De ideale belegger: Het rekenwerk!

Vrijdag hadden we de Beurs in de studio en omschreef ze haar ideale match. Vandaag hebben we de rekenmachine erbij gepakt om de genoemde karaktertrekjes te onderbouwen met keiharde euro's.

Afgelopen vrijdag hebben we kunnen lezen hoe de Beurs haar ideale match omschreef. Nu pakken we de rekenmachine erbij om te kijken hoe die eigenschappen van de ideale belegger nou resulteren in keiharde euro’s. Want daar draait het voor velen toch uiteindelijk om.

Geduldig.

We moeten bovenal geduldig zijn. Voor minder dan tien jaar is de beurs niet geïnteresseerd in ons. De ideale belegger dient decennialang trouw te blijven beleggen om een fijne relatie te hebben met de Beurs.

Laten we het voorbeeld nemen van een belegger die begint met 1000 euro en elke maand een extra 100 euro inlegt. In een eerdere blog hebben we dit simpele voorbeeld ook gebruikt en zagen we dat we dan rond 71.000 euro uitkwamen na 30 als we uitgingen van een jaarlijks rendement van 4 %. En zo’n jaarlijks rendement van 4 % is historisch gezien zeer waarschijnlijk wanneer je gedegen belegt. Pluizen we dat voorbeeld iets verder uit, dan zien we dat we in die 30 jaar een totaalbedrag van 37.000 euro inleggen. Wat betekent dat die andere 34.000 euro die nodig is om aan het eindbedrag te komen, het rendement is. Dat is dus bijna je geld verdubbelen.

Dit rekensommetje kunnen we natuurlijk op allerlei verschillende manieren maken. Hieronder hebben we het voorbeeld doorgetrokken en laten we zien hoe inleg en rendement zich tot elkaar verhouden als we dit tot 100 jaar doortrekken. Het donkergroene is hier onze inleg en het lichtgroene ons rendement.

Je ziet heel duidelijk dat het venijn hem in de staart zit. Waarom explodeert die grafiek daar aan de rechterkant? Vanwege het rente-op-rente effect! Alles wat je in de jaren ervoor hebt ingelegd, gaat elk jaar weer een rendement opleveren. Die eerste inleg van 1000 euro spekt dus elk jaar opnieuw de kas. En dat gaat op den duur heel lekker aantikken. Dus voor iedereen die dacht dat het moeilijk was om miljonair te worden is hier het antwoord. Alles wat je nodig hebt is een startbedrag, een maandelijkse inleg en geduld. Veel geduld.

Zakelijk.

Naast geduldig, dienen we ook zakelijk te blijven. Want de beurs kan zo haar nukken hebben en dan is het aan ons om ons niet te laten leiden door emotie, maar naar de harde cijfers te blijven kijken. Om die reden gaan we ook de scores bijhouden tijdens de relatie. Laten we die scores er dus maar meteen bekijken.

Hierboven zien we de jaarscores van de AEX van de afgelopen jaren. De eerste oogopslag laat direct zien dat er veel meer groen dan rood te zien is. Dus we gaan vaker omhoog, dan naar beneden. Dat is top! Maar al gauw zal je hebben gezien dat er nogal wat verschil zit in de scores. Als we even inzoomen op 2008 en 2009 dan merken we hoe heftig het ritje kan worden. Eerst 52 % naar beneden en het jaar erna weer 36 % omhoog. Dat zijn heftige schommelingen die elke relatie op de spits kunnen drijven, maar juist hieraan zie je hoe cruciaal het is om het zakelijk te bekijken. De emotie giert namelijk in dit soort tijden door je lichaam. En je moet van hele koele huize komen als je in 2008 niet hebt gedacht om de boel te verkopen. Had je dat ook gedaan en ben je niet meer teruggekomen bij de beurs, dan ben je daarna 10 geweldige jaren misgelopen. Van de start in 2009 tot het eind van 2018 is de AEX verdubbeld. Wat betekent dat jouw inleggen in die tijd een geweldig rendement hebben behaald. De euro’s die aan het begin van 2009 zijn geïnvesteerd in de relatie, zijn in 10 jaar verdubbeld.

Zakelijk gezien was eind 2008 en begin 2009 dus een geweldige tijd om in een relatie met de beurs te investeren. Emotioneel gezien zat je als belegger rond die tijd waarschijnlijk in de put en was je misschien de wanhoop nabij. Als je in januari 2009 de relatie nog zakelijk kon bekijken, dan heeft je dat het afgelopen decennium zeker geen windeieren gelegd. Heeft in die maand de emotie het gewonnen, dan ben je waarschijnlijk een hoop rendement misgelopen. Daarom is het essentieel om de boel zakelijk te blijven bekijken.

Rijk.

De Beurs was er vrij kort over. Rijk is beter. Het is niet het meest essentiële, maar het zet zeker zoden aan de dijk. Laten we daarom ons eerdere voorbeeld weer eens onder de loep nemen. Alleen zetten we de verdubbellaar in en doen we het startbedrag en de maandelijkse inleg maal twee. Het zal je misschien niet verbazen dat dan ook de uitslagen allemaal maal twee kunnen, wanneer we blijven rekenen met datzelfde historisch rendement van 4 %. Eigenlijk dus hetzelfde plaatje, alleen is die linkeras een heel stuk aantrekkelijker geworden.

Vrijheid.

Dan die open relatie. De Beurs gaat met iedereen in zee, maar wij mogen ook de koersen van de buren bekijken. En dat kan zeker wel interessant zijn. Zo heb je op de beurzen vaak een onderscheid tussen ontwikkelde landen en opkomende landen. Die eerste, de ontwikkelde landen, geven vaak meer zekerheid maar ook gemiddeld een lager rendement. De opkomende landen vormen een groter risico maar neigen ook grotere uitslagen op het koersbord te zetten. Zo zou een tactische affaire met een Zuid-Amerikaanse of Aziatische beurs ons rendement een boost kunnen geven. Of zoek je geluk in een bepaalde sector. De afgelopen decennia laat de Tech sector bovengemiddelde rendementen zien.

Stel dat we met een heftige tweede relatie ons rendement kunnen opkrikken van 4 naar 5 procent. Als we dan hetzelfde investeringsgedrag laten zien met onze 1000 euro als startbedrag en 100 euro als maandelijkse inleg dan ziet de grafiek er een stuk beter uit.

Ja, je ziet het goed. In dit scenario eindigen we hoger dan wanneer we twee keer zoveel zouden inleggen met een rendement van 4 procent. Nou is het niet makkelijk om zomaar even een procent extra rendement te scoren en het zal sowieso betekenen dat je moet gaan investeren in landen en/of sectoren waar je een nog heftiger ritje gaat beleven. Dus die relatie gaat nog harder op de proef gesteld worden. Maar op de lange termijn kan het wel significant geld op de rekening bijschrijven.

Dit is ook de grootste reden dat je heel erg scherp moet zijn op je kosten als belegger. Want een procent erbij scoren is dan misschien lastig, het is heel makkelijk om een procent weg te geven. Bijvoorbeeld door iemand anders voor jou te laten beleggen. Hierboven zien we wat het kost als jij iemand anders een procent van jouw rendement laat afsnoepen!

Contact.

Ben jij door bovenstaande rekensommen geprikkeld om te gaan beleggen? Dan helpen wij jou bij Beursbaas graag op weg. Ons doel is niet om jouw rendement op te snoepen, maar om jou de kennis en het zelfvertrouwen te geven om zelf te starten met beleggen. Zodat ook jij met een gezonde inleg en veel geduld een vermogen op de rekening kan krijgen. Bekijk hoe wij jou kunnen helpen op onze site.

Geef een reactie