De oprichter aan het woord: Donaties

Sinds dit jaar draait Beursbaas op donaties. En wij zijn heel benieuwd hoe dat bevalt. In dit interview met de oprichter krijgen antwoorden.

We hebben er even op moeten wachten, maar ook in 2021 laat de oprichter van zich horen. We vinden de beste man terug in Mexico en interviewen we hem dus weer via de inmiddels oh zo vertrouwede videoverbinding. Wij hebben 3 maanden aan vragen opgespaard en er is genoeg gebeurd om te bespreken. Dus pak nog een kop koffie en ga goed zitten voor deze editie van #deoprichteraanhetwoord over donaties.

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. En daarmee is het de perfecte dag om onze serie een vervolg te geven waarin de oprichter zichzelf interviewt. Wat is begonnen als grap, krijgt regelmatig op veler verzoek een vervolg. Veel leesplezier!

Stand van zaken

Interviewer: Hoe gaat het?

Jacco: Lekker!

Interviewer: Dat kun je wel zeggen aan de hand van de foto’s die we zo nu en dan voorbij zien komen. Waar hang je uit?

Jacco: Aan de Mexicaanse oostkust. In de buurt van Tulum.

Interviewer: En wat is daar te doen?

Jacco: Van alles. Dit is een regio waar veel Amerikanen vakantie vieren, dus het hele scala aan toeristische activiteiten en trekpleisters is hier aanwezig.

Maar wij vullen onze dagen voornamelijk met sporten, zonnen, duiken en de eeuwige zoektocht naar de allerlekkerste taco.

Interviewer: En wat is de lekkerste?

Jacco: Tot nu toe de big shrimp taco van AlaMar in  Puerto Escondido. Die wint het nipt van een stel anderen, wat mij betreft. Maar we hebben hier al veel goede taco’s gegeten. Dat kun je wel aan Mexico overlaten.

Interviewer: Dus daar gaan alle gedoneerde euro’s naartoe?

Jacco: Neen, zeker niet. Iedere gedoneerde euro gebruiken we zoals beloofd voor de beursbaas portefeuille. En daar houden we ons uiteraard heel netjes aan.

Interviewer: Oké, keurig. We zijn ook niet anders van Beursbaas gewend natuurlijk. Wil het een beetje lukken met de donaties?

Jacco: We hebben niets te klagen. De honderd euro zijn we allang gepasseerd, dus dat geeft een hoop vertrouwen.

Interviewer: Leuk, maar honderd euro is niet heel veel natuurlijk. Toch wel tevreden?

Jacco: Zeker. We zijn pas net overgegaan op dit nieuwe model en het werkt al direct. Daarbij waren er een aantal critici die zeiden dat we geen euro zouden ontvangen van de ‘gierige Nederlanders’. Die kunnen we in ieder geval al een weerwoord bieden.

Interviewer: Geen spijt dus van de beslissing om over te stappen op een donatie model?

Jacco: Nee, totaal niet.

Interviewer: Mooi, want deze editie gaan we het uitgebreid hebben over donaties.

Jacco: Top! Laten we er dan maar meteen induiken.

Interviewer: Hé! Dat is mijn tekst.

Jacco: Sorry. Ik wist niet dat je kwaad werd.

Interviewer: Nou, kwaad. Het is belangrijk dat we rolverdeling zuiver houden.

Jacco: Daar heb je gelijk in.

Interviewer: Dank je. Donaties dus. Laten we er induiken!

Jacco: Laten we dat doen.

Donaties

Interviewer: Voor iedereen die het gemist heeft, tot en met vorig jaar verkocht Beursbaas lespakketten voor beginnende beleggers. Je kon uit verschillende pakketten kiezen, zodat je leerde beleggen op een niveau en manier die het beste bij jouw doelen als aspirant belegger paste.

Sinds dit jaar verschijnt alle informatie op de website en het YouTube kanaal. Van de video’s tot de kennisbank, alles is openlijk en te allen tijde te bekijken. In plaats van vooraf betalen, kan men nu achteraf doneren.

Hoe bevalt de ommezwaai tot nu toe?

Jacco: Heel goed. Op alle vlakken zien we de zaken de juiste kant op bewegen.

Interviewer: Geef eens een voorbeeld.

Jacco: Neem het YouTube kanaal. Op 1 januari hadden we daar 9 abonnees. Sinds we het eerste seizoen van #lerenbeleggenmetbeursbaas online hebben gezet, zijn daar 28 abonnees bijgekomen. Dat is een flinke stijging waar we heel blij mee zijn.

Interviewer: Dat is toch niet zo heel veel?

Jacco: Dat is een stijging van meer dan 300% in 3 maanden. Als een aandeel dat zou doen, dan zouden alle analisten er over schrijven. Dus dat is zeker wel veel.

Interviewer: Touché!

Jacco: Daarbij zien we dat lang niet iedereen abonneert. Het aantal bezoekers en weergaven voor het kanaal liggen vele malen hoger. Daar worden wij uiteraard ook blij van, want het betekent dat mensen onze video’s bekijken.

Interviewer: Oké, dat klinkt inderdaad goed. Maar dat is alleen het YouTube-kanaal. Nog meer positief nieuws?

Jacco: Zeker! We zien ook een flinke stijging in het aantal bezoekers op de website. In het verleden hebben we wel vaker een piek gezien op dat gebied, maar nu ligt het aantal bezoeken steevast hoger en weten we dat vast te houden. Volgens mij hebben we de afgelopen 3 maanden telkens een nieuw record neergezet voor maandelijkse bezoeken.

Interviewer: Zelfs in februari, de kortste maand van het jaar?

Jacco: Yep, zelfs in februari.

Interviewer: Lekker bezig. Dat beweegt dan inderdaad de juiste kant op.

Jacco: Helemaal omdat het zoals gezegd zelfs nog donaties oplevert. En nieuwe initiatieven zoals de sessies die we laatst hebben gegeven.

Interviewer: Ja, die had ik ook nog op mijn lijstje staan. Je hebt een tweetal sessies gegeven voor een groep ondernemers. Wat was het verhaal daarachter?

Jacco: Eigenlijk vrij simpel. Er kwam een vraag vanuit Jan Bakker of Beursbaas ook sessies deed. Een soort van crash course voor de beginnende belegger. Hij is namelijk recent voor zichzelf begonnen en dan dien je een hoop zelf te regelen. Waaronder de oude dag. Nu leek een beursavontuur hem wel een goede manier om dat te regelen. En hij kende behoorlijk wat andere zzp’ers die er net zo over dachten, maar niet wisten waar te beginnen.

Interviewer: Dat klinkt als een ideale doelgroep voor Beursbaas.

Jacco: Dat dachten wij dus ook. Na wat overleg omtrent de inhoud van een dergelijke sessie hebben we twee data de groep in geslingerd en de opkomst over die twee sessies heen, was erg goed.

Interviewer: En heeft het ook nog wat opgeleverd?

Jacco: Zeker. De sessies zelf waren uiteraard gratis en vrijblijvend, maar verschillende deelnemers waren zo tevreden dat ze direct na afloop een donatie hebben gedaan.

Daarnaast hebben we rond die sessies een sterke toename in bezoekers gezien op de website en het kanaal. Dus zeker een geslaagd experiment.

Interviewer: Dat klinkt niet verkeerd. Komen er nog meer sessies in de toekomst of was dit eenmalig?

Jacco: Wat ons betreft doen we dit vaker. Het was leuk om te organiseren en viel goed in de smaak bij de deelnemers. Dus zodra er animo voor is, dan staan wij klaar om een nieuwe groep te voorzien van alle antwoorden die ze nodig hebben om met beleggen te beginnen.

Interviewer: Waar mag men zich melden als ze zo’n sessie willen?

Jacco: Stuur een mail naar vraag.baak@beursbaas.com en vermeld daarin de hashtag #eensessiemetdebeursbaas. Dan gaan wij samen met jou aan de slag om een leuke en leerzame sessie neer te zetten.

Interviewer: Gratis en vrijblijvend?

Jacco: Uiteraard! We willen wel een mooie groep bij elkaar hebben, want dat maakt het makkelijker om het interactief te maken. Dus dat is wel een voorwaarde. Maar verder geldt ook voor deze sessie dat je vooraf niets hoeft te betalen en achteraf mag doneren wat jij wilt.

Interviewer: Klinkt helemaal top. Dat moet haast wel storm gaan lopen.

Jacco: Dat zou mooi zijn.

Interviewer: Terug naar die ommezwaai. Wat vonden de bestaande klanten er eigenlijk van dat alles nu vrij te verkrijgen is?

Jacco: Zoals in een eerder interview ook duidelijk is aangegeven, hebben we ons besluit ruimschoots van tevoren gedeeld met alle bestaande klanten. En iedereen aangeboden om alsnog hun eigen prijs te bepalen voor het lespakket dat ze al hadden aangeschaft.

Interviewer: Dat is waar ook. Jij hebt bestaande klanten de mogelijkheid gegeven om geld terug te vragen. Gekkenhuis!

Jacco: Dat valt wel mee. Tot op de dag van vandaag heeft niemand iets teruggevraagd en hebben we enkel positieve reacties gehad.

Interviewer: Serieus?

Jacco: Serieus!

Interviewer: Hoe verklaar je dat?

Jacco: Zover wij kunnen beoordelen zijn al onze klanten gewoon heel erg tevreden met de diensten die we hebben geleverd. Iedereen heeft waar voor zijn of haar geld gekregen en voelt dus niet de noodzaak om iets terug te vorderen.

Interviewer: Dat is best bijzonder toch?

Jacco: Ja en nee. Ja, in de zin dat wij ook niet hadden durven dromen dat iedereen zo tevreden zou zijn. Maar omdat iedereen zo tevreden is, hadden we ook niet verwacht dat er klanten waren die geld terug wilde krijgen. Dus ik ben niet verbaasd dat niemand zich gemeld heeft.

Interviewer: Klinkt zelfverzekerd. Misschien wel arrogant.

Jacco: Haha. Laten we het op zelfverzekerd houden. Maar wat kan ik zeggen. Mensen zijn tevreden met wat wij ze bieden.

En nu alles openlijk te bekijken is, horen we ook steeds meer geluiden van klanten die vrienden, familie en collega’s aanraden om eens een kijkje te nemen op de site of het YouTube-kanaal. Het is nu een stuk laagdrempeliger om Beursbaas aan te raden en we zien dat dan ook steeds vaker gebeuren.

Interviewer: Ik merk het al. Dat overstappen op donaties, brengt alleen maar voordelen.

Jacco: Tot nu toe wel ja. Het heeft zelfs de administratie voor ons versimpeld.

Interviewer: Leg uit.

Jacco: Nu we geen pakketten meer verkopen, hoeven we ook geen facturen meer te maken. En via de onze bank, BUNQ, hebben we standaard de beschikking over een donatiepagina. Dus het was een kwestie van een paar instellingen om te regelen dat iedereen, waar ook ter wereld en op ieder gewenst tijdstip, een donatie aan Beursbaas kan doen.

Interviewer: Ga jij mij nou vertellen, dat jij het hele proces van klantadministratie hebt geautomatiseerd?

Jacco: Jazeker!

Interviewer: Baas!

Jacco: Als je dat maar weet!

Interviewer: Oké, dat was sowieso wel arrogant.

Jacco: Een beetje.

Interviewer: Maar toch, wel arrogant.

Jacco: Prima. We kunnen het hebben.

Interviewer: Wel waar. Maar ik kan dus nu direct een donatie doen als ik dat zou willen? En dat gaat meteen goed, zelfs als iedereen bij Beursbaas nog ligt te slapen?

Jacco: Inderdaad! Ga naar onze donatiepagina, bepaal het aantal euro’s dat jij wilt doneren, voeg eventueel nog een bericht toe en je spekt direct de beursbaas rekening.

Interviewer: Dat moet ik straks dan maar eens proberen.

Jacco: Graag! En alvast bedankt voor je donatie.

Interviewer: Wacht nog maar even met bedanken, totdat je ziet wat ik heb gedoneerd.

Jacco: We zijn blij met iedere euro. Dat is het andere mooie van dit model, alles voelt tegenwoordig als een extraatje. Vroeger betaalde je een factuur, nu doneer je een gift. Dat zorgt direct voor opkrullende mondhoeken bij donateur en ontvanger.

Interviewer: Jij weet het mooi te vertellen. Ik zal je laten weten hoe het voelde om mijn donatie te doen.

Jacco: Ik ben benieuwd.

Interviewer: Terugkomend op iets dat je net zei over dat het aanraden van Beursbaas veel makkelijker is geworden nu alles open te bekijken is. Er valt toch nog heel veel meer te vertellen over beleggen dan wat er tot nu toe op het YouTube-kanaal te vinden is?

Jacco: Zeker waar!

Interviewer: Wanneer mogen we meer verwachten?

Jacco: Op de achtergrond zijn we al bezig met de voorbereidingen van het tweede seizoen. De onderwerpen worden de komende weken besproken en zodra die vaststaan kunnen we aan de slag met animeren, opnemen, inspreken en publiceren.

Interviewer: Een tipje van de sluier?

Jacco: We houden sowieso vast aan het format van het eerste seizoen. Dus 12 nieuwe afleveringen van ieder maximaal 10 minuten in de stijl die je inmiddels van ons gewend bent.

Interviewer: Dus wederom animaties met jou in de voice-over?

Jacco: Correct!

Interviewer: Waarom ga je niet zelf in beeld zoals zoveel andere online series dat doen?

Jacco: Die opmerking hebben we vaker gehad. We hebben dat wel overwogen, maar vanuit een educatief oogpunt denk ik dat beeld en geluid met een focus puur op de inhoud, beter is om de materie snel te onthouden. Mijn kop heb je daar niet bij nodig.

Interviewer: Nou, het is dat jij het zelf zegt.

Jacco: Geen probleem, ik maak die grap met alle liefde zelf.

Interviewer: Maar dus geen twijfels over het format?

Jacco: Nee, zeker niet. Dit is een stijl die bij ons past. Het is hoe ik het zelf ook het liefste aangeboden zou krijgen. En dit format maakt het editen van de opnames ook een stuk makkelijker als ik eerlijk ben.

Interviewer: Hoezo dat?

Jacco: Er zitten vaak zat rustmomenten in de animaties. Stukken waarop er niets beweegt. Dat zijn voor ons de momenten dat we gemakkelijk van scene naar scene kunnen knippen, zonder dat het beeld verspringt. Die luxe heb je niet wanneer er de hele tijd een bewegend hoofd in beeld is.

Interviewer: Slim.

Jacco: Dank je. Het gaat ons er bij deze serie echt om hoe we beleggen zo duidelijk mogelijk uit kunnen leggen aan mensen die er helemaal blanco ingaan. Dat doel staat voorop. En zoals gezegd, daar heb je geen pratend hoofd bij nodig wat mij betreft.

Interviewer: Duidelijk. Dat wordt dus geen influencer bestaan voor jou als de video’s ooit viral gaan?

Jacco: Nee. En dat is ook prima.

Interviewer: Net nog arrogant, nu weer bescheiden. Er is ook geen pijl op te trekken bij jou.

Jacco. Gheghe. Als het om het om onze content gaat, vind ik het inderdaad geen probleem om daarover op te scheppen. Want de feedback die we krijgen is simpelweg heel goed. Maar om daarmee ook mezelf op een voetstuk te zetten, is nergens voor nodig.

Interviewer: Een echte nuchtere Hollander nog steeds dus? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Jacco: Zo zou je het kunnen stellen.

Interviewer: Goed om te zien dat al dat reizen je nog niet heeft veranderd.

Jacco: Was je daar bang voor dan?

Interviewer: Niet echt, maar je weet maar nooit. Zullen we gaan afronden?

Jacco: Lijkt me prima.

Nog even dit

Interviewer: Houd je het nieuws in Nederland nog een beetje in de gaten? Of kijk je alleen nog maar naar de beursberichten?

Jacco: Ik probeer het op hoog niveau te volgen. Maar het tijdsverschil maakt het wel wat lastiger.

Interviewer: Het is maar iets van 6 of 7 uur toch? Dat moet toch te doen zijn?

Jacco: Op zich wel, maar het feit dat je achterloopt was wel even wennen. Normaal was ik altijd een vroege vogel. Zeker als het op werk aankwam. Nu word ik pas wakker als heel Nederland de lunch al achter de kiezen heeft en de beursdag al tegen haar einde aan loopt. Had ik het in het begin wel lastig mee.

Interviewer: Een soort van gevoel dat je iets mist.

Jacco: Ik denk het. Maar gelukkig went alles, dus nu maak ik me er niet meer zo druk om.

Interviewer: Is dat ook de reden dat de meeste posts opeens in de middag zijn?

Jacco: Inderdaad. Althans, voor Nederland is het dan middag ja. Hier is het dan nog ochtend.

Interviewer: Ik vroeg me al af waarom dat veranderd was. Logisch eigenlijk. Nog iets meegekregen van de verkiezingen?

Jacco: Uiteraard! En mijn burgerplicht ook volbracht door mijn stem uit te brengen.

Interviewer: Is dat een beetje te doen vanuit het buitenland?

Jacco: Het heeft wat voeten in de aarde, maar je komt er uiteindelijk wel.

Interviewer: Blij met de uitslag?

Jacco: Het is een stap in de goede richting. Het wordt hoog tijd dat we een stuk serieuzer en actiever worden op een paar probleemdossiers die we al een tijdje laten liggen. Het mag van mij allemaal een stuk progressiever. Dus ik hoop dat de sterke positie van D66 bij de formatieonderhandelingen daaraan gaat bijdragen.

Interviewer: En dan heb je het over het klimaatprobleem, neem ik aan?

Jacco: Onder andere.

Interviewer: Ik wist helemaal niet dat jij daar zo mee bezig was.

Jacco: Is ook iets wat de laatste jaren steeds meer naar de voorgrond is gekomen. Ook voor mij. Heb er nu behoorlijk wat over gelezen en zover ik het begrijp is er nog genoeg dat we kunnen doen om het tij te keren, maar wordt het wel hoog tijd om in actie te komen.

Interviewer: Iets dat je kunt aanraden op dit vlak?

Jacco: Qua lectuur vond ik het boek van Jelle Mommers, journalist voor De Correspondent, erg goed. Ook omdat het genoeg ruimte biedt voor oplossingen en hoop. Je krijgt er gewoon zin in om dat probleem de wereld uit te helpen.

Interviewer: Klinkt goed.

Jacco: En verder is reizen op zich een echte aanrader. Op dit moment behoorlijk lastig uiteraard. Maar hoe meer je van de aarde ziet, hoe meer redenen je hebt om goed voor haar te zorgen.

Interviewer: Dat is zeker waar. Als je het van dichtbij hebt gezien, kun je iets niet meer als ver-van-mijn-bed-show betitelen.

Jacco: Precies!

Interviewer: Dus na deze wereldreis, kom je terug als activistische belegger?

Jacco: Wie weet. Maar waarschijnlijk hoeft dat niet eens. Als trendvolger zal ik namelijk ook de grote bewegingen van de toekomst in de smiezen moeten houden en ik gok maar zo dat duurzaam en groen daar onder zullen vallen. Wanneer die de wind echt lekker in de rug krijgen op de beurs, wil ik daar uiteraard mijn graantje van meepikken.

Interviewer: Ik hoor het al, jij houdt het goed in de gaten tijdens het reizen.

Jacco: Ik doe mijn best.

Interviewer: Dan stel ik voor dat we gaan afronden. Kun jij weer de wereldreiziger gaan uithangen en ik aan het werk om deze editie online te krijgen.

Jacco: Prima rolverdeling als je het mij vraagt.

Interviewer: Dat dacht ik al. Tot de volgende keer!

Jacco: Tot in de zomer!