Het is september en dat betekent dat oprichter Jacco Weijers de wijde wereld in is getrokken. Appartement verkocht, backpack in de auto en zuidwaarts! We spreken hem via de ons inmiddels allemaal zeer bekende videobelverbinding en blikken samen met hem terug op een jaar lang ondernemen. Want het is alweer 12 maanden geleden dat Beursbaas werd opgericht en er is sindsdien een hoop gebeurd. Hoog tijd om de baas zelf te vragen naar de ervaringen van een jaar Beursbaas.

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. En daarmee is het de perfecte dag om onze serie een vervolg te geven waarin de oprichter zichzelf interviewt. Wat is begonnen als grap krijgt elke maand op veler verzoek een vervolg. Veel leesplezier!

Stand van zaken.

Interviewer: Hoe gaat het?

Jacco: Prima!

Interviewer: Waar ben je nu?

Jacco: Op dit moment zit ik op het bed van mijn hotelkamer in Verona, Italië.

Interviewer: Lekker specifiek. Hoe is het daar?

Jacco: Lekker weer, dik 20 graden. En de vooruitzichten voor de komende dagen zijn hetzelfde.

Interviewer: Dus jij loopt in korte broek en t-shirt lekker de toerist uit te hangen?

Jacco: Dat loop ik zeker!

Interviewer: En zie ik nou dat jij een officieel Beursbaas t-shirt draagt? Ik dacht dater daar maar eentje van was?

Jacco: Dat zie jij goed! Ik heb er voor mezelf ook een laten maken. Het klopt dat dit t-shirt onderdeel was van de weggeefactie en uniek in zijn soort is. Maar toen ik zag hoe fraai het shirt geworden was, moest ik er toch zelf ook wel eentje hebben.

Interviewer: Hij staat je goed.

Jacco: Dank je!

Interviewer: Naast die winactie is er uiteraard nog veel meer gebeurd in het eerste jaar van Beursbaas. Zullen we direct overgaan op de orde van de dag en het overzicht induiken?

Jacco: Laten we dat doen.

een jaar beursbaas

Een jaar Beursbaas

Interviewer: Het begon natuurlijk allemaal op die ene vrijdag in 2019. De 27e om precies toen zijn. De dag dat Beursbaas officieel werd ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een mooie dag lijkt me?

Jacco: Dat was het zeker! Vooral omdat de dame die mij hielp bij de KvK direct aangaf dat ze zelf niets snapte van de beurs en daarom nooit was gaan beleggen. Ik heb haar uiteraard direct ons webadres gegeven en verteld dat ik dat precieze probleem dus voor haar op kan lossen.

Interviewer: En? Was dat ook direct je eerste klant?

Jacco: Nee dat niet. Ze is ook nooit klant geworden.

Interviewer: Maar je had op de eerste dag wel meteen een klant toch?

Jacco: Dat had ik zeker! Toen ik zaterdagochtend wakker werd had ik een mail van een oud-studiegenoot van me. Die wilde zich meteen inschrijven voor het zelfstudiepakket. Dat was echt geweldig. Ik weet nog wel dat ik letterlijk in mijn woonkamer heb staan springen van vreugde.

Interviewer: Bij één klant sta jij al te springen?

Jacco: Die allereerste klant blijft toch iets speciaals. Zeker als je bedenkt dat de website nog geen 24 uur live was en we stiekem ook nog geen pakketten af hadden. Dat je dan het vertrouwen krijgt van iemand is zoveel waard. Bovendien heb je direct bevestiging dat je iets hebt gevonden waar vraag naar is. En dat is ook heel fijn om direct te weten.

Interviewer: Dus wel al iets verkocht, maar nog geen pakket klaar. Hoe heb je dat opgelost?

Jacco: Direct gemaild dat de pakketten bijna klaar waren en vervolgens in sneltreinvaart aan de video’s gewerkt. Die eerste weken heb ik denk ik zo’n 60 uur per week aan de pakketten besteed.

Interviewer: Was dat heftig?

Jacco: Qua werkdruk was het goed te doen. Ik heb eerder ook wel zulke weken gedraaid. En als je alles vanuit de huiskamer kunt doen dan is het prima in een dag te passen.

Vooral het inspreken van de video’s was zwaar. Van elk uur dat je opneemt houd je uiteindelijk een kwartier over. Aan het einde van zo’n dag inspreken en editen ben je behoorlijk moe van je eigen stem.

Interviewer: Dat geloof ik wel. Het klopt dus dat je alles zelf doet?

Jacco: Jazeker! De animaties, inspreken, editen, intromuziek erin mixen. Alles. Iedere seconde van het videomateriaal is door mijzelf eigenhandig in elkaar gezet.

Interviewer: Netjes! Hoe heb je dat geleerd?

Jacco: Veel PowerPoint gebruiken in je leven. Stiekem kun je daar hele mooie dingen mee maken. Helaas gebruiken de meesten het om opsommingslijstjes op een witte slide met een logo te zetten.

Interviewer: Dat ben ik inderdaad eerder gewend van PowerPoint ja. Moet je me dan toch maar eens laten zien hoe jij dat doet.

Maar toen was het eerste pakket er. En toen?

Jacco: Meer klanten proberen te vinden en door met de ontwikkeling van andere pakketten.

Interviewer: Dat vinden van klanten, lukte dat een beetje?

Jacco: De omstandigheden waren vrij gunstig. Eind 2019 zakte de rente verder weg en hing hij al rond de nul. Verder was 2019 een fantastisch beursjaar met uiteindelijk ruim 25% winst. Dus het voordeel van beleggen spatte van het koersbord.

Je ziet alleen dat veel mensen de meeste beslissingen, zelfs de louter financiële beslissingen, meer op gevoel maken dan op basis van cijfers. De meeste mensen weten wel dat ze verstandiger met geld om zouden moeten gaan en dat beleggen meer oplevert dan sparen, maar de smoesjes zijn snel gemaakt en het voornemen om te beginnen makkelijk uitgesteld.

Interviewer: Dus er valt nog veel winst te behalen wat jou betreft?

Jacco: Dat zeker. Als je naar de cijfers kijkt dan zijn er grote groepen nieuwe beleggers bijgekomen in 2019 en 2020. Maar nog een heleboel mensen wachten af en nemen genoegen met de nul komma nul procent rente die je op je spaargeld krijgt. Het blijft de missie van Beursbaas om daar verandering in te brengen.

Maar een van de mijlpalen die ik al bereikt heb met Beursbaas, is dat mijn vriendin nu eindelijk is gaan beleggen met hulp van een van onze pakketten. Al jaren zei ze dat ik maar voor haar moest beleggen, maar ik vind dat iedereen zelf moet snappen wat er met zijn of haar geld gebeurt. Dus heeft ze een pakket gevolgd en nu is ze met de tactiek van de passivist lekker bezig.

Interviewer: Dat is wel heel principieel van jou. Je kunt je vriendin toch wel even helpen?

Jacco: Niet door het voor haar te doen. Daar help ik haar niet mee. Want als het dan een jaar tegenzit op de beurs dan krijg je daar gedonder over en ruzie om geld is volgens mij een van de hoofdredenen voor relatieproblemen. Dus als er met haar geld belegd wordt, dan moet zij ook snappen hoe het werkt.

Interviewer: En dat doet ze nu?

Jacco: Uiteraard! Daar zorgen onze pakketten wel voor.

Interviewer: Dus jij vindt dan ook dat ieder stel dat met gezamenlijk geld belegt ook beide moet weten wat er precies mee gebeurt? Want vaak regelt een van de twee het en vindt de ander dat prima.

Jacco: Als er met jouw of jullie geld belegd wordt, dan raad ik iedereen aan om te snappen wat er nou precies mee gebeurt. Al is het maar om te weten in wat voor een soort bedrijven jullie aan het beleggen zijn. Want ook al snap je niets van de beurs of boeit beleggen je niets, een mening over de grote bedrijven der aarde heb je wel.

Interviewer: Zo had ik het nog niet bekeken, maar dat is wel waar. Ik zou niet zomaar in alle sectoren willen beleggen.

Jacco: Juist! En zeer begrijpelijk. Dus is het goed om te weten of jullie gezamenlijke beleggingen daar ook vandaan blijven.

Interviewer: Goed punt. Terug naar het overzicht. Want terwijl jij klanten probeert te krijgen gooit Facebook het bedrijfsaccount in de ban. Wat gebeurde daar nu precies?

Jacco: Dat weet ik nog steeds niet. Van de ene op de andere dag werd elke verwijzing naar de Beursbaas website automatische geblokkeerd op Facebook. Je kon de website nergens noemen in een post. En waarschijnlijk nu nog steeds niet.

Interviewer: En er werd niet verteld waarom dat zo was?

Jacco: Neen! Ik heb misschien wel 100 tickets aangemaakt voor dit issue en niet eens ooit een reactie gehad vanuit Facebook. Dus na een paar maanden was ik er klaar mee en heb het account weer verwijderd.

Interviewer: Balen?

Jacco: Niet echt. Ik heb hiervoor nooit Facebook gehad en er ook nooit echt het nut van ingezien. Ik was geen fan en blijkbaar was dat gevoel wederzijds. Jacco en Facebook, dat gaat gewoon nooit wat worden.

Bovendien wordt Facebook de laatste maanden door heel veel bedrijven geboycot. Dus dat voelt toch een beetje als karma dat haar werk doet.

Interviewer: Maar je zit nu wel op Instagram. Dat is toch hetzelfde?

Jacco: Nou, ik kom heel af en toe langs op Instagram. Mijn vriendin houdt een account bij voor onze reis en daar wil ik per ongeluk weleens op een foto staan. Ik heb zelf geen account of iets.

Interviewer: Maar toch, je staat op Instagram. En hoe kunnen we jullie daar volgen?

Jacco: Via het account van flipfloppingfools.

Interview: Zit er nog een verhaal achter die naam?

Jacco: Jawel. Door de coronapandemie zijn onze plannen meerdere keren gewijzigd, maar desondanks zijn we wel gewoon op reis gegaan. Dus het flipflopping slaat op het voortdurend aanpassen van de plannen en het fools gedeelte is omdat we alsnog proberen een wereldreis te maken terwijl de wereld daar duidelijk niet op zit te wachten. En dan moet je wel een beetje idioot zijn.

Interviewer: Ik ben blij dat je het zelf zegt.

Jacco: Graag gedaan.

Interviewer: We pakken de draad weer op. In het begin van 2020 kwam je met een grote update aan de pakketten. We zagen de tactieken om de hoek komen en opeens moest men kiezen of je passivist, trendvolger of koopjesjager wilde worden. Waarom die verandering?

Jacco: In onze eerst versie van het lesmateriaal zat al een stukje over verschillende tactieken. En we merkten dat dat deel heel goed beviel bij klanten. Daarvoor was het allemaal wat te vaag en theoretisch. Door de tactieken centraal te stellen en veel meer tips in de pakketten te verwerken is het gelukt om er echt een stappenplan voor de beginnende belegger van te maken.

Interviewer: En dat wordt gewaardeerd?

Jacco: Dat wordt het zeker! De scores zijn nog hoger sinds we met deze nieuwe insteek werken en de klachten over het hoge theoretische gehalte zijn ook verdwenen.

Interviewer: Een stap in de goede richting dus?

Jacco: Zeker weten!

Interviewer: En dan hebben we ook nog powerplays en ebooks voorbij zien komen sinds de lente van 2020. Leg eens uit.

Jacco: De verschillende ebooks die we hebben gemaakt zijn vooral om op een leuke manier de interesse te wekken van potentiële klanten. Zo hebben we een ebook over waarom een baanwissel een geweldig moment is om te leren beleggen en waarom vrouwen beter zijn in beleggen dan mannen.

Twee onderwerpen waar mensen vaak juist het tegenovergestelde over denken, maar die we op een luchtige manier met wat onderbouwing uit de wetenschap duidelijk uiteenzetten.

Interviewer: Vrouwen zijn beter in beleggen dan mannen?

Jacco: Jazeker! In het kort komt het doordat ze meer met een plan aan de slag gaan dan dat ze er een race van maken. Mannen vervallen toch te vaak in haantjesgedrag, wat leidt tot veel verschillende aandelen kopen en verkopen waarmee ze heel veel kosten maken. Vrouwen houden zich wat meer gedeisd en behalen zo een beter rendement omdat ze veel minder kosten maken.

Weet je wat, ik stuur je het ebook wel op.

Interviewer: Graag! Dan ga ik daarmee mij vriendin overtuigen om mijn geld te gaan beleggen voor nog meer rendement.

Jacco: Slim! Wel zelf ook op de hoogte blijven he. Niet zomaar alles uit handen geven.

Interviewer: Als het lukt om haar te laten beleggen voor ons, dan zal ik zeker op de hoogte blijven van wat er met het geld gebeurt.

Jacco: Top! Wil je ook nog weten wat die power plays zijn?

Interviewer: Uiteraard!

Jacco: Waar we in het lesmateriaal hele tactieken bespreken, zijn de power plays meer kleine trucjes die je binnen een tactiek kunt gebruiken. Zo is er een trucje om goedkoop een positie in de wereldindex op te bouwen, iets waar veel belegger gebruik van maken als onderdeel van de portefeuille. Het zijn slimmigheidjes die je links en rechts een procentje extra rendement opleveren.

Interviewer: Gewoon mooi meegenomen dus?

Jacco: Dat is misschien wel de meest Nederlandse manier om het te omschrijven ja.

Interviewer: Dank je! Dan zijn we aangekomen bij je meest belachelijke idee tot nu toe: de verjaardagsdeal. Hoe kun je nou bedenken om mensen zelf de prijs van de pakketten te laten bepalen? Dan betaalt niemand toch meer iets?

Jacco: Haha, jij bent zeker niet de eerste die me dat vraagt. Allereerst vind ik het een mooi experiment. Ik heb als bedrijfseconoom meerdere malen onderzoeken gelezen over een pay-what-you-want systeem en de resultaten zijn vaak vele malen beter dan je zou denken. Dus ik wilde het zelf ook een keer proberen.

Interviewer: En? Wat is jouw ervaring?

Jacco: Dat het werkt! Het helpt enorm bij het wegnemen van de drempel om aan een pakket te beginnen. En de meeste mensen betalen toch nog gewoon het volle pond of een groot deel daarvan. Ik heb nog niemand gehad die helemaal niets wilde betalen.

Interviewer: Is dat een uitdaging?

Jacco: Niet per sé.

Interviewer: Maar was zou je doen als iemand inderdaad het hele pakket volgt en vervolgens geen cent wil betalen?

Jacco: Dan accepteer ik dat. Dat is nou eenmaal de deal. En daar heb ik dan vrede mee.

Ik zou uiteraard wel vragen waarom diegene helemaal niets wil betalen. Want daar kun je immers weer van leren.

Interviewer: Dat is behoorlijk zen van je.

Jacco: Ach ja, dat weet ik niet. Maar ik heb vooral veel vertrouwen in de kwaliteit van de pakketten en denk dat iedereen die een pakket volgt daar ook graag geld voor neerlegt.

Interviewer: Nou, ze kunnen er nog een paar dagen gebruik van maken. September is bijna voorbij.

Jacco: Inderdaad, heel deze maand kan iedereen nog gebruikmaken van de vriendendeal. Dus doe dat vooral zou ik zeggen.

Interviewer: Dan hebben we de grootste items uit het een jaar Beursbaas wel gehad. Hoe kijk je er zelf op terug?

Jacco: Als een prachtig experiment. Dat hopelijk nog wel even doorgaat. Vanaf het moment dat ik me heb ingeschreven bij de KvK tot nu, heb ik alles precies zo gedaan als ik zelf wilde. En dat voelt heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden om met een idee en 50 euro een afspraak te maken bij de KvK zodat jij jezelf ondernemer mag noemen zodra je naar buiten loopt. Alleen de boost in zelfvertrouwen die het geeft is het al meer dan waard!

Interviewer: En als je nou in één woord zou moeten omschrijven wat Beursbaas voor jou betekent, wat is dat dan?

Jacco: Vrijheid!

Interviewer: Leg uit.

Jacco: Voor mij als oprichter en eigenaar van het bedrijf geeft Beursbaas mij de vrijheid om het zo aan te pakken als ik wil. Als ik nu ben uitgekeken op de website, pas ik die vanavond aan. Alle content, marketing, lesmaterialen en blogs zijn van mijn hand en precies zo geschreven als ik wil. Voor iemand die het altijd beter denkt te weten is de vrijheid om je eigen bedrijf te runnen het grootste goed.

Maar ook vrijheid voor de klanten die we helpen. Leren beleggen is een simpele manier om van geld, geld te maken. Ik heb de afgelopen dagen door Venetië gewandeld en lekker de toerist uitgehangen. En als ik aan het eind van de dag op mijn beursapp keek, dan was er meer geld bijgekomen in mijn portefeuille dan ik die dag had uitgegeven. Dat is de vrijheid die beleggen geeft. Meeprofiteren van het harde werk van grote bedrijven door simpelweg een aandeel te kopen en daar verder niets meer voor hoeven doen.

Interviewer: Dat is mooi gezegd! En ik ken het gevoel. Soms kijk ik na een moeizame dag werken naar mijn aandelenportefeuille en zie dan dat mijn aandelen die dag meer hebben opgebracht dan ikzelf met 8 uur zwoegen.

Jacco: Dat is nou het verschil tussen vermogen opbouwen en salaris binnentikken. Om aan een vermogen te beginnen moet je doorgaans eerst een tijdje hard werken. Maar zodra dat vermogen begint te groeien, gaat het op eigen kracht door.

Interviewer: Dat doet het zeker!

Jacco: Ik hoor het al. Jou hoef ik niet meer te overtuigen van de geneugten van beleggen.

Interviewer: Nee, dat doe ik al een tijdje met plezier.

Jacco: Goed bezig!

Interviewer: Nu het eerste jaar erop zit, is het ook tijd om vooruit te kijken. Wat mogen we van het tweede jaar verwachten.

Jacco: We hebben nog genoeg ideeën voor de toekomst. Dus maak je daar maar niet druk om, dat komt helemaal goed. Er zitten nog genoeg blogs, updates, ebooks en powerplays in het vat!

Interviewer: Dat klinkt goed. Het wordt dus weer een jaar Beursbaas vol met hulpmiddelen voor de beginnende belegger?

Jacco: Dat wordt het!

Interviewer: Top! Dan lijkt het me weer tijd om te gaan afronden. Kun jij weer door met toeristje spelen.

Jacco: Prima.

Nog even dit.

Interviewer: Hoe staat het met de sixpack?

Jacco: Begin je daar nou weer over?

Interviewer: Ten eerste, jij bent er zelf over begonnen. Ten tweede, je bent aan het reizen en meestal schiet sporten er dan bij in. En ten derde, je verschijnt tegenwoordig op Instagram, dus ik ben benieuwd wanneer de eerste #fitboy op het scherm verschijnt.

Jacco: Haha, hier heb je te lang over nagedacht.

Interviewer: Beantwoordt de vraag nou maar.

Jacco: Ik heb al een tijdje geen weegschaal gezien, dus weet eigenlijk niet hoe het staat met mijn gewicht. Maar de eerste paar weken van de reis bestonden vooral uit hiken en fietsen in de Dolomieten. Dus aan activiteit geen gebrek tot nu toe. Ik zal de komende weken weer wat krachttraining proberen te doen en wie weet wat er dan mogelijk is.

Interviewer: Jij sport op vakantie?

Jacco: Jazeker! Sporten, eten en drinken zijn drie van onze favoriete dingen in het leven. Dus als we de hele dag zelf mogen bepalen wat we doen, dan staan die drie met name op het programma. Een biertje smaakt toch lekkerder als je hem met een paar uur sporten echt hebt verdiend.

Interviewer: Ik weet niet of ik dat helemaal met jou eens ben.

Jacco: Jawel, dat ben jij met mij eens.

Interviewer: Nou oké dan.

Jacco: Zie je nou wel.

Interviewer: Hoe gaat het met de studenten. Pakt iedereen de draad weer op na het zomerreces?

Jacco: Grotendeels wel ja. We zien de aanmeldingen weer aantrekken. Mede geholpen door de verjaardagsdeal uiteraard. En de studenten die al bezig waren schieten ook weer in beweging. Deze week hadden we weer een afstudeerder. Dus het gaat allemaal weer de goede kant op nu Nederland weer aan de slag gaat.

Interviewer: Dat is goed om te horen!

Jacco: Ben er zelf ook wel blij mee.

Interviewer: Laten we op die heerlijk positieve noot deze editie stoppen en dan zien we elkaar weer over een maand. Ben benieuwd waar je dan zit.

Jacco: Dat is helemaal prima en ik zal zorgen dat het decor dan nog jaloersmakender is.

Interviewer: Dat hoeft niet per se.

Jacco: Ga het toch proberen.

Interviewer: Dat zal ook eens niet. Geniet nog van een jaar Beursbaas en tot volgende maand!

Jacco: Tot volgende maand!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *