijft dus niet alleen bij een logo, de hele huisstijl gaat op de schop.

Jacco: Ja, als we iets veranderen pakken we het ook gelijk goed aan. Betekent ook dat in maart onze website een complete makeover gaat krijgen.

Interviewer: Oh?

Jacco: Doen we er gewoon nog even bij.

Interviewer: Dan nog iets anders. We hebben al een tijdje geen afstudeerberichten meer gezien. Dat lijkt me geen goed teken.

Jacco: We hebben op dit moment zeven mensen die bezig zijn met een pakket. Drie zitten in de SAMEN STERK klas en moeten nog een paar weken. Drie anderen volgen het GEWOON ZELF pakket en doen dat op hun eigen tempo. Voor de een is dat rustig aan, maar er is afgelopen week ook iemand begonnen en die gaat in recordtempo door de hoofdstukken heen. Dat wordt waarschijnlijk onze snelste afstudeerder ooit.

En dan begeleiden we nog iemand via een MET COACH traject en dat duurt wat langer omdat we haar vermogen zo slim mogelijk weg moeten krijgen bij haar huidige vermogensbeheerder. Dat vergt wat uitzoekwerk en die andere partij reageert ook niet heel snel.

Dus klandizie genoeg en de afstudeerberichten zullen snel volgen.

Interviewer: Oké, dus geen reden tot zorgen?

Jacco: Nee, dat is nergens voor nodig.

Interviewer: Mooi zo, laten we dan maar overgaan op de orde van de dag en het over tactieken gaan hebben.

Jacco: Graag!

Hoezo Tactieken?

Interviewer: Tactieken. Vertel me meer.

Jacco: Zeker. Wanneer klanten bij ons afstuderen, dan vragen we altijd wat ze van ons en het lesmateriaal vonden. Daar komen tot nu toe torenhoge scores uit. Vaak krijgen we vijf uit vijf sterren. Maar ondanks die geweldige scores vragen we toch altijd om verbeterpunten. En die krijgen we gelukkig ook. Stuk voor stuk heel bruikbaar en daar zijn we onze alumni erg dankbaar voor.

De rode draad die we al snel ontdekten in die verbeterpunten is dat het wel een tikkeltje praktischer mag.

Interviewer: Het was te veel theorie?

Jacco: Eigenlijk wel. En daar hadden ze ook wel gelijk in. Op zich is het niet gek dat als je een afgestudeerd bedrijfseconoom laat uitleggen hoe de beurs werkt, dat je het risico loopt dat het wat theoretisch is.

Interviewer: Heb je een punt.

Jacco: Dank je. Dus we zijn met die feedback aan de slag gegaan en gaan kijken hoe we dat kunnen oplossen. Dat heeft twee grote veranderingen teweeggebracht in de lespakketten. Ten eerste zitten er nu veel meer praktische tips en aanbevelingen in. Ten tweede hebben we het niet meer over ‘De Belegger’ maar over verschillende typen beleggers.

Iedereen gaat namelijk de beurs op met een tactiek. Een paar vuistregels die het overzichtelijk houden. Want er is zoveel mogelijk en zoveel keuze op de beurs, dat je zonder houvast het overzicht weleens kunt verliezen. Door over verschillende typen beleggers te praten kunnen wij veel duidelijkere voorbeelden in het materiaal verwerken waardoor we zaken veel beter uit kunnen leggen. En mensen kunnen zich dan ook veel beter inleven in wat je te wachten staat als je gaat beleggen.

Bijvoorbeeld een inschatting maken van hoeveel tijd je er mee kwijt bent. Dat verschilt enorm tussen beleggers omdat ze het op een andere manier aanpakken. De een doet veel diepgaande analyses en is uren per maand bezig met de portefeuille. Maar een andere houdt het heel simpel en is een paar minute kwijt per maand. Met de focus op tactieken kunnen we dit soort nuances veel beter uitlichten.

Interviewer: Oké, klinkt interessant. Over hoeveel verschillende types hebben we het dan?

Jacco: Zes.

Interviewer: Dat is een overzichtelijk aantal. Laten we ze dan maar alle zes even aflopen. Waar wil je beginnen?

Jacco: Bij De Passivist. Dat is een belegger die met zo min mogelijk moeite een gemiddeld rendement wil scoren. Heel passief dus. Een pure indexbelegger zoals dat ook wel heet. De indexbelegger heeft eigenlijk nergens een mening over, maar vult de portefeuille gewoon met heel veel verschillende aandelen zodat het gemiddelde van al die bedrijven bij elkaar over langere periodes altijd positief is.

Dat kost een Passivist dan ook maar een paar minuten per maand, want er hoeft geen nieuws gevolgd te worden, geen analysen te worden gelezen en geen koersgrafiek te worden ontleed. Vandaar ook een hele populaire tactiek, omdat echt iedereen het kan. Past daarmee dus ook heel goed bij ons motto.

Interviewer: Iedereen kan beleggen!

Jacco: Dat zit er lekker in. Mooi! En inderdaad, iedereen kan beleggen. Zeker met de tactiek van De Passivist. Wat verder nog veel mensen aan zal spreken is dat het nauwelijks tijd kost om op die manier te beleggen. Dat horen wij namelijk nog steeds heel veel, dat mensen niet willen gaan beleggen omdat ze er geen tijd voor hebben. Met de tactiek van De Passivist is dat ook geen probleem meer.

Interviewer: Helder. Ben benieuwd wat die andere vijf tactieken zijn, want volgens mij wil iedereen nu al Passivist worden. Rendement pakken zonder moeite te doen, wie wil dat nou niet?

Jacco: Mensen die geen genoegen nemen met een gemiddeld rendement. Een Passivist lift gewoon mee op het gemiddelde van een hele grote groep bedrijven. Maar er zijn ook veel verschillende manieren waarop beleggers proberen om bovengemiddelde rendementen binnen te tikken. En die komen aan bod in de andere tactieken.

Interviewer: Ik luister. Ga door!

Jacco: Als we de lijst afgaan op basis van benodigde tijd, dan is de volgende in de rij De Collectant. Dat is een belegger met een grote voorliefde voor dividend. Bedrijven die winst maken keren dat deels uit aan de aandeelhouders en De Collectant doet niets liever dan zoveel mogelijk dividend opstrijken.

Daarmee is wel wat huiswerk gemoeid. Want De Collectant moet dus in de jaarverslagen en voorspellingen op zoek naar de bedrijven die relatief veel dividend uitkeren zodat die allemaal in de portefeuille gestopt kunnen worden. En op die manier probeert De Collectant het te winnen van De Passivist als het op rendement aankomt.

Interviewer: En lukt dat altijd?

Jacco: Vaak wel. Het is meer de vraag hoeveel extra tijd het De Collectant heeft gekost om dat hogere rendement te verdienen. Als je weken bezig bent voor een half procent extra, dan loont het misschien niet altijd. Maar wat je vaak ook ziet bij beleggers die een tactiek volgen om een bovengemiddeld rendement te scoren, is dat ze er veel lol aan beleven als het lukt. Dus dat is ook wat waard. Dan gaat het een hobby worden. En een goede hobby kunnen we allemaal wel gebruiken toch?

Interviewer: Jij zegt het.

Jacco: Niet dan? Ikzelf vind het leuk om me in de beurs te verdiepen. Dus ik besteed er graag tijd aan en het levert nog geld op ook. Mijn andere hobby’s kosten alleen maar geld.

Interviewer: Daar heb je dan ook wel weer gelijk in. Maar we hebben er nog vier te gaan. Wat is de volgende?

Jacco: De Trendvolger. Dat ben ik zelf. Wat overigens niet betekent dat het de beste tactiek is, maar het is de tactiek die mij het beste ligt en waar ik lol aan beleef. Een Trendvolger probeert mee te liften op trends die op dit moment bovengemiddelde resultaten laten zien. Dat kan een bepaalde industrie of regio in de wereld zijn. Een Trendvolger zal dan een aanzienlijk deel van de beleggingen zoeken in die industrie en/of regio.

Dat betekent dat een Trendvolger best wel wat nieuws moet volgen. En ook regelmatig zich dient te verdiepen in nieuwe industrieën of verre landen. Het moeilijkste voor een Trendvolger is om goed in te schatten wanneer een trend echt lanceert en wanneer die op zijn beloop is. Je wilt er niet te vroeg bij zijn en ook niet te lang blijven hangen. Maar als je in je beleggingscarrière een paar keer kan meeliften op een populaire trend, dan levert dat behoorlijk wat extra rendement op.

Interviewer: Dat is dus iemand die alle katernen van de krant leest?

Jacco: Waarschijnlijk wel ja. En nog een paar forums en sectorrapporten op de koop toe.

Interviewer: Dat begint op werken te lijken.

Jacco: Zoals ze in de financiële wereld zeggen: “there is no such things as a free lunch”. Als je bovengemiddelde rendementen wilt verdienen, zul je aan de slag moeten.

Interviewer: Ik merk het. Oké, nog drie te gaan.

Jacco: De volgende is De Koopjesjager. Een belegger die altijd op zoek is naar korting. Door de wereldwijde beurzen goed in de gaten te houden probeert deze belegger koopjes te vinden. Aandelen die eigenlijk veel te laag noteren voor de waarde die het bedrijf heeft en dus binnenkort een sprongetje zullen maken.

Interviewer: En hoe vind je die dan?

Jacco: Door veel analyses te lezen en ook je eigen analyses te doen. Als bijvoorbeeld een bedrijf verwikkeld is een schandaal en het aandeel daalt hard, dan zal De Koopjesjager snel de rekenmachine erbij pakken om te kijken hoeveel invloed het schandaal heeft op de winsten en of het aandeel dan te hard of te weinig is afgestraft. Wanneer uit de berekening komt dat de winsten eigenlijk niet geraakt worden, maar de koers gaat wel door het putje, dan heeft de jager een koopje te pakken.

Interviewer: Klink logisch. Wel wat werk, maar een duidelijk tactiek. Nummer vijf?

Jacco: Dat is De Parelvisser. Een belegger die niets liever wil dan de multinationals van de toekomst zo vroeg mogelijk op de kop tikken. Dit zijn de beleggers wiens beursavontuur geslaagd is als ze kunnen zeggen dat ze een Apple voor 10 dollar hebben gekocht. Of dat ze als een van de eerste in Facebook zijn gestapt.

Parelvisser beperken zich meestal tot een bepaalde sector of een bepaalde regio en zoeken daar naar nieuwe talenten. De bedrijven die nu nog onbekend zijn, maar waar we over tien jaar niet meer omheen kunnen. Naast de koerswinsten die een Parelvisser wil opstrijken, is het ook een erekwestie om er als eerste bij te zijn. Dit zijn dan ook beleggers die vaak inschrijven op een beursgang.

Interviewer: Dat zijn die mensen die in de rij stonden voor de eerste iPhone of maar niet op kunnen houden over het feit dat ze vroeg zijn ingestapt bij Bitcoin?

Jacco: Dat is wel het type ja. Al wil ik wel meteen zeggen dat Bitcoin of andere cryptocurrencies niets met beleggen te maken hebben, naar mijn mening.

Interviewer: Oh, hoezo niet?

Jacco: Dat is iets voor een ander keer. Laten we doorgaan met de nummer zes.

Interviewer: Oké, de laatste in de rij. Welke tactiek is dat?

Jacco: De Activist. Die belegt niet zozeer voor een hoger rendement, maar voor een betere wereld. Dat doen Activisten door alleen aandelen te kiezen van bedrijven die het naar hun mening goed voor hebben met de wereld. Dat kan zijn op het gebied van het milieu, mensenrechten of eerlijke prijzen voor leveranciers.

Naast de portefeuille te vullen met ‘goede bedrijven’ zullen sommige Activisten ook een enkel aandeel kopen van een bedrijf dat het helemaal fout doet. Dat doen ze omdat ze dan naar de aandeelhoudersvergadering kunnen en daar het bestuur op andere ideeën proberen te brengen.

Interviewer: Waarom staat De Activist helemaal achteraan als het gaat om benodigde tijd. Zo tijdrovend lijkt me dat niet.

Jacco: Het is vaak niet makkelijk om te achterhalen hoe goed een bedrijf het nou echt doet. Hoe vervuilend ze zijn, hoe goed ze omspringen met personeel of hoeveel ze bijdragen aan hun omgeving. Dat soort informatie is meestal niet heeltoegankelijk. En als het helemaal mis is, doen bedrijven vaak hun best om dat soort informatie uit de publieke sfeer te houden. Een Activist zal dus veel huiswerk moeten doen om zeker te weten dat er bedrijven zijn geselecteerd die niet stiekem de boel bedotten.

Interviewer: Ah zo, dan kost het inderdaad wel een hoop tijd.

Jacco: Wat je tegenwoordig wel ziet is een soort van combo van De Activist en De Passivist. Dat zijn beleggers die nog steeds weinig tijd besteden aan de beurs, zoals we van Passivisten gewend zijn, maar wel een paar industrieën bij voorbaat uitsluiten. Bijvoorbeeld geen wapenfabrikanten of tabak bedrijven.

Interviewer: Dat strookt inderdaad beter met de huidige tijd. Maar duidelijk, stuk voor stuk interessante tactieken. Dan is er eigenlijk maar een vraag nog. Wat is de beste?

Jacco: Dat is niet te zeggen. Dat ligt aan de decennia waarin je belegger bent en hoe goed je de tactiek uitspeelt.

Maar de grootste winst voor iedere belegger is om een tactiek te kiezen en die te volgen. Want de beleggers die het slechts presteren, zijn de beleggers die van alles door elkaar doen en eigenlijk geen tactiek hebben. Zonder houvast loop je het risico om teveel op gevoel te beleggen en dat gaat maar zelden goed. Beleggers zonder tactiek weten vaak ook niet of ze het wel goed doen. Als je alles door elkaar doet, dan heb je geen referentiekader en is het lastig meten of je op de goede weg bent.

Dus het grootste plezier dat een belegger zichzelf kan doen, is een tactiek kiezen en die blijven volgen.

Interviewer: Maar als die tactieken zo belangrijk zijn, waarom zaten ze dan niet al in het materiaal?

Jacco: Dat zaten ze al wel, maar nu komen ze er veel prominenter in naar voren. Uiteraard behandelen we deze tactieken al, daarom krijgen we ook regelmatig vijf sterren van onze alumni. Ze verdienen alleen nog meer aandacht en dat gaat met de aanstaande updates gebeuren.

Interviewer: Oke, ik dacht ik check het maar even.

Jacco: Terechte vraag hoor. Zeker.

Interviewer: Dank je. Vanaf wanneer komen die updates onze kant op?

Jacco: Volgende week, de laatste week van februari, geven we onze huidige klanten en alumni de eerste sneak preview. Vervolgens gaan we in maart alle updates uitrollen, waarbij de SAMEN STERK klas van 2 maart de eerste groep nieuwe klanten is die volledig op basis van de nieuwe materialen aan de slag gaat.

De updates voor het GEWOON ZELF pakket en het MET COACH pakket volgen dan zo snel mogelijk. Sowieso is eind maart alles live.

Interviewer: Het blijft dus nog wel even druk op het Beursbaas kantoor?

Jacco: Jazeker!

Interviewer: Laten we dan maar snel afronden.

De oprichter aan het woord: Tactieken

Nog even dit.

Interviewer: Voordat we elkaar gedag zeggen, nog een paar lopende zaken aanstippen. Hoe staat het met Facebook?

Jacco: Ik ben er wel klaar mee. Merk dat het meer ergernis oplevert dan dat het nut heeft op moment. Dus we gaan in maart stoppen met Facebook.

Interviewer: Oh, de kogel is dus door de kerk. Voor de mensen die het begin van dit onderwerp hebben gemist. Wat speelt er precies?

Jacco: Onze website, www.beursbaas.com, wordt geblokked op Facebook. Dat betekent dat ik het in geen enkele post kan melden. Ik heb geen idee waarom dat zo is, ik heb misschien al honderd tickets ingeschoten bij de helpdesk, maar ik krijg niet eens antwoord. Dus ik ben er klaar mee. Facebook en Beursbaas is blijkbaar geen match.

Dus we gaan ermee stoppen en ons beraden op een andere aanpak. We hebben wel wat ideeën, dus je blijft van ons horen. Tot die tijd vind je ons op LinkedIn. Daar gaan we hartstikke lekker en hebben we inmiddels 300 volgers.

Interviewer: Duidelijk. Ik ben benieuwd wat die andere ideeën zijn. Maar dat gaan we vanzelf zien. Hoe staat het met de sportieve doelen?

Jacco: Goed. Ik ben onder de 90 kilo. Zo licht ben ik nog nooit geweest, zo vroeg in het wielerseizoen. Dus als het een keer niet stormt in het weekend zal ik op de fiets zitten.

Interviewer: Lekker bezig! En nu? Terug aan het werk om de nieuwe materialen op te nemen?

Jacco: Neen! Eerst carnaval!

Interviewer: Heb je daar wel tijd voor dan?

Jacco: Tuurlijk! Daar is het productieschema omheen gebouwd.

Interviewer: Jij bent ook echt een Brabander he.

Jacco: Ja, jij ook toch?

Interviewer: Klopt, ga zelf ook gewoon lekker carnavallen uiteraard.

Jacco: Gezellig! Zie ik je daar!

Interviewer: Mooi. Tot het volgende interview.

Geef een reactie