De goede voornemens special – deel III.

In deel drie van onze special gaan we het bespaarde geld aan het werk zetten. Waar deel 2 vooral draaide om stoppen met roken, gaan we in dit deel volop starten met beleggen!

Welkom terug bij de goede voornemens special. Dit is deel drie, het laatste deel alweer. Heb je deel één of twee gemist? Niet gevreesd, je kunt ze beide teruglezen op onze site.

We zijn bezig om twee goede voornemens in één keer waar te maken. Stoppen met roken en starten met beleggen. In deel twee hebben we alle voorbereidingen getroffen om vanaf 1 januari geen cent meer uit te geven aan sigaretten en de kans op terugvallen zo klein mogelijk te maken. In dit derde deel gaan we het bespaarde geld goed besteden.

Disclaimer: Deze goede voornemens special biedt een stappenplan om daadwerkelijk twee goede voornemens waar te maken. Het lezen van deze special kan dermate veel enthousiasme opwekken dat het jou aanzet tot levensveranderend gedrag. Wees gewaarschuwd!

Heel even wegdromen.

We hebben gezien dat stoppen met roken, naast de bekende voordelen voor je gezondheid, ook een flinke besparing oplevert. Als gemiddelde roker gaan we elke dag 3 euro en 50 cent in de zak houden en als zware roken zelf 7 euro per dag. Dat is respectievelijk 24,50 en 49 euro per week, 105 en 210 euro per maand en 1277,50 en 2555 euro per jaar. Een stoppende zware roker doet zichzelf dus eigenlijk gewoon een dertiende maand cadeau. Daar kunnen we wel wat mee.

De goede voornemens special - deel III

Wat zou jij doen met 2555 per jaar extra? Dat is genoeg voor een hele lekkere vakantie, een dikke nieuwe tv of een prachtige nieuwe wielrenfiets. Ook voor grotere plannen kun je het bedrag er goed bijhebben. Een nieuwe keuken of verbouwde badkamer is al een eind op weg met 2555 euro. Droom even lekker weg bij het bedrag dat jij gaat besparen door te stoppen met roken.

Actie: Maak een lijstje van alles wat jij zou kopen of doen met het geld dat jij gaat besparen als stoppende roker.

En weer door.

Tijd om te stoppen met dromen. Want we gaan dat bespaarde geld niet opmaken, we gaan het investeren. We hadden namelijk twee goede voornemens om waar te maken. We zouden ook beter omgaan met geld. En daar past het over de balk smijten van een paar ruggen niet bij. Die extra spaarrekening hebben we niet voor niets de naam “Bedoeld om te beleggen, niet om te roken” gegeven. Daar is geen woord Chinees bij en betekent dus dat we met dit geld de beurs op gaan.

Want die 100 of 200 euro per maand is genoeg om op de beurs goed aan het werk te zetten en zo ons huishoudboekje nog verder te spekken. Dat oude rookgeld gaan wij namelijk laten groeien in plaats van het meteen op te maken.

Als we heel even ons rekenwerk doen en kijken wat we met een bedrag van 105 euro per maand kunnen bewerkstelligen, dan ziet dat er al goed uit. Uitgaande van een gemiddeld rendement van 4 procent (het historisch rendement op de beurs ligt tussen de 4% en 7%) dan zullen we ons geld binnen 35 jaar hebben verdubbeld. Na 35 jaar hebben we dan bijna een ton op de rekening staan. In plaats van bijna 40.000 euro in rook te hebben op zien gaan aan sigaretten.

De goede voornemens special - deel III
Rendement voor de gemiddelde roker. In plaats van geld uit te geven aan sigaretten (geel), ga je geld investeren (donkergroen) en geld verdienen (lichtgroen)

Dat is wat een gemiddelde roker mag verwachten. Voor een zware roker wordt het nog veel mooier. Die gaat met een bedrag van 210 per maand en hetzelfde gemiddelde rendement van 4% na 35 jaar op een bedrag van bijna 2 ton mogen rekenen. In plaats van bijna 90.000 euro te hebben opgerookt.

De goede voornemens special - deel III
Rendement voor de zware roker. In plaats van geld uit te geven aan sigaretten (geel), ga je geld investeren (donkergroen) en geld verdienen (lichtgroen)

Dat zijn nog eens mooie plaatjes om over te dromen. En met dit soort bedragen kunnen we het ons veroorloven om een tikkie groter te dromen dan we zojuist deden. Het combineren van deze twee goede voornemens begint heel erg rendabel te worden!

Actie: Pak je lijstje van net erbij en vul het aan met een paar grote dromen waar je straks meer dan genoeg geld voor hebt. Houd dit lijstje bij de hand voor de momenten dat jij snakt naar een sigaret.

Tijd voor actie.

Om ons bespaarde geld aan het werk te zetten op de beurs hebben we allereerst een beleggingsrekening nodig. Die vind je bij een bank of een broker. Een site die flink wat van die brokers op een rijtje zet is beleggenvergelijking.nl en erg bruikbaar als je wilt weten wat er überhaupt allemaal mogelijk is.

Wij van Beurbaas raden je uiteraard ten zeerste aan om zelf te gaan beleggen en niet je geld uit handen te geven aan een ander. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is gebleken dat die experts die voor jouw gaan beleggen regelmatig ondermaats presteren. Ten tweede moet je die experts altijd betalen. Ook als ze het verpesten. Die twee zaken samen, kunnen jouw rendement flink verlagen en dan ga je dus geen 4% halen, maar minder. Wat betekent dat je weer een paar items van je droomlijstje af moet halen. En daar heb jij vast geen zin in. Zelf beleggen is dus het credo!

Actie: Open een beleggingsrekening bij een broker zodat jij zelf kunt gaan beleggen.

Mocht je het spannend vinden om een beleggingsrekening te openen of weet je niet welke het beste is voor jou, dan helpen wij jou daar graag mee. Mail je vraag naar vraag.baak@beursbaas.com en wij gaan het samen met jou uitpluizen. Uiteraard gratis en vrijblijvend.

Zodra jouw beleggingsrekening is geopend kunnen we aan de slag. Of ja, nadat we geld op de rekening hebben gestort. Gelukkig waren we al aan het sparen, dus hebben we wat geld om mee te beginnen. Dat geld moet dus van de spaarrekening naar de beleggingsrekening. Stel een overboeking in die elke maand het geld van je spaarrekening overmaakt. Het kan zijn dat dit een dubbele overboeking moet worden omdat veel banken alleen overboekingen accepteren van je betaalrekening. Dan wordt het dus eerst 105 of 210 euro van de spaarrekening naar de betaalrekening en dan datzelfde bedrag van de betaalrekening naar de beleggingsrekening.

Voor iedereen die denkt dat we nu over gecompliceerd geld aan het rondsturen zijn, dit heeft een reden. Met deze constructie houden we die dagelijkse beloning van geld op de spaarrekening in stand, waardoor we onszelf een extra steuntje in de rug blijven geven om elke dag ons oude rookgeld netjes opzij te zetten.

Actie: Stel doormiddel van overboekingen in dat vanaf 1 februari elke maand je gespaarde geld van de spaarrekening op de beleggingsrekening belandt. 105 euro voor een gemiddelde roker en 210 voor een zware roker.

Slim beleggen.

Wij zijn bij Beursbaas niet van de gouden beleggingstips, want waar jij wel en niet in zou moeten beleggen is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Alleen in dit uitzonderlijke geval willen we toch wel twee overwegingen aan het licht brengen voor de gestopte roker op de beurs.

Ten eerste, gaan we natuurlijk niet in de tabaksindustrie beleggen. We zijn net van de sigaretten verlost, dus dan gaan we die op de beurs niet opzoeken. Je moet de kat niet op het spek binden. Daarnaast is de tabaksindustrie zojuist tenminste 1 klant verloren. En hoe meer mensen het plan volgen om te stoppen met roken en te starten met beleggen, hoe minder klanten er overblijven. Ik heb niet de illusie dat met deze special we de tabaksindustrie failliet krijgen, maar waarom zouden we beleggen in een industrie waar we mee willen stoppen?

Ten tweede, zouden we voor onze beleggingen juist wel de medische kant op kunnen zoeken. Wereldwijd zijn er een hoop bedrijven die verschillende soorten kanker onderzoeken in de hoop een effectievere behandeling te ontwikkelen. Die medische sector is wel een aparte, dus lees jezelf goed in, maar kan een erg lekker rendement opleveren terwijl jouw geld onderzoek naar de naarste gevolgen van roken mogelijk maakt. Dat noemen we nog eens een win-win situatie.

Actie: Bij het samenstellen van jouw bellegginsportefeuille is het zaak om de tabaksindustrie te vermijden. We gaan natuurlijk niet in een aflopende zaak investeren. Een mogelijke overweging is om medisch onderzoek wel in de portefeuille op te nemen.

Dat is dan geregeld!

In de drie delen van onze goede voornemens special hebben wij jou een nauwgezet plan gegeven om te stoppen met roken en te starten met beleggen. In plaats van jouw geld letterlijk in rook op te zien gaan, zie jij het straks verdubbelen op de beurs. Zorg dat je alle voorbereiding in december afrondt.

Om dat zo makkelijk mogelijk voor jou te maken hebben we alle actiepunten uit de drie blogs voor jou op een rijtje gezet in een handige download. Die kan dan boven je bed zodat jij deze twee goede voornemens nog makkelijker gaat volhouden. Dan kun jij je vanaf 1 januari een ex-roker en een beginned belegger noemen!

Download de Beursbaas Goede Voornemens Actielijst

Alle acties van onze driedelige goede voornemens special op een rijtje. Netjes op chronologische volgorde, tegen een tijdlijn en met afvinkvakjes. Wat wil je nog nou meer? Download hem snel!

Geef een reactie