De oprichter aan het woord: Smoesjes.

Smoesjes. Ook de belegger weet ze regelmatig te verzinnen, maar helpt zichzelf daar niet mee. Daarom stelt de oprichter ze in deze editie aan de orde.

We zijn weer aangeschoven bij de oprichter voor een spervuur aan vragen. Het is vroeg, het is zonnig en de interviewer heeft de messen geslepen. Want er staan nog drie nieuwtjes op de lijst waar we na vorige maand toch echt een antwoord op willen hebben. Er zullen dan ook geen smoesjes worden geaccepteerd in deze nieuwste editie van de oprichter aan het woord.

De oprichter

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. En daarmee is het de perfecte dag om onze serie een vervolg te geven waarin de oprichter zichzelf pittige vragen stelt over het ondernemerschap. Veel leesplezier!

Stand van zaken.

Interviewer: Voor de draad ermee. Wat zijn die nieuwtjes waar je vorige maand op hintte?

Jacco: Jij ook goedemorgen. Beginnen we niet met hoe het gaat?

Interviewer: Nee, we willen nou eerst wel eens weten wat die drie sappige nieuwtjes zijn, waar je de vorige keer nog niets over kwijt wilde.

Jacco: Oke, fair enough. Met welke wil je jij beginnen?

Interviewer: Laten we beginnen met de berichten die we hebben gezien omtrent een compleet nieuw bedrijf. Hoe zit dat en wat betekent dat voor Beursbaas?

Jacco: Maak je geen zorgen, Beursbaas gaat gewoon door. Maar daarnaast ga ik me inderdaad bezighouden met een tweede bedrijf.

Interviewer: En wat doet dat bedrijf precies?

Jacco: Het bedrijf heet APPLAUS en ik ben dat gestart met een goede vriend omdat wij denken dat door de huidige omstandigheden eindelijk de rol van het kantoor gaat veranderen. In plaats van een gebouw waar iedereen 8 uur per dag productief moet zijn, wordt het een ontmoetingsplek waar creativiteit en gezelligheid centraal komt te staan.

Los van dat deze ontwikkeling het werkplezier van heel veel mensen gaat vergroten omdat ze veel meer vrijheid gaan krijgen in hun baan, zal het ook een andere benadering vragen van de faciliteiten. Wanneer het kantoor een clubhuis wordt, komen bedrijven voor uitdagingen te staan. Bijvoorbeeld het reserveren van een plek als straks niemand meer een vast bureau heeft. Of je aanmelden voor de lunch als de kantine niet meer op een vast aantal kan rekenen.

Met een slimme combinatie van Office 365 producten kun je dit soort problemen snel, simpel en soepel oplossen. En dat is precies wat we gaan doen met APPLAUS. Zorgen dat iedereen de apps binnen handbereik heeft die een bezoekje aan kantoor tot een feestje maken.

Interviewer: Dat betekent dat je weer met Office 365 aan de slag gaat?

Jacco: Ja. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik heb me altijd op en top vermaakt in de IT-branche, dus maak graag mijn herintrede.

Interviewer: Klinkt ook alsof dat veel tijd gaat vergen. Hoe ga je het combineren met jouw rol hier?

Jacco: Zoals gezegd, Beursbaas blijft doen wat je van ons gewend bent. Er zullen dan ook geen veranderingen komen die we niet sowieso al van plan waren. En we blijven onze missie uitdragen om zoveel mogelijk mensen aan het beleggen te krijgen.

Interviewer: Dat is geruststellend. Zijn er veranderingen die je nu al kunt toelichten?

Jacco: Jazeker.

Interviewer: Nou, brand los!

Jacco: We gaan stoppen met het extra pakket.

Interviewer: Oh!? Waarom?

Jacco: Omdat er nauwelijks vraag naar is. Ik denk eerlijk gezegd dat de verbetering die we hebben doorgevoerd in het standaard pakket het extra pakket overbodig hebben gemaakt. Men heeft geen trainer meer nodig om vragen aan te stellen. De uitleg is op zichzelf al goed en met de opdrachten zit de aansporing om echt te beginnen ook al in de zelfstudie pakketten.

Interviewer: Oké, maar wel zonde. Het is een mooi pakket toch?

Jacco: Dat is het zeker. En gelukkig hebben de klanten die er gebruik van hebben gemaakt ook veel plezier beleeft aan de extra discussies en het beursspel. Maar er zijn al een tijdje geen inschrijvingen voor dat pakket en dan moet je op een gegeven moment je conclusies trekken.

Interviewer: Toch jammer.

Jacco: Ach, het valt wel mee. Het maakt het ook weer een stukje simpeler en dat is altijd goed.

Interviewer: Ik wist niet dat jij zo’n minimalist was. Geloof je ook in less is more?

Jacco: Eigenlijk wel. Maar dan vooral uit een wetenschappelijk en niet uit een esthetisch oogpunt. Als je iets in drie zinnen kunt uitleggen dan moet je er geen tien gebruiken. Dat is iets dat ik zelf door schade en schande heb geleerd.

Het wetenschappelijke standpunt in deze is volgens mij dat een model of theorie zo complex moet zijn als nodig is en zo simpel als mogelijk.

Interviewer: Hebben we aan die redenering ook het minimum pakket te danken?

Jacco: Soort van. Specifiek voor de tactiek van de passivist is een deel van de achtergrond niet nodig. Een passivist geeft niets om beursgangen, analisten of aandeelhoudersvergaderingen. Dat hoef je dan ook niet uit te leggen. Door dat weg te laten behoud je de focus op de zaken die er wel echt toe doen voor die tactiek.

Interviewer: Wanneer nemen we afscheid van het extra pakket?

Jacco: Volgende week. Je kunt je nog inschrijven tot volgende week vrijdag en dan gaat het pakket van de website.

Interviewer: Daar zullen we dan nog wel iets over voorbij zien komen, gok ik.

Jacco: Dat gok jij goed.

Interviewer: Dat zijn dan twee nieuwtjes, wat is de derde?

Jacco: We komen binnenkort weer met een update voor de verschillende pakketten. Dit keer komen er een hoop tips bij voor de verschillende tactieken.

We krijgen regelmatig vragen van klanten over welke websites, analisten en tools wij aanraden. Alles waar wij zelf fan van zijn, hebben we verzameld op zes verschillende pagina’s. Een voor iedere tactiek. Zodra je afstudeert kies jij jouw tactiek en krijg je toegang tot de pagina die daarbij hoort zodat je direct een hoop tips en inspiratie hebt voor het starten met jouw tactiek. We denken dat op die manier onze klanten nog soepeler hun intrede op de beurs kunnen gaan doen.

Interviewer: En alle bestaande klanten?

Jacco: Die krijgen uiteraard direct toegang tot de pagina van hun gekozen tactiek. Zoals je weet krijgen bestaande klanten altijd als eerste onze updates. Maandagochtend gaan de uitnodigingen de deur uit.

Interviewer: Mooi. Dan ga ik ook de inbox in de gaten houden.

Jacco: Doe dat.

Interviewer: Dan hebben we de nieuwtjes allemaal gehad. En gelukkig heb jij je aan jouw woord gehouden om alles te beantwoorden. Lijkt het mij tijd om aan het hoofdonderwerp te beginnen.

Jacco: Puik plan.

Smoesjes.

Interviewer: Jij wilde het over smoesjes hebben. Waarom precies?

Jacco: Omdat smoesjes heel veel beleggers in de weg zitten. Zoals dat bij veel andere aspecten van het leven ook zo is, gebruiken mensen allerhande smoesjes voor, tijdens en na hun beursavontuur. En dat maakt ze slechtere beleggers.

Interviewer: Kun je een voorbeeld geven?

Jacco: Uiteraard! Neem de smoesjes die mensen ervan weerhouden om überhaupt aan een beursavontuur te beginnen. Gebrek aan tijd, te veel risico, geen goed moment nu, te weinig geld. Van alles komt er voorbij.

Interviewer: Maar dat zijn toch valide redenen?

Jacco: Nee, het zijn smoesjes die de echte reden verbloemen.

Interviewer: En wat is dan de echte reden?

Jacco: Dat ze er geen zin in hebben. Wat trouwens mag. Dat is niet mijn punt. Ik gun het iedereen om de lol, het gemak en de opbrengt van beleggen te ervaren, maar als jij er geen zin in hebt dan zal ik de laatste zijn die je dwingt. Maar wees er gewoon eerlijk over. Verzin geen smoesjes. Daar heb je zelf ook niets aan.

Interviewer: Maar een gebrek aan tijd is toch een legitieme reden? We zijn allemaal druk.

Jacco: Je bewijst al direct mijn gelijk. Als we allemaal druk zijn, dan kunnen we dus allerlei dingen doen op een dag. Dus ook leren beleggen. We kiezen er alleen voor om iets anders te doen. Hopelijk omdat we dat leuker vinden.

En nogmaals, dat mag. Maar zeg het gewoon. Want dat maakt voor jezelf ook een hoop duidelijk. “Ik ga liever dit doen dan dat ik leer beleggen.”.

Interviewer: Maar dat komt toch op hetzelfde neer?

Jacco: Niet helemaal. Want het is goed om zaken expliciet te maken. Ook voor jezelf. En zoiets hardop zeggen maakt het soms confronterend. Wat dan weer een aanleiding kan zijn tot verandering.

Interviewer: Ik heb het gevoel dat hier een verhaal achter zit.

Jacco: Dat klopt. Ik had het laatst met iemand over beleggen en toen kwam het smoesje dat die persoon op dit moment even geen geld had om te gaan beleggen. Vijf minuten later werd er een sigaret opgestoken.

Nou hebben we afgelopen december een special gemaakt over stoppen met roken en starten met beleggen, dus ik had de cijfers nog redelijk goed in mijn hoofd zitten. En dus begon ik er over. Uiteindelijk leidde dat tot de vrij directe vraag: “Jij rookt dus liever de komende decennia voor 50.000 euro aan sigaretten dan dat je dat geld gebruikt om een paar ton op de rekening te krijgen?”.

Interviewer: En toen?

Jacco: Toen kwam er geen volmondig ja. Want als ik het zo stelde, dan had die persoon liever het geld in de toekomst. Wat betekent dat die persoon eigenlijk zou moeten stoppen.

Interviewer: Dat is allemaal wel heel makkelijk gezegd. Gebruik jij nooit smoesje dan?

Jacco: Tuurlijk wel. Ik ben een mens. Dat maakt je automatisch een ster in smoesjes verzinnen. Maar ik heb wel geleerd dat als je hardop je smoesjes aan de tand voelt, dat ze dan veel minder kans hebben om overeind te blijven.

Ik schrok bijvoorbeeld ook wel toen de koersen zo stevig daalden door de coronapandemie. En even heb ik gedacht aan verkopen, met het smoesje dat ik dan later goedkoop kan terugkopen. Maar door te vragen wanneer ik dan zou moeten terugkopen, brak ik die gedachtegang af. Want dat wist ik niet. En dus heb ik ervoor gekozen om gewoon te blijven bijkopen zoals ik altijd deed en te genieten van de korting zolang die duurde.

Interviewer: Maar als je alles had verkocht en lager had ingekocht was het toch nog beter geweest?

Jacco: Dat klopt. Maar achteraf is dat altijd makkelijk praten. Ik durf eerlijk te zeggen dat ik op het moment geen idee had wat de bodem zou zijn en hoe snel het herstel zou verlopen.

Dus ik kan me nu wel voorhouden dat ik meer uit de dip had kunnen halen, maar op de dagen dat ik dan had moeten verkopen en kopen had ik die kennis niet. Dat zou puur gokken zijn geweest en had net zo goed heel verkeerd kunnen uitpakken.

Interviewer: Maar toch. Het had gekund.

Jacco: Als je terugkijkt op de koersgrafiek vind je altijd wel een manier waarop je schatrijk had kunnen worden. Maar achteraf heb je daar niets aan. Je moet het vooraf zien aankomen om er op in te spelen. Dus houd je niet de hele tijd bezig met achteraf, dat heeft geen zin. “Achteraf is het mooi wonen”, zoals filosoof T. Maassen ooit zei.

Interviewer: Maar wat maakt die smoesjes nou zo gevaarlijk voor beleggers?

Jacco: Nou, je hebt dus heel veel smoesjes die mensen ervan weerhouden om überhaupt te gaan beleggen. Dat betekent dat je gaat sparen en dus niets verdient aan jouw vermogen. Dat is al heel gevaarlijk, want dan word je elk jaar een beetje armer door de inflatie.

Verder zijn er nog allerlei smoesjes die beleggers gebruiken tijdens hun beursavontuur. Dan gaat het vooral over de verwachtingen rondom aandelen en waarom het nu wel of geen goed moment is om iets te kopen of verkopen.

Interviewer: Hoezo is dat gevaarlijk?

Jacco: Omdat het leidt tot verliesmakend gedrag. Zoals Daniel Kahneman goed uitlegt in zijn boek leiden wij mensen aan allerlei denkfouten. Een daarvan is het bijhouden van mentale rekeningen. Dat uit zich in de portefeuille doordat we niet graag een aandeel verkopen met verlies. En vaak net zo lang wachten totdat een aandeel dat is gedaald, weer in de plus staat. Terwijl we dan het risico lopen dat we nog meer verlies maken. Of een winstgevend ander aandeel aan ons voorbij laten gaan.

Wanneer de cijfers niet meer kloppen voor een aandeel, moet je er afscheid van nemen. Die beslissing neem je op basis van tactiek, niet op emotie. Daarom moet je als belegger ook altijd opletten als je denkt, voelt of gelooft dat een aandeel een succes gaat worden. Want dat zijn geen woorden die passen bij een tactische benadering. Je hoort te kunnen zien dat een aandeel er goed voor staat.

Interviewer: Nog andere gevaren?

Jacco: Dat je smoesjes gebruikt om van je tactiek af te wijken. Ik ben een trendvolger, wat betekent dat ik mij concentreer op slechts een paar sectoren waarvan ik zie dat ze de wind in de rug hebben. Daar moet ik me dan ook op blijven concentreren. Wat betekent dat koopjes en pareltjes in andere sectoren mijn aandacht niet verdienen.

Maar hoe vaak hoor je niet dat iemand op aanraden van iemand anders een aandeel heeft gekocht dat niet in de tactiek past. Omdat het zo’n buitenkans was. En als het goed gaat dan houdt men zich voor dat ze een neusje hebben voor aandelen kiezen en als het fout gaat dan is het smoesje dat die tipgever niets van de beurs snapt. Maar gewoon eerlijk zeggen dat ze lukraak iets aan het doen zijn zonder een idee te hebben van de uitkomst, dat hoor je niet vaak.

Interviewer: En de smoesjes na het beursavontuur? Hoe zien die eruit?

Jacco: Als een belegger jarenland lukraak heeft gehandeld, dan kan dat best een verkeerd uitpakken. Het gevaar is dan dat ze zichzelf met smoesjes overtuigen dat beleggen niet werkt en ermee stoppen.

Interviewer: Maar in hun geval is dat dan toch ook zo? Dan heeft het toch niet gewerkt?

Jacco: Dat zou hetzelfde zijn als wanneer ik in een auto stap, op lukrake momenten links en rechts afsla en dan na twee uur concludeer dat auto’s niet werken omdat ik niet op mijn bestemming ben aangekomen. Dat slaat nergens op. Ik heb niet fatsoenlijk een auto bestudeert, dus kan ik ook geen conclusies trekken over de uitkomst.

Datzelfde geldt voor mensen die lukraak bezig zijn op de beurs. Die zijn niet aan het beleggen en kunnen dus ook geen conclusies trekken over het effect van beleggen.

Interviewer: En waarom is dat gevaarlijk?

Jacco: In de eerste plaats omdat de persoon in kwestie geld verliest. Dat is niet de bedoeling. Maar in de tweede plaats is de kans groot dat deze persoon een leven lang smoesjes blijft gebruiken om beleggen af te kraken. En daarmee de volgende generatie kan ontmoedigen om eraan te beginnen. Dat zou eeuwig zonde zijn.

Interviewer: Wat is de oplossing tegen al deze smoesjes?

Jacco: Doorvragen.

Interviewer: Hoe bedoel je?

Jacco: Heel goed!

Interviewer: Haha, grappig hoor. Maar wat bedoel je?

Jacco: Zoek iemand op die doorvraagt. Iemand die niet zomaar jouw eerste antwoord accepteert en door de smoesjes heen prikt.

Interviewer: Wat moet die persoon dan vragen?

Jacco: Als jij denkt dat een aandeel het gaat maken dan heb je iemand nodig die jou vraagt hoeveel procent stijging je verwacht. Wanneer die stijging op het bord zou moeten staan. Wat er fout kan gaan. Wat de tekenen zijn om te verkopen of om bij te kopen.

Daar moeten antwoorden op komen. Want anders heb je alleen een gevoel dat een aandeel gaat stijgen. Je moet het kunnen zien, kunnen weten. En dus heb je iemand nodig die jou dwingt om van de zin “Ik denk dat dit aandeel gaat stijgen”, de zin “Ik zie dat dit aandeel binnen een jaar tussen de 30 en 50 procent zal stijgen” te maken.

Interviewer: En waarom moet iemand anders die vragen stellen?

Jacco: Omdat het anders te makkelijk is om smoesjes te verzinnen. Wij mensen zijn vaak veel te lief voor onszelf. En dat verzacht wel de pijn, maar maakt je niet slimmer, wijzer of beter. Als je iets wilt leren dan moet je streng zijn. En aangezien we slecht streng voor onszelf kunnen zijn, is het handig als je iemand anders vindt die jou dwingt streng voor jezelf te zijn.

Interviewer: Lijkt me niet leuk, zo’n strenge vriend of vriendin.

Jacco: Valt wel mee hoor. Als je er beide open ingaat dan blijft de sfeer goed. En zeker als je uiteindelijk beter wordt en meer goede analyses gaat maken. Dan gaat de discussie over hoe je nog meer winst kan maken in plaats van over hoe jij jouw verlies had kunnen voorkomen.

Interviewer: En als ik nou geen zin heb in dit soort gesprekken?

Jacco: Dan wordt je passivist. Dan hoef jij je nergens druk om te maken.

Het zijn vooral de koopjesjagers en parelvissers die hier veel mee bezig zijn. Die kopen tenslotte regelmatig individuele aandelen. De trendvolgers en collectanten zitten vaker in de trackers en pakken daarmee hele groepen die het gemiddeld goed gaan doen. Activisten hebben het voornamelijk over een paar bedrijven die tot de orde moeten worden geroepen, maar dat zijn andere discussies die niet veel over rendementen gaan.

Interviewer: Betekent dat ook dat je als koopjesjager een andere koopjesjager als sparringpartner moet vinden?

Jacco: Niet per se, maar het kan wel handig zijn. Zoals gezegd, ik ben zelf een trendvolger. Maar ik heb bijvoorbeeld onlangs nog een mooie discussie gehad met een bevriende koopjesjager.

Interviewer: Waar ging dat dan over?

Jacco: Of hij meer winst kon maken op een koopje dan ik op een trend.

Interviewer: Dat zal de tijd moeten leren. Die discussie heeft toch geen conclusie?

Jacco: Niet direct. Maar we hebben er een weddenschap van gemaakt. Hij heeft een koopje geselecteerd en ik een trend. Over vijf jaar kijken wie er procentueel gezien het meeste rendement heeft behaald.

Interviewer: Dat is wel een lange discussie op die manier. Waarom vijf jaar?

Jacco: Omdat je aandelen wel de kans moet geven om echt het verschil te maken. Anders praat je alleen maar over de waan van de dag.

Interviewer: Dus over vijf jaar weten we wie er gewonnen heeft. Wat is de prijs?

Jacco: Een lekker drankje. En de eer van gelijk hebben uiteraard. Dat is natuurlijk het belangrijkste in dit soort discussies.

Interviewer: Maar het is dus geen probleem om te sparren met iemand die een andere tactiek aanhangt?

Jacco: Zeker niet. In dit geval zorgt het ervoor dat we allebei extra kritisch zijn naar elkaar en dus echt afdwingen dat we beiden streng voor onszelf zijn. En dat is wat je wilt om echt iets te leren en niet in smoesjes te vervallen.

Interviewer: Oké, duidelijk. Nog ander advies over het vermijden van smoesjes?

Jacco: Een van mijn favoriete cabaretiers heeft in een van zijn shows een stukje zitten waarin hij uitlegt dat je nooit tegen jezelf moet liegen. Iets dat de meesten van ons regelmatig doen door smoesjes te verzinnen. Vaak zijn we liever voor onszelf dan voor anderen. Volgens mij is het goed om dat om te draaien. Wees vooral streng voor jezelf. Daar schiet je volgens mij meer mee op dan met smoesjes.

Interviewer: Dat is een mooie gedachte. Zullen we daarmee gaan afsluiten?

Jacco: Dat is goed.

De oprichter is niet van de smoesjes

Nog even dit.

Interviewer: We zagen deze maand wat consumentenadvies op de site verschijnen. Hoe kwam dat zo opeens?

Jacco: Je bedoelt de beste broker vergelijking. Ook dat is een vraag die we veel krijgen. We behandelen het onderwerp van een broker kiezen allang in de pakketten, maar vonden het nu ook wel tijd om het met iedereen te delen.

Interviewer: De beste broker volgens Beursbaas is DEGIRO. Die waren niet zo positief in het nieuws afgelopen week. Ze kregen de wind van voren in de rechtszaal.

Jacco: Dat klopt. Ze hebben enkele regels niet gevolgd en zijn daarvoor beboet.

Interviewer: Nu spijt van de aanbeveling?

Jacco: Nee. Ik ben zelf al jaren klant bij DEGIRO en geniet daar van de lage kosten. Wat er nu gebeurt is wat mij betreft een goed teken.

Interviewer: Hoe bedoel je?

Jacco: Zoals alle brokers en banken staat ook de DEGIRO onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Die hebben tijdens controles in 2017 en 2018 onregelmatigheden ontdekt en daar boetes tegenover gezet als men niet zou verbeteren. Niet alle verbeteringen waren op tijd doorgevoerd, waardoor 300.000 euro aan boetes moest worden betaald.

Daar was DEGIRO het niet mee eens, die zijn naar de rechter gestapt en hebben daar nu ongelijk gekregen. Dus dat wordt betalen. Zo hoort toezicht volgens mij te gaan.

Interviewer: Maar het had ook fout kunnen gaan. Hoe kijk je daar tegenaan?

Jacco: Zo te zien had de AFM de boel goed in gaten en het is niet fout gegaan. Dus dan ga ik er als klant vanuit dat het toezicht doet wat het moet doen. In dit geval zijn de klanten niet in gevaar gekomen en moet DEGIRO betalen. Dus ik koester geen wrok jegens DEGIRO en blijf er nog altijd graag klant.

Interviewer: Dat is vrij coulant. Hoe komt dat zo?

Jacco: Omdat het mij als klant niet heeft benadeeld. Ik geniet nog steeds van een gratis rekening en lage kosten. Dat kan ik niet zeggen van zoveel andere brokers die we onder de loep hebben genomen.

Of je het nou wilt verwoorden als de beste keuze of de minst slechte, feit blijft dat uit het huidige landschap van brokers ik het liefste een rekening open bij DEGIRO.

Interviewer: Duidelijk. Hoe was het in de sportschool?

Jacco: Rustig. Ik weet niet of dat aan de zomer, de reserveerplicht of iets anders ligt. Maar het is rustiger in de sportschool dan voor de lockdown.

Interviewer: Dus ruimte genoeg om weer in vorm te komen. Werpt het al vruchten af?

Jacco: Soort van, veel spierpijn en ik ben weer netjes op gewicht.

Interviewer: Gelukkig maar. Wanneer ga je weer?

Jacco: Dit weekend. Vandaag eerst van het mooie weer genieten op de wielrenfiets.

Interviewer: In dat geval stel ik voor dat we er mee stoppen voor vandaag en elkaar volgende maand weer spreken.

Jacco: Dat lijkt mij prima.

Interviewer: Tot de volgende keer!

Geef een reactie