De oprichter aan het woord: Doelen

Een doel maakt elk avontuur makkelijker. Zo ook het beursavontuur. Dus bevragen we de oprichter naar zijn doelen en hoe het er mee staat.

We zijn aan het einde van de maand augustus en de zomervakantie aanbeland. Tijd dus om weer tegenover de oprichter plaats te nemen en hem te bevragen over de stand van zaken en de uitdagingen van het ondernemerschap. Wat is hij de komende weken en maanden van plan? En waar worden wij als klanten, volgers en fans van Beursbaas op getrakteerd? Want ondanks de rustige paar weken die we achter de rug hebben, staan er nog genoeg doelen op het lijstje!

Heb je de eerdere edities van de oprichter aan het woord gemist? Geen probleem! Je vindt ze terug op onze site.

Disclaimer: Het is vrijdag en dan nemen we het leven iets minder serieus. En daarmee is het de perfecte dag om onze serie een vervolg te geven waarin de oprichter zichzelf pittige vragen stelt over het ondernemerschap. Veel leesplezier!

Stand van zaken.

Interviewer: Hoe gaat het?

Jacco: Het is rustig.

Interviewer: In welk opzicht?

Jacco: In alle opzichten. De hitte en zomerperikelen heeft de redactie een beetje lamgeslagen. Met 30 graden op kantoor kwam er niet veel uit de handen en waren we vooral druk om de verkoeling te zoeken. Ook was er weinig nieuws om op in te haken, dus we hebben ons gedeisd gehouden.

Interviewer: Het is inderdaad niet meer dagelijks raak op de feed van Beursbaas? Begin je door het materiaal heen te raken?

Jacco: Dat niet. Er is altijd wel iets te melden over de beurs. Maar of het altijd interessant is, dat is een andere vraag. Soms is het ook goed om even niets te melden te hebben.

Interviewer: Wordt het dan niet saai?

Jacco: Misschien, maar dat is helemaal niet erg. Als belegger ga je op den duur steeds meer van de saaie dagen houden. Dagen waarop de koersen alle kanten opspringen zijn leuk voor de journalisten en analisten, maar doorgaans niet voor de portefeuille. Die moet het hebben van de doorsnee dagen waarop er weinig gebeurt en er een paar tiende procent winst wordt gemaakt. Want het zijn al die kleine winsten die na jaren van beleggen zo heerlijk aantikken en het verschil maken.

Interviewer: Dus saai is goed?

Jacco: Jazeker. Saai betekent dat de beurs doet, wat ze altijd doet. En dat is langzaam stijgen. Waardoor een belegger aan het eind van de rit een mooie koerswinst kan opstrijken.

Interviewer: Maar is saai ook goed voor Beursbaas?

Jacco: Zoals gezegd betekent saai voor ons, dat we wat minder actualiteiten te delen hebben. Maar dat is niet erg. Wij kunnen ons prima vermaken hoor. Ook op een dag dat de beurs het rustig aan doet.

Interviewer: Wat ik eigenlijk bedoelde is of een saaie beurs niet de urgentie wegneemt bij klanten om te gaan beleggen. Is een saaie beurs slecht voor de klandizie?

Jacco: Dat kan ik eigenlijk nog niet zeggen. Het grootste deel van ons bestaan is het namelijk bal geweest op de beurs. Eind 2019 hadden we dagelijks recordstanden die ons om de oren vlogen en sloten we het jaar af met een winst van ruim 25 procent. En 2020 kenmerkt zich tot nu toe door een forse daling met daaropvolgend een snel herstel. Dus saai hebben we eigenlijk nog niet meegemaakt.

Interviewer: Snel herstel? We zijn toch nog niet terug op het oude niveau?

Jacco: Dat ligt er een beetje aan hoe je dat bekijkt. De AEX staat inderdaad nog ruim onder de 600 punten. Maar in de VS worden alweer nieuwe records genoteerd. En zoals we in een blog hebben aangetoond, is ook de belegger die in 2020 is begonnen al een winnaar. Doordat men heeft kunnen profiteren van de kortingen in de maanden maart en april staat menig belegger voor 2020 ook gewoon op winst.

Interviewer: Daar heb je een punt.

Jacco: Dank je!

Interviewer: En door!

Doelen.

Interviewer: Jij wilde het in deze editie over doelen hebben. Waarom?

Jacco: Omdat het heel belangrijk is om een doel voor ogen te hebben als je ergens aan begint. Ook bij beleggen. Dat maakt het nemen van beslissingen gaandeweg namelijk zoveel makkelijker.

Interviewer: Ik heb het gevoel dat er een voorbeeld aan zit te komen.

Jacco: Wat ken je me toch goed!

Interviewer: Nou, voor de draad ermee. Wat bedoel je precies met een doel voor ogen hebben als je aan een beursavontuur begint?

Jacco: Vorige keer hebben we het uitgebreid over smoesjes gehad. En een smoesje dat wij vaak horen is dat men op dit moment even geen geld heeft om te gaan beleggen.

Interviewer: Maar dat kan toch? Soms staat het huishoudboekje het niet toe om geld voor langere tijd aan de kant te zetten.

Jacco: In hele uitzonderlijke gevallen zal dat inderdaad zo zijn, maar meestal is het een manier om te zeggen dat ze beleggen niet belangrijk vinden. Men wil er gewoon geen werk van maken.

Een simpel voorbeeld. Heel veel mensen zeggen dat ze graag miljonair zouden zijn. Maar heel weinig mensen maken daar echt werk van. Ze laten het afhangen van dom geluk door mee te spelen in een loterij. En als ze dan nooit winnen, dan concluderen ze dat het hen niet gegeven is. Terwijl een miljoen op de bank binnen handbereik ligt voor velen van ons.

Interviewer: Jij gaat ons nu vertellen dat we allemaal miljonair kunnen worden?

Jacco: Als je er een doel van maakt, zeker! We weten dat het gemiddelde rendement op de beurs tussen de 4 en 7 procent ligt. Als ik elke maand 100 euro in mijn portefeuille investeer dan heb ik ergens tussen jaar 60 en jaar 90 een miljoen bij elkaar.

Interviewer: Vanwaar het gat van 30 jaar?

Jacco: Als het gemiddelde rendement uitkomt op 7 procent, dan heb ik maar 60 jaar nodig en als het uitkomt op 4 procent dan heb ik 90 jaar nodig.

Interviewer: Oké. Maar ik heb geen 60 of 90 jaar geduld. Wat als ik over 30 miljonair wil zijn?

Jacco: Dan moeten we de rekensom even anders maken. Als we binnen 30 jaar een miljoen bij elkaar willen beleggen, dan is het zaak om te kijken wat we dan maandelijks moeten investeren. Ga je uit van een gemiddeld rendement van 7 procent dan zul je 850 euro per maand moeten investeren om na 30 jaar een miljoen te hebben. Reken je met een gemiddeld rendement van 4 procent, dan heb je elke maand 1450 euro nodig.

Interviewer: Dat heb ik toch niet! Wat zijn dit voor een voorbeelden?

Jacco: Rustig, ik wist niet dat je kwaad zou worden. Dit is enkel een voorbeeld van wat ervoor nodig is om binnen 30 jaar een miljoen op je beleggingsrekening te krijgen. Als dat het doel is, dan weet je nu wat je moet doen.

Interviewer: Maar dat is dus een onrealistisch doel. In ieder geval voor mij zeker. Wat heb ik daaraan?

Jacco: Aan een onrealistisch doel heb je weinig. Dat ben ik met je eens. Maar aan jouw teleurstelling merk ik vooral dat het grootste probleem is dat jij jezelf maar 30 jaar geeft. Want met 100 euro per maand zou het uiteindelijk ook lukken, maar zoveel geduld heb je niet.

Interviewer: Zoveel levensjaren heb ik niet.

Jacco: Dan ben je dus eigenlijk te laat begonnen. Want 60 levensjaren zijn ons tegenwoordig allemaal gegeven. De huidige generatie schijnt de 100 te gaan aantikken volgens wetenschappers.

Interviewer: Ik ben zeker te laat begonnen, maar daar verander ik nu niets meer aan. Dus is voor mij het miljonairschap dan een illusie?

Jacco: Niet per se. Maar met minder tijd voor handen wordt het wel lastiger. Dus dan is het zaak om een uitdagend, maar haalbaar doel te gaan zoeken. Zomaar miljonair worden, dat is weinigen gegeven. Dus als je dit echt wilt, dan zul je er wat dingen voor moeten laten. Als het makkelijk was, dan zou iedereen het wel doen.

Gaan voor een doel, betekent voornamelijk dingen niet doen. Dat weten we allemaal. Als jij ergens goed in wilt worden, dan moet je vaak een paar dingen heel veel doen en heel veel dingen weinig of niet doen. Zo werkt het met sporten, met werk en ook met vermogen opbouwen.

Als jij elke maand 500 euro vrij weet te spelen dan maak je een goede kans om binnen 40 jaar miljonair te zijn. Uitgaande van 7 procent rendement en een maandelijkse inleg van 500 euro zouden we namelijk na 37 jaar boven een miljoen uitkomen op de beleggingsrekening.

Interviewer: 500 euro? Dat is nog steeds flink.

Jacco: Dat geloof ik. Maar is het onrealistisch?

Interviewer: Dat niet. Maar dan zal er wel flink in het huishoudboekje gesneden moeten worden.

Jacco: Maar je weet wel waar je het voor doet. En als het echt een doel is dat je aan het hart gaat, dan zal het niet teveel gevraagd zijn om er een paar dingen voor op te geven. Voor inspiratie zou je altijd nog een keer het vierde deel van onze decemberspecial erbij kunnen pakken.

En als je liever niet te veel in de uitgaven snijdt, dan zou je altijd nog kunnen kijken welke mogelijkheden je hebt om de inkomsten op te schroeven.

Interviewer: Probeer je nou te zeggen dat ik een bijbaan moet gaan zoeken?

Jacco: Haha, dat is een optie. Je zou ook kunnen kijken of je een salarisverhoging kunt lospeuteren. Of misschien als zelfstandige aan de slag, naast je huidige baan. Ik weet niet waar je talenten liggen. Maar als fotograaf, coach, kok, verhuizer of leraar is 500 euro zo verdiend in een maand.

Interviewer: Ik zou misschien andere ondernemers kunnen helpen met interviews voor hun website. Iets als freelancejournalist zou me wel leuk lijken.

Jacco: Nou, ik weet niet of daar nou je talenten liggen…

Interviewer: Klojo.

Jacco: Haha, je weet wie het zegt toch. Was maar een grapje. Ik ben in ieder geval blij om te zien dat je al begint te denken in mogelijkheden.

Daarom is het ook zo belangrijk om te starten met een doel. Want als je weet wat je wilt, dan weet je ook snel genoeg wat je daarvoor zou moeten doen en laten. En het kan zijn dat het teveel gevraagd is, maar dat betekent dus eigenlijk dat je doel te hoog gegrepen is. Of dat je het doel stiekem niet belangrijk genoeg vindt. Wat weer te denken geeft over jouw doelen.

Interviewer: Oké, maar wat schiet ik er verder nog mee op?

Jacco: Naast dat een doel duidelijk maakt wat je te doen staat, helpt het je ook om koers te houden.

Interviewer: Hoe bedoel je dat?

Jacco: Zoals we hebben gezien in het ebook “De dames tegen de jochies”, zijn vrouwen veel beter in het stellen van doelen voor hun beursavontuur. En hebben ze met dat doel ook direct een meetlat voor hun prestaties. Dat geeft rust, want vrouwen kijken daarmee veel meer of de eigen prestaties nog in lijn zijn met de eigen doelen. En zolang dat het geval is, is het beursavontuur een succes.

Mannen stellen veel minder vaak een doel. Wat ervoor zorgt dat ze zich gaandeweg steeds meer gaan meten met andere beleggers. Dat wordt dan de meetlat, maar geeft geen garantie voor succes. Een hoger rendement behalen dan de buurman, betekent niet dat je ook genoeg vermogen opbouwt voor jouw eigen pensioen. En het kan ertoe leiden dat je te veel risico neemt om de race te winnen, met alle gevolgen van dien.

Interviewer: Maar het is toch mooi om beter te zijn dan anderen?

Jacco: Zeker! Ik ben ook erg competitief. Maar met beleggen heb je er weinig aan. Want aan het eind van de dag word je niet rijker van de beleggers die een lager rendement behalen. Je wordt alleen rijker van het rendement dat jijzelf behaalt.

Interviewer: Maar toch. Winnen. Altijd goed toch?

Jacco: Ze delen geen medailles uit bij beleggen. Het enige dat telt is het bedrag op jouw rekening aan het eind van jouw beursavontuur. De rest doet er echt niet toe.

Als je graag wint, ga dan op een andere manier de strijd aan met je vrienden. Ga sporten, speel spelletjes of begin een discussie. Maar als het op beleggen aankomt moet je het hoofd koel houden en alleen naar je eigen doel kijken. Houd je aan het plan en verder niets.

Interviewer: Maar dat is toch saai?

Jacco: Hopelijk wel. Want saai is goed, weet je nog?

Interviewer: Oh ja.

Jacco: Bovendien is dat juist waar veel mensen blij van worden. Met minimale moeite het beursavontuur uitspelen. Zonder hectiek of spannende momenten, maar met een mooi resultaat. Dat maakt beleggen voor de meesten van ons leuk. Vraag dat maar aan de passivist.

Interviewer: Is dat realistisch? Elke dag winst en nooit slapeloze nachten?

Jacco: Zo nu en dan laat de beurs zich van haar wispelturige kant zien. Dat hebben we de afgelopen maanden aan den lijve kunnen ondervinden. Maar dat hoort erbij. Bedenk je dat die 4 tot 7 procent inclusief de slechte jaren is. Dus gewoon incasseren die daling, profiteren van de tijdelijke korting en je eigen resultaat blijven meten aan jouw eigen doelen.

Interviewer: Duidelijk verhaal! Wat is jouw doel eigenlijk?

Jacco: De eerstvolgende mijlpaal is om een ton op mijn beleggingsrekening te hebben staan als ik 40 ben.

Interviewer: Waarom?

Jacco: Omdat dat bedrag op mijn veertigste dan door kan groeien tot een half miljoen euro rond mijn vijfenzestigste. En dat is naar mijn schattingen genoeg om mijn oude dag te financieren.

Interviewer: En lig je op schema?

Jacco: Redelijk. Qua ingelegd vermogen wel, dus het lukt me al 8 jaar om genoeg geld vrij te maken voor mijn beursavontuur. Maar de recente dip heeft me op dit moment een kleine achterstand opgeleverd. Niets om me zorgen over te maken overigens, want het ligt nog geheel binnen de bandbreedte van de verwachtingen.

Interviewer: En hoeveel jaar heb je nog om die achterstand weg te poetsen?

Jacco: Zit je nou te vissen naar mijn leeftijd?

Interviewer: Ja.

Jacco: Ik ben 33, dus heb nog 7 jaar.

Interviewer: Dat lijkt me inderdaad nog voldoende tijd om in te lopen. Los van vermogensdoelen heb je nog een doel dat binnenkort verwezenlijkt gaat worden toch?

Jacco: Wat heb je gehoord?

Interviewer: Iets over een wereldreis.

Jacco: Dat heb je dan goed gehoord.

Interviewer: Nou, brand los!

Jacco: We trekken de wijde wereld in. Het plan was om richting Azië en Latijns-Amerika te gaan en een jaar lang te backpacken. Maar daar heeft de wereld nu even geen zin in.

Interviewer: Dat kun je wel stellen ja! Beide werelddelen zijn gesloten voor toeristen toch?

Jacco: Dat zeg ik, ze hebben er niet zo’n zin in.

Interviewer: En nu?

Jacco: Nu beginnen we in Europa. We kiezen onze bestemmingen eigenlijk altijd uit op basis van lokale keuken en natuur. Want we willen vooral veel sporten en eten. Houdt elkaar ook goed in balans.

Dus we vertrekken richting de Alpen en Dolomieten om vervolgens door Italië af te zakken naar de mediterrane zee. Na Italië staan de Balkan landen nog op de planning om vervolgens te eindigen in Griekenland. Eigenlijk zakken we steeds verder af richting het zuiden om zo lang mogelijk van de nazomer te genieten. Tot hopelijk ergens in December.

Interviewer: Dat klinkt goed! En daarna weer terug naar Nederland?

Jacco: Voor de feestdagen wel. Maar we hopen stiekem toch wel dat in januari we alsnog naar Azië kunnen. Als die heerlijke gerechten gaan zichzelf tenslotte niet opeten.

Interviewer: Hoe lang wil je gaan reizen dan?

Jacco: Sowieso een jaar!

Interviewer: Toe maar. Gaan de zaken zo goed?

Jacco: Haha, dat niet. Hiervoor is een tijd gespaard om het budget bij elkaar te krijgen. En de verkoop van het appartement doet ook een aardige duit in het zakje. Dus dat is allemaal al geregeld.

Interviewer: Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. De beleggingsportefeuille hoeft dus niet aangesproken te worden?

Jacco: Neen, die is daar niet voor bedoeld. Die is voor later.

Interviewer: Maar hoe moet het dan met Beursbaas, als jij een heel jaar op vakantie bent?

Jacco: Dat gaat gewoon door. We hebben de tijdens de zomer hard gewerkt om alles zoveel mogelijk te automatiseren. En als ik eerlijk ben gaat dat onze klanten alleen maar meer waarde en gemak opleveren.

Interviewer: Geautomatiseerd? Hoe heb je dat dan voor elkaar gekregen?

Jacco: Zo moeilijk is dat tegenwoordig niet hoor. Er zijn allerlei plugins die je makkelijk workflows laten maken. Het enige wat je dan moet doen is verzinnen welke stap moet volgen op welke actie. Dus bijvoorbeeld wanneer nieuwe klanten een welkomstmail krijgen, wanneer je ze een herinnering stuurt en bij welke stap je de gegevens update.

Het is een soort als-dit-dan-dat-functie die we uit Excel kennen. Maar dan met veel meer opties.

Interviewer: Je zegt dat het makkelijk is, maar mij ben je kwijt. Zolang het maar geregeld is. En die workflow schrijft ook blogs?

Jacco: Nee, dat blijf ik zelf doen. De laptop gaat mee, zodat ik een vinger aan de pols kan blijven houden. En uiteraard om die blogs en interviews te blijven produceren.

Interviewer: Oeh, dus ik mag ook mee op reis?

Jacco: Nee, wij gaan gewoon videobellen voor de volgende editie.

Interviewer: Balen!

Jacco: Sorry man, maar jij moet tenslotte als freelance journalist/interviewer aan de slag. Dus jij hebt helemaal geen tijd voor een wereldreis.

Interviewer: Nou oké dan. Laten we er dan maar een einde aan breien.

Nog even dit.

Interviewer: Hoe gaat het met de huidige studenten?

Jacco: Goed. Je ziet wel dat men het in de zomerperiode wat rustiger aandoet. Een paar maanden geleden hadden we vooral studenten die het tempo op recordhoogte hadden liggen. De huidige lichting doet het rustiger aan.

Interviewer: Is dat erg?

Jacco: Nee hoor. Dat is juist het mooie aan de zelfstudie pakketten. Daar bepaal jij het tempo.

Interviewer: Maar het moet geen gebed zonder einde worden toch?

Jacco: Dat is ook zeker waar. Een beetje ritme is goed voor het resultaat. Dus we houden ook een vinger aan de pols en blijven hulp bieden aan onze langstudeerders. Want we willen uiteraard wel iedereen als baas de beurs op helpen, zodat ze aan een vermogen kunnen gaan bouwen.

Interviewer: Geen boete dus voor treuzelaars?

Jacco: Nee, zeer zeker niet. Ze hebben er vooral zichzelf mee als ze nog langer wachten, want ze gunnen zichzelf minder tijd om miljonair te worden. Dus een boete heeft geen enkel nut. Wij blijven ze helpen en steunen om aan de slag te gaan.

Interviewer: Sympathiek.

Jacco: Dank je!

Interviewer: Het is al bijna september, wat betekent dat Beursbaas bijna haar eerste jaar erop heeft zitten. Heb je nog iets leuks in petto om dat te vieren?

Jacco: We hebben zeker wel een mooi idee. Heb ik zelf hele hoge verwachtingen van. Dus hopelijk valt het in de smaak.

Interviewer: En wat is dat?

Jacco: Dat zie dinsdagochtend op LinkedIn.

Interviewer: Je bent de laatste tijd wel van de cliffhangers.

Jacco: Ach, je moet het een beetje spannend maken. Maar je hoeft maar een paar dagen te wachten.

Interviewer: Dat gaan we doen dan!

Jacco: En daarnaast hebben we ook een extra speciale editie van het interview in gedachten.

Interviewer: Dus ik mag wel naar Italië komen?

Jacco: Nee, zet dat maar uit je hoofd. Op een andere manier speciaal.

Interviewer: Flauw hoor.

Jacco: Vind je?

Interviewer: Nee, niet echt. Ben gewoon jaloers.

Jacco: Snap ik!

Interviewer: Oké, dat is wel flauw. Je hoeft het niet in te wrijven.

Jacco: Weet ik. Maar kon het niet laten.

Interviewer: Ben het onderhand wel gewend van je. Maar toch ga ik even zoeken naar een nog jaloersmakendere vakantie om je volgende maand terug te kunnen pakken.

Jacco: Kan je geen ongelijk geven. Tot over een maand dan maar?

Interviewer: Tot de volgende keer!

Geef een reactie