De oprichter aan het woord: Klanten

Wij zijn heel blij met ze en dus hoog tijd om ze eens in het zonnetje te zetten: onze klanten! Zij staan centraal in dit interview met de oprichter.

Ze vormen de basis voor alles wat we bij Beursbaas doen, dus hoog tijd om ze eens collectief in het zonnetje te zetten. Vandaag hebben we de eigenaar en oprichter weer bereid gevonden om uitgebreid de tijd te nemen voor een interview. En schotelen we hem een spervuur aan vragen voor rondom misschien wel het allerleukste aspect van het ondernemerschap: Klanten!

de oprichter
De oprichter

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. De perfecte dag om onze oprichter zichzelf te laten interviewen. Met alle gevolgen van dien. Veel leesplezier!

Stand van zaken.

Interviewer: Hoe gaat het?

Jacco: Goed!

Interviewer: Hoe vaak krijg je die vraag eigenlijk in een week?

Jacco: Wekelijks. Van een paar keer tot tientallen keren. Het ligt er een beetje aan hoeveel mensen ik spreek op een dag. Maar vrijwel iedereen die ik tegenkom vraagt het.

Interviewer: En vragen ze dat dan in het algemeen, of specifiek naar je avontuur als ondernemer.

Jacco: Meestal allebei. Dat houd je toch als je een eigen bedrijfje start. Mensen zijn nieuwsgierig naar hoe het gaat en dus wordt de vraag vrijwel altijd tweeledig gesteld. Hoe het met mij gaat en hoe het met Beursbaas gaat.

Interviewer: En met beide gaat het goed dus. Heeft dat iets te maken met dat mooie uitstapje voor de zaak? Waar kwam die fan opeens vandaan?

Jacco: Haha. Ja dat was mooi. Een vriend van me die een pakket had gevolgd was dusdanig enthousiast dat hij als een soort verkoper in zijn vriendenkring tekeerging. Daar stuurde hij ook berichtjes van door naar mij. Dat soort enthousiasme dient beloont te worden.

Interviewer: Dus heb je een t-shirt voor hem gemaakt?

Jacco: Ja, dat vonden we wel gepast. Een fan maak je tenslotte altijd blij met merchandise. En alleen een t-shirt vonden we niet genoeg, dus hebben we het nog wat aangekleed met andere goodies en er een pakket van gemaakt.

Interviewer: Aangekleed … ik snap hem.

Jacco: Gheghe. Was niet eens opzettelijk.

Interviewer: Maar er kwam flink wat reactie op die weggeef actie.

Jacco: Dat kwam er zeker. Zo blijkt maar weer dat als je goed voor je klanten zorgt, dat de waardering vanzelf komt.

Interviewer: Ik begreep ook dat je iedereen die een reactie achterlaat of een duimpje omhoog steekt, hebt bedankt. Vind je dat nodig?

Jacco: Je bent goed ingelicht. Ik heb inderdaad een hele hoop bedankjes gestuurd de afgelopen weken. Dat doe ik trouwens sowieso regelmatig als mensen een reactie achterlaten op een post. Of het nodig is, geen idee. Maar ik vind het leuk om te zien dat de berichten van Beursbaas gewaardeerd worden en laat zien dat die waardering wederzijds is.

Interviewer: Maar daar zitten mensen toch helemaal niet op te wachten? Dat ze van jou bericht krijgen als ze een keer een duimpje omhoog geven?

Jacco: Over het algemeen wordt het gewaardeerd. Het is ook puur bedoeld als bedankje. Ik probeer er geen verkoop moment van te maken.

En mocht iemand aangeven dat ze die berichtjes liever niet ontvangen, dan heb ik daar alle respect voor en houd ik er mee op.

Interviewer: Het is dus eigenlijk ook gewoon enthousiasme van jouw kant.

Jacco: Dat is het zeker. Dat zorgt er ook voor dat ik soms weken achter elkaar iemand blijf vragen of ze in een lekker ritme weten te komen voor het bestuderen van de hoofdstukken, ik ze nog ergens mee kan helen of wat ze van ons ebook vonden. Ik probeer dat altijd zo luchtig mogelijk te verwoorden omdat ik vooral oprecht benieuwd ben, maar ik kan me voorstellen dat het soms wat opdringerig overkomt. Als dat gebeurt, dan was dat in ieder geval niet de bedoeling. En dan mag je dat altijd tegen me zeggen. Dat kan ik prima hebben.

Interviewer: Goed om te weten. Dan kunnen we allemaal met een gerust jouw berichtjes beantwoorden of vragen of je ons met rust wilt laten.

Jacco: Dat kan zeker! Beide vind ik helemaal geen problem.

Interviewer: Mooi. Dan is dat ook oopgehelderd. Laten we dan het hoofdonderwerp van vandaag aansnijden.

Jacco: Prima. Kom maar op!

Klanten.

Interviewer: Je bent nu al een tijdje bezig met deze onderneming en hebt ook al een leuke klantenkring weten te verzamelen. De recensies die we voorbij zien komen zijn telkens goed. Was dit wat je vooraf had verwacht?

Jacco: Nee, dit is wel beter dan verwacht. Vooral de reacties die we wekelijks krijgen op de blogs, de video’s en de pakketten zijn veel beter dan verwacht. Als ik lees dat ons pakket precies is wat iemand nodig had om aan de slag te gaan, dan word ik daar heel blij van. En dan hebben we mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen.

Interviewer: Dacht je niet dat de pakketten goed zouden worden dan?

Jacco: Jawel. Maar tussen goed en precies wat ik nodig heb zit nog wel een verschil. En dat we dat gat nu al gedicht lijken te hebben is boven verwachting. Ik bedoel, we krijgen de laatste maanden vrijwel uitsluitend vijf sterren van klanten.

Interviewer: Hoe komt dat dan? Dat klanten zo enthousiast zijn de laatste tijd?

Jacco: Omdat de pakketten echt goed in elkaar zitten. De grote update die we begin dit jaar hebben gedaan is heel goed in de smaak gevallen.

Interviewer: Maar is dat geen gok geweest? Want binnen 5 maanden kwam je met compleet vernieuwde pakketten. Wat vonden de bestaande klanten daarvan?

Jacco: Die vonden dat geweldig!

Interviewer: Heb je daar dan geluk mee gehad? Want ik kan me ook goed voorstellen dat een klant die net een pakket heeft afgerond niet blijf wordt als het complete vernieuwd wordt..

Jacco: Nee, dat was zeker geen geluk. We hebben simpelweg geluisterd. Vrijwel alles wat we toen hebben veranderd, waren dingen waarover onze bestaande klanten feedback hadden gegeven. Van hele kleine dingen tot hele grote. Daar zijn we mee aan de slag gegaan en het resultaat was een enorme update.

Interviewer: Dus alle verbeteringen kwamen van de klanten zelf?

Jacco: Een groot deel wel. Wij vragen elke klant om tips. En die krijgen we gelukkig ook. Soms zijn die heel specifiek. Zoals dat er ergens een verspreking zit. En soms wat vager zoals dat er meer praktijk in de hoofdstukken moet komen. Al die punten hebben we verwerkt in onze pakketten.

Wat volgens mij ook heel logisch is. Onze klanten zijn meer ervaringsdeskundige dan ik ben, als het om beginnen met beleggen gaat. Voor mij ligt dat alweer een hele tijd achter me. Dus als je dan goede ideeën van ze krijgt, dan zou je wel dom zijn als je daar niets mee deed.

Interviewer: Wat voor een goede ideeën zaten daar dan tussen?

Jacco: Een voorbeeld is de geluidskwaliteit. Meerdere keren genoemd. Die was niet altijd even goed en je hoorde in vrijwel alle filmpjes het klikken van de muis. Dat werd over het algemeen als irritant ervaren. Dus dat hebben we opgelost door alle filmpjes opnieuw op te nemen met een andere microfoon die het geluid van de muisklikken niet oppikte.

Interviewer: Maar dat betekent dat je alle video’s helemaal opnieuw moet opnemen. Dat is best een hoop werk! Dat doe je dan omdat een paar klanten het klikken irritant vinden?

Jacco: Jazeker! Als jij iets probeert te leren en je stoort je continu aan een geluidje, dan verslapt je concentratie. Dat kunnen we niet gebruiken natuurlijk. Dus dan is de oplossing simpel, die afleidende factor moet eruit.

En dus zijn we inderdaad twee weken bezig geweest om alles opnieuw op te nemen. Dat is veel werk, maar het biedt ook weer kansen. Want zodra we besloten hadden om alles opnieuw op te nemen, konden we ook direct een nieuwe huisstijl doorvoeren. Alles ging toch opnieuw opgenomen worden.

Interviewer: Oké, fair point. Nog andere voorbeelden?

Jacco: Misschien een mooi voorbeeld is de lengte van de hoofdstukken. Die verschilde nogal in de eerste versie. Er was één hoofdstuk dat bijna een uur duurde en van meerdere klanten heb ik gehoord dat dit een drempel voor ze was. Of in de specifieke bewoording van een klant: “Ik kijk altijd een hoofdstuk voor het slapengaan. Doorgaans werkt dat prima, maar bij dit hoofdstuk val ik telkens halverwege in slaap.”.

Interviewer: Dus de feedback was dat je pakket slaapverwekkend was? Vind je dat niet beledigend?

Jacco: Haha, sowieso niet. Eerder grappig. En de feedback was niet dat het slaapverwekkend was. Anders had deze klant wel gezegd dat de hoofdstukken saai waren. Nee, er was iets mis met de duur van de video’s. Die was onregelmatig waardoor het lastig te plannen is en je door een lang hoofdstuk uit je ritme wordt gegooid.

Beide problemen hebben we opgelost door de stof in meerdere kortere hoofdstukken te knippen. Dus zijn er nu 19 hoofdstukken die gemiddeld 20 minuten duren. De kortste is 11 minuten. De langste 31. En dat werkt een stuk beter!

Interviewer: Hoe weet je dat?

Jacco: Hoe weet ik wat?

Interviewer: Dat het beter werkt?

Jacco: Simpel, door het te vragen. Alle bestaande klanten hebben toegang tot de updates. Dus kunnen we direct vragen wat ze ervan vinden.

In dit specifieke geval krijg ik van diezelfde klant het bericht dat hij nu weer in een ritme was gekomen en twee video’s verder was. Dus de drempel is succesvol verwijderd.

Interviewer: Dus de klanten vinden het niet erg dat de pakketten nog in ontwikkeling zijn?

Jacco: Nee, helemaal niet. Het is zelfs al een paar keer als pluspunt naar voren gebracht. Men wordt steeds getrakteerd op iets nieuws. De pakketten die we nu aanbieden zijn volledig en goed. Maar we blijven uiteraard altijd bezig om ze nog beter te maken.

Dat vind ik zelf ook heel logisch. We leven in het tijdperk van apps en scrum. Alles om ons heen wordt iteratief ontwikkeld en uitgebreid. Elke maand krijg je tientallen updates van je apparaten en apps. Het enige dat wij doen is diezelfde continue verbetermentaliteit toepassen op onze pakketten.

Interviewer: Daar heb je wel een punt. Maar ik blijf me toch afvragen of al die vernieuwingen niet gaat vervelen na een tijdje.

Jacco: Het is ook niet zo dat alles telkens verandert. Sowieso is het verhaal in grote lijnen hetzelfde gebleven, maar wordt het nu beter verteld. Daarbij is niet elke update zo ingrijpend als die update aan het begin van het jaar. Tijdens de laatste update waren er slechts een paar tweaks aan de hoofdstukken en lag de nadruk vooral op de nieuwe power plays.

En jij kijkt misschien op tegen de vernieuwingen, maar zou je het ook niet heel leuk vinden als je een idee deelt over hoe wij iets kunnen verbeteren en een maand later zie je het terug in het packet? Daar worden onze klanten in ieder geval heel erg blij van.

Interviewer: Dat klinkt inderdaad wel goed.

Jacco: Dat dacht ik!

Interviewer: Die Power Plays, was dat ook een idee van een van de klanten?

Jacco: Nee, dat was een idee uit mijn koker.

Interviewer: Kun je nog eens uitleggen wat die Power Plays nou precies zijn?

Jacco: Jazeker. In een Power Play leggen we een specifieke omstandigheid uit die op de beurs plaatsvindt en beschrijven we stap voor stap hoe jij als belegger daar je voordeel mee kunt doen.

Bijvoorbeeld de zomer. In de zomermaanden zien we regelmatig een bijzonder patroon ontstaan als het gaat om koersdalingen en koersstijgingen. Zo regelmatig dat je daarop in kunt spelen door op bepaalde tijdstippen bij te kopen en daarmee de kans te vergroten dat je korting pakt. Zo schraap je wat extra rendement bij elkaar. En als je dat elk jaar doet, dan is dat een leuke bonus aan het eind van je beursavontuur.

Interviewer: Oke helder. En de naam Power Play? Waar komt die vandaan?

Jacco: Uit de sportwereld. Daar heb je in sommige sporten ook plays die op bepaalde momenten zo goed werken dat je er de wedstrijd mee kunt winnen. En dat is ook wat onze Power Plays doen. Als je bijvoorbeeld De Zorgeloze Zomer in 2019 had uitgespeeld, dan had dat een extra procent rendement opgeleverd.

Interviewer: En wat vinden de klanten van de Power Plays?

Jacco: Die zijn er blij mee. De meeste zijn toch gaan beleggen voor het rendement, dus een manier om meer bij elkaar te harken is zeer welkom. De Power Plays worden dan ook goed bekeken door klanten.

Interviewer: En zijn de Power Plays geschikt voor iedere type belegger?

Jacco: De twee die we nu hebben, passen in ieder van onze zes tactieken. Maar we zijn er nu weer een aantal aan het onderzoeken en die gaan niet in elke tactiek passen. Het is vooral lastig om slimme trucs te vinden die passen bij de passivist en de activist.

Interviewer: Waarom is dat?

Jacco: Veel slimme trucs hebben betrekking op individuele aandelen. Daar doet een passivist sowieso niet aan. Dus die valt dan al af. En een activist heeft ook maar heel weinig individuele aandelen in de portefeuille. Die ze overigens koopt uit principe, niet voor het rendement. Dus dan is een power play ook minder van toepassing.

Interviewer: De nadruk ligt sterk op de tactieken. Welke daarvan zijn nou het meest populair onder klanten?

Jacco: Op dit moment zijn dat de trendvolger en de koopjesjager. De staan op een gedeeld eerste plaats als het gaat om meest gekozen tactiek onder de afstudeerders.

Interviewer: En welke worden het minst gekozen?

Jacco: Dat is de tactiek van de activist. Die heeft nog geen enkele afstudeerder gekozen.

Interviewer: Over die afstudeerders. Daar komt altijd een leuk bericht van voorbij op de LinkedIn pagina van Beursbaas, maar daar wordt de persoon in kwestie nooit genoemd. Waarom is dat?

Jacco: Vanwege de privacy. Vinden we wel zo netjes. We willen graag vieren dat iemand is afgestudeerd, maar niemand daarbij in verlegenheid brengen. We sturen altijd wel ook een bericht naar de afstudeerder zelf, dat we op onze pagina er een bericht aan hebben gewijd. Dan is de keuze aan hem of haar om daar openbaar op te reageren.

Interviewer: Waarom doe je dat zo? Het is toch veel persoonlijker om diegene te noemen.

Jacco: Dat is zeker zo, maar niet iedereen zit daarop te wachten. En wij vinden privacy belangrijker. Daarom geven we iedereen de kans om op het afstudeerbericht te reageren, maar zetten we niemand voor het blok. Ondanks dat het beter zou werken voor de socials als je mensen wel gaat mentionen.

Interviewer: Oké, klinkt logisch. Wel vrij principieel.

Jacco: Een van onze beloften is dat wij de privacy van onze klanten respecteren. Dus dan moet je daar ook naar handelen vind ik.

Interviewer: Dat is wel waar.

Jacco: Dank je.

Interviewer: Zijn er nog zaken die je graag zou zien veranderen binnen de klantenkring?

Jacco: Nou, meer mag natuurlijk altijd. Op dit moment is de aanwas vrij stabiel, maar we kunnen zeker nog veel meer klanten helpen. En dat doen we ook graag. Ik ben Beursbaas gestart om te bewijzen dat iedereen kan beleggen. Dus dat vraagt om nog flink wat groei in de klantenkring.

Interviewer: Meer klanten is natuurlijk het antwoord van iedere ondernemer. Maar zijn er nog specifieke aspecten?

Jacco: Meer vrouwen! De verdeling tussen mannen en vrouwen in onze klantenkring begint een beetje scheef te lopen. Rondom de jaarwisseling was dat nog netjes 50-50, maar nu zakt het aandeel vrouwen naar 25%. En hoewel dat overeenkomt met bijvoorbeeld de klantenkring van een online broker als Binck Bank, waar ook 25% van de klanten vrouw is, ben ik toch niet blij met zo’n verdeling. Ik wil graag weer terug naar die 50%.

Interviewer: Enig idee hoe je dat gaat doen?

Jacco: Gewoon weer luisteren. Ik heb al een paar dames bereid gevonden om onze pakketten van een kritische blik te voorzien, dus ik hoop daar wijzer uit te worden.

Beleggen is natuurlijk een mannenwereldje en dan ben ik ook nog eens een vent die het bedrijf runt en de pakketten heeft bedacht. Dus er is zeker een kans dat het vrouwen minder aanspreekt. Maar dat is niet de bedoeling. Dus ik laat mij graag de les lezen over hoe we onze diensten aantrekkelijker kunnen maken voor vrouwen.

Interviewer: Misschien minder van dat soort uitspraken doen, want dat klonk best wel fout.

Jacco: Ik had het gewoon over de pakketten. Maar ik zal erop letten.

Interviewer: Dan is het goed. Het onderzoek loopt dus al. Wanneer verwacht je de eerste resultaten?

Jacco: Waarschijnlijk komen die in juni binnen, dus dan kunnen we hopelijk weer aan de slag om nog meer verbeteringen door te voeren.

Interviewer: En in de tussentijd?

Jacco: We hebben al wat onderzoek gedaan naar de verdeling van mannen en vrouwen in het beurswereldje.

Interviewer: Ik had al zo’n vermoeden. Dat feitje over de man-vrouw verdeling bij Binck Bank had je wel heel snel paraat.

Jacco: Haha, dat zat inderdaad nog vers in het geheugen.

Interviewer: Maar wat heb je precies onderzocht?

Jacco: Wat de verschillen zijn tussen mannen en vrouwen als het op beleggen aankomt. Zo hebben we onder andere gekeken naar de risicobereidheid, kostendiscipline, het zelfvertrouwen en uiteraard naar de rendementen. Dat alles hebben we samengevat in een nieuw ebook dat we vanaf vanmiddag gratis weggeven aan iedereen die interesse heeft.

Interviewer: Kun je al een tipje van de sluier oplichten?

Jacco: Dat kan ik zeker! Het zal geen verrassing zijn dat vrouwen beter zijn in beleggen dan mannen. Beleggen vergt een vooruitziende blik en je moet het hoofd koel houden. Dan voel je wel aan dat de vrouwen de mannen verslaan. En niet zo’n beetje ook. De rendementen die zij per jaar halen, liggen significant hoger dan die van de mannen.

Wij hebben verder gekeken naar de factoren die dit verschil zo groot maken en wat zowel mannen als vrouwen met die kennis kunnen doen om nog betere beleggers te worden.

Interviewer: Geef je nou de hele clou van het verhaal al weg? Dan hoeven we het ebook toch niet meer te lezen?

Jacco: Oh? Wil jij nu niet meer weten dan hoe hard de vrouwen van de mannen winnen en waardoor dat komt?

Interviewer: Jawel. Stiekem heel erg graag.

Jacco: Dat dacht ik! Ik zal je een exemplaar van het ebook opsturen vanmiddag.

Interviewer: Bedankt!

Jacco: Graag gedaan.

Interviewer: Zullen we dan langzaam gaan afronden?

Jacco: Lijkt me een prima idee.

Nog even dit.

Interviewer: Je weet wat er gaat komen. Hoe staat het met de sixpack?

Jacco: Word je hier nou zelf niet moe van?

Interviewer: Neen! Dus kom op. Antwoorden.

Jacco: Er wordt aan gewerkt. Mei was een wispelturige maand qua sporten. Ik heb een paar weken geleden mijn voorwiel van mijn wielrenfiets aan gort gereden. Ding was helemaal versleten. Dus moest een paar dagen wachten totdat ik een nieuw voorwiel had.

Niet kunnen fietsen en alleen maar oefeningen in de woonkamer doen, had geen goed effect op mijn humeur. Dus ik ben blij dat ik nu gewoon weer mijn kilometers kan maken en niet alleen situps aan het doen ben.

Interviewer: Een paar dagen niet fietsen en meteen chagrijnig?

Jacco: Ja. Daar schrok ik zelf ook een beetje van. Misschien is dat fietsen inmiddels toch meer dan een hobby aan het worden. Werkt ook als uitlaatklep en om de gedachten te verzetten. Dus blij dat ik weer de weg op kan.

Interviewer: Snap ik! Sowieso goed om te blijven bewegen in deze tijden.

Jacco: Het is inderdaad ook goed om weerstand op te bouwen en de kilootjes eraf te houden.

Interviewer: Nog even over dat t-shirt dat je weggaf, waar kan ik dat bestellen?

Jacco: Op dit moment nergens. Het was een unieke editie. Maar als er meer enthousiastelingen zijn die graag in een exclusief Beursbaas t-shirt willen rondlopen, dan valt er altijd wel wat te regelen. Hoezo, zit jij op een shirt te azen?

Interviewer: Nou, ik zou er best wel een willen hebben.

Jacco: Weet je wat? Stuur even een mailtje naar vraag.baak@beursbaas.com en dan kijken we wat we voor je kunnen doen.

Interviewer: Top! Mag iedereen die interesse heeft dan mailen?

Jacco: Van mij wel. Als er veel vraag naar is gaan we er zeker mee aan de slag.

Interviewer: Ik ben benieuwd.

Jacco: Anders ik wel.

Interviewer: En we krijgen ook nog een ebook van je toch? Over hoeveel beter vrouwen zijn in beleggen dan mannen.

Jacco: Ja, dat komt er vanmiddag aan. Dus houdt onze LinkedIn pagina in de gaten.

Interviewer: Mooi, dan denk ik dat jij genoeg te doen hebt deze middag. Dus dan laten we het hierbij.

Jacco: Dat is prima. Het was me weer een genoegen en tot volgende keer!

Interviewer: Tot over een maand!

De oprichter onderweg naar een van de klanten

Geef een reactie