De goede voornemens special – deel IV.

Er moest toch nog een vierde deel van de special komen. Want wat nou als je niet rookt? Hoe kom je dan aan het geld om te starten met beleggen? Opties genoeg, dachten wij en daar gaan we uitgebreid op in in dit vierde deel.

In drie delen hebben we in onze goede voornemens special gezien hoe je kunt stoppen met roken en starten met beleggen. En toen kwam de vraag die moest komen. “Maar ik rook niet, kan ik dan ook starten met beleggen?”. Tuurlijk kan dat. Iedereen kan beleggen! We moeten dan alleen even op zoek naar een andere manier om het geld bij elkaar te krijgen. Dus dat is precies wat we in dit extra deel gaan doen.

De eerste drie delen van de special gemist? Geen probleem! Lees ze terug op de site.

De eerste duit in het zakje.

We hebben gezien dat stoppende rokers over een leuk extra zakcentje beschikken. Dat komt simpelweg omdat ze stoppen met een nogal dure hobby. De gemiddelde roker ging 3,50 euro per dag (105 euro per maand) besparen en de zware roker houdt zelfs 7 euro per dag (210 euro per maand) in de portemonnee. Dat zijn dus de bedragen waar wij via andere manieren aan moeten zien te komen.

Gelukkig helpt de overheid ons allemaal al een beetje op weg. Vanaf 1 januari 2020 worden de belastingtarieven aangepast en gaan we er allemaal een beetje op vooruit. De eerste tientjes zijn daarmee al in de pocket. Een goed begin is het halve werk.

Voor de hand liggend.

Laten we dan eens kijken wat we nog meer kunnen doen om onze beleggingsrekening te spekken. En we beginnen met voor de hand liggende zaken.

Deze maand zijn we weer massaal onze zorgverzekering aan het uitkiezen uit een leger van honderden opties. Door goed te vergelijken en je eigen risico tactisch in te stellen heb je zo weer een extra tientje in de zak. En als we dan toch achter de laptop zitten, vergelijk dan ook meteen even de energieleveranciers, verzekeringen en je tijdschrift abonnementen. Dat zijn typisch zaken waarbij je korting of cashback scoort als je overstapt en daar kunnen we tegenwoordig door middel van vergelijkingssites heel makkelijk gebruik van maken.

Een andere voor de hand liggende manier om aan meer geld te komen, is om een salarisverhoging te vragen. Als het goed is heb je net je beoordeling gehad en wanneer jij goed werk geleverd hebt, dan hoort daar wat tegenover te staan. Zeker in deze arbeidsmarkt, want bij bijna elk bedrijf is men op zoek naar extra personeel. Dus de kans is groot dat als jij om een verhoging vraagt, dat je die ook krijgt. Daarbij, vragen staat vrij. En niet geschoten is altijd mis. Dus even de stoute schoenen aantrekken en op die deur van de baas kloppen.

Iets uitdagender.

Naast de voor de hand liggende zaken, zijn er genoeg uitdagendere manieren om aan een extra zakcentje te komen. We hebben er een tweetal uitgekozen die mooi in dezelfde sfeer passen van stoppen met iets dat minder goed is voor je gezondheid.

De eerste is suiker. Dat is lekker, weten we allemaal. Maar onderhand is het ook overduidelijk dat suiker niet het beste is om in groten getale naar binnen te werken. En aangezien in bijna al onze producten suiker zit, is het niet heel moeilijk om iets te vinden waarmee je kunt minderen. Makkelijkst is misschien wel de frisdrank omruilen voor water, want daarvoor hoef je jouw huis niet eens uit. Voor meer inspiratie kun je bij het voedingscentrum terecht. Let er uiteraard wel op dat wanneer je zaken gaat vervangen, dat het boodschappenmandje daarmee niet alleen gezonder, maar ook goedkoper wordt.

De tweede is alcohol. Over de nadelige gevolgen van alcohol hoeven we het volgens mij niet te hebben. Daarnaast zijn de pilsjes in de kroeg de afgelopen jaren ook flink duurder geworden. Je moet er niet raar van opkijken als je per goudgele rakker drie euro betaalt. Dus een paar pilsjes minder op een stapavond tikt al lekker aan. En als we eerlijk zijn, dan hebben we ’s ochtends toch al vaak het gevoel alsof we er een paar te veel hebben gedronken. Dus dan is dat ook meteen opgelost.

Extreme maatregelen.

We zijn nu aanbeland bij de extreme maatregelen. Dus voordat ik de eerste noem, wil ik graag benadrukken dat dit suggesties zijn. Niet meteen boos worden dus.

Laten we maar direct beginnen met een controversieel onderwerp in de ogen van velen. Want wat nou als je niet elk jaar die spiksplinternieuwe telefoon koopt die zojuist is uitgebracht? Ik weet het, gekkigheid denk jij. Maar het schijnt dat die telefoons van tegenwoordig heel goed zijn en meerdere jaren mee zouden moeten kunnen. Door een keer een jaar over te slaan en gewoon met dezelfde telefoon door te gaan, houd je een paar honderd tot mogelijk een kleine duizend euro in de zak. Dat is een flinke boost voor jouw beleggingsportefeuille!

Een dagje minder winkelen. Natuurlijk is een dagje de stad in vooral heel leuk, maar meestal ook wel duur. We geven makkelijk een paar honderd euro uit als we gaan winkelen. En we kopen lang niet alleen de spullen die we nodig hebben. De opkomst van apps waarbij je kleren die je niet draagt makkelijk kunt doorverkopen, toont al dat we een broek of jurk minder niet per se gaan missen.

De auto eruit. Ja dat zei ik echt. De auto eruit. Ik snap dat dit lang niet voor iedereen een optie is. En natuurlijk is het handig om een vierwieler voor de deur te hebben staan. Maar daar betaal je dan ook wel flink voor. Voor zelfs een klein autootje betaal je meerdere honderden euro’s per maand en dat loopt alleen maar op met grotere wagens. Dus als je de auto niet per se nodig hebt is het de manier om in één klap jouw beleggingskapitaal bij elkaar te besparen. En als je de auto niet helemaal kunt missen, dan is hem iets vaker laten staan ook al goed voor een besparing. Lukt het je om 1 keer minder te tanken per maand dan zijn dat toch weer een paar tientjes die we goed kunnen inzetten op de beurs.

De laatste optie die we je willen voorschotelen is het gewoon doen. Maak gewoon vanaf 1 januari 3 tot 7 euro dagelijks over op jouw beleggingsrekening. Je gaat dan vanzelf je uitgavenpatroon aanpassen zodat je aan het eind van de maand rond blijft komen. Dat klinkt heel makkelijk, maar zo werkt het stiekem wel. Wij mensen zijn enorm goed in aanpassen. Als we een salarisverhoging krijgen dan is die binnen een paar maanden zodanig in het huishoudboekje opgegaan dat we niet eens meer weten hoe we vroeger zonder dat geld konden. En andersom werkt het precies hetzelfde. Maak gewoon een standaardbedrag over voor je beleggingsrekening en binnen een paar maanden is je uitgavenpatroon erop aangepast.

De goede voornemens special - deel IV

Niets staat jou in de weg!

Met de suggesties in dit vierde en extra deel van de goede voornemens special kun je meer dan de benodigde 105 of 210 euro bij elkaar krijgen die een roker gaat kunnen gebruiken voor de beleggingsportefeuille. Dus manieren genoeg om te starten met beleggen.

En met de gratis overstapservice van beursbaas, kun je nu ook een advies op maat krijgen of je jouw huidige spaartegoeden en/of beheerd belegd vermogen beter zelf kunt gaan beleggen. Wij zoeken dan voor jou uit wat zelf beleggen jou kan opleveren. Zodat jij een gedegen beslissing kun maken. Inkoppertje toch?

Niets staat jou nog in de weg om een baas op de beurs te worden. Het is slechts een kwestie van beginnen. Dus? Hoe ga jij jouw beleggingsrekening spekken?

Geef een reactie