De goede voornemens special – deel II.

Na de introductie in het eerste deel van onze special, is het in deel twee tijd om de handen uit de mouwen te steken. We nemen drastische maatregelen om te stoppen met roken en doen ook de voorbereiding om te starten met beleggen.

Welkom terug bij de goede voornemens special. Dit is deel twee. Heb je deel één gemist? Niet gevreesd, hier kun je hem teruglezen.

We zijn bezig om twee goede voornemens in één keer waar te maken. Stoppen met roken en starten met beleggen. Aan het einde van deel één hadden we net iedereen, inclusief de kassière van de buurtsuper en de kastelein van onze stamkroeg, verteld dat we gingen stoppen met roken. Nu snel verder met de vervolgstappen in deel twee van onze special.

Disclaimer: Deze goede voornemens special biedt een stappenplan om daadwerkelijk twee goede voornemens waar te maken. Het lezen van deze special kan dermate veel enthousiasme opwekken dat het jou aanzet tot levensveranderend gedrag. Wees gewaarschuwd!

Het huishoudboekje aanpassen.

Jij gaat stoppen met roken en dus heb je geen geld meer nodig om sigaretten te kopen. Dat geld gaan we zo snel mogelijk een andere bestemming geven, zodat het ook niet meer beschikbaar is voor peuken. Zie het als een financiële stok achter de deur die een terugval des te moeilijker maakt. Want als er geen geld is om weer te beginnen, dan houd je stoppen makkelijker vol.

Een gemiddelde roker, paft een half tot een heel pakje per dag weg. Dat zijn ergens tussen de 10 en 20 sigaretten op een dag. Een snelle blik in de webshop van een Nederlandse grootgrutter, leert mij dat je voor een pakje van 20 sigaretten zo’n 7 euro betaalt. Dat is dus 35 cent per sigaret. Dure hobby! Maar goed nieuws voor ons, want dat levert dus vanaf 1 januari een mooie besparing op. Die wij gaan gebruiken om te beleggen.

Tijd om ons andere goede voornemen, starten met beleggen, te gaan voorbereiden. En wel als volgt. We openen een nieuwe spaarrekening. Bij de meeste banken kun je online, kosteloos een extra spaarrekening openen. Ik mag hopen dat jouw huidige bank dit ook mogelijk maakt. Waarschijnlijk mag je die nieuwe rekening ook een eigen naam geven en die vrijheid zetten we in om onze toekomstige zelf duidelijk te maken dat dit geld bedoeld is om te beleggen. En niet voor andere zaken. Dus geef de rekening een duidelijke naam, zoals ‘Bedoeld om te beleggen, niet om te roken’.

Actie: Maak een nieuwe internetspaarrekening aan met de titel “Bedoeld om te beleggen, niet om te roken”.

Dan is het tijd om jezelf in een hokje te stoppen. Ben je een gemiddelde roker? Dan gaat er 3,50 per dag naar de nieuwe spaarrekening. Een zware roker gaat 7 euro per dag overmaken naar de nieuwe spaarrekening. Maak hiervoor een automatische overboeking aan die elke dag dit bedrag van jouw betaalrekening naar jouw spaarrekening overboekt.

Actie: Stel een automatische overboeking in van jouw betaalrekening naar deze nieuwe spaarrekening. 3,50 voor een gemiddelde roker en 7 euro voor een zware roker. Gebruik de omschrijving van de overboeking voor een compliment aan jezelf. Bijvoorbeeld “Lekker bezig baas! Weer een dag niet gerookt!”. Zorg dat de overboeking elke dag plaatsvindt en start op 1 januari 2020.

Voor iedereen die niet gelooft dat ik, die vent van Beursbaas, zojuist heb gezegd dat je een spaarrekening moet openen, ik snap je verontwaardiging. Op onze blog nemen sparen vaak op de korrel. Die spaarrekening is slechts een tussenstation. Heb geduld.

Inkakken is bijpakken.

De voorbereidingen zijn getroffen, nu is het tijd om het te gaan waarmaken. Vanaf 1 januari gaat er geen enkele sigaret meer gekocht worden. Jouw complete sociale omgeving is op de hoogte en de dagelijkse overboeking sluist actief jouw oude rookgeld weg naar een rekening bedoeld voor andere doeleinden.

Hoe streng gaan we voor onszelf zijn? Dat is een goede vraag. Er gaat onder geen enkel beding nog een sigaret gekocht worden in het nieuwe jaar. Nooit, nimmer, never! Als jij op nieuwjaarsdag nog een half pakje aantreft op je nachtkastje, dan laat ik de keuze aan jou wat je daarmee doet. Als laatste avondmaal volop van genieten of demonstratief in de prullenbak gooien. Het is aan jou. Zorg in ieder geval dat elke sigaret die jij in het nieuwe jaar rookt, verschrikkelijk is. Rook hem buiten in de regen of vrieskou. Schop tijdens de eerste hijs tegen een tafelpoot. Of ga in iets nats staan. Doe wat je wilt, zolang het maar verschrikkelijk is. Op die manier vallen we minder makkelijk in de valkuil dat we met heimwee gaan terugdenken aan roken.

De goede voornemens special - deel II

Het kan lastig zijn om jezelf zo te pijnigen tijdens het roken. Vraag daarom je man, vrouw, vriend, vriendin, kinderen of huisgenoten om waakzaam te zijn en elke sigaret in het nieuwe jaar te verpesten. Best een leuk gespreksonderwerp voor de feestdagen. Hoe mag jouw sociale omgeving jouw rookmomentjes vanaf nieuwjaarsdag verpesten?

Actie: Elke sigaret die jij vanaf nieuwjaarsdag opsteekt, moet verpest worden. Bedenk zelf manieren om enkel nare herinneringen aan sigaretten over te houden. En deel die ook met de mensen die met jou samenwonen, zodat er altijd iemand waakzaam is.

Nu is het tijd om de afleiding van het roken in te bouwen. Deze gaan we zoeken in de techniek. Zorg dat jij de app van jouw bank installeert op jouw mobiel, als je dat nog niet hebt gedaan. Zet die app ook op je homescreen. Telkens als jij je telefoon erbij pakt, zie je hem dan voorbijkomen. Op de momenten waar jij normaal een peuk opstak, pak je nu je mobiel erbij en bekijk je het saldo van je nieuwe spaarrekening. Ook op zwakke momenten pak jij je mobiel erbij en bekijk jij jouw saldo. Die reeks aan dagelijkse besparingen zal snel krachtig worden. Wij mensen houden van reeksen en willen ze liever niet verbreken. Dus bekijk hem als je dreigt terug te vallen en je zult je snel beter voelen. Inkakken is bijpakken.

Actie: Zet de app van jouw bank op het homescreen van je mobiel. En bekijk jouw nieuwe spaarrekening op de momenten dat je normaal zou roken.

Positieve Bijwerkingen.

Door dagelijks door jouw bankapp te neuzen, zal je zien dat je ook vaker een blik werpt op je betaalrekening. En door simpelweg vaker naar je saldo en je uitgaven te kijken, word je vanzelf beter met geld. De meeste mensen die niet met geld kunnen omgaan, zijn aan het eind van de maand verrast over wat ze hebben uitgegeven. Dat gaat jou niet meer overkomen als je dagelijks kijkt.

De goede voornemens special - deel II

Zie het als een variatie op de tegeltjeswijsheid ‘meten is weten’. Als jij elke dag ziet wat er uit gaat, dan krijg jij steeds beter inzicht in je eigen uitgavenpatroon. Dan gaan je ook dingen zien die jij liever niet zo uitgeven. Bijvoorbeeld dat bezoekje aan de snackbar dat altijd om 3 uur ’s nachts nog moet plaatsvinden na een stapavond. Hoe beter je jouw eigen gedrag in de smiezen hebt, hoe makkelijker je de volgende keer zelf kunt ingrijpen. Als je, net als ik, weer met een paar biertjes op richting de snackbar wandelt.

Door dagelijks een blik te werpen op onze nieuwe spaarrekening, pakken we ook een glimp mee van ons betaalsaldo. Je zal snel zien dat je kritischer wordt op je eigen uitgaven. En dat helpt alleen maar om ons tweede goede voornemen, beter omgaan met geld, extra kracht bij te zetten.

Jouw Huiswerk.

Met vier acties in dit deel heb jij de komende week wat te doen. We wensen je vooral voor plezier met de brainstorm om jouw laatste rookmomentjes, stuk voor stuk te verpesten. Vraag hiervoor ook een paar vrienden om input. Als jouw vrienden een beetje op die van mij lijken, dan komen ze maar al te graag met ‘oplossingen’.

Nu we in dit deel de eerste stappen hebben gezet om ons rookgedrag te vervangen met bespaargedrag, gaan we in het volgende deel echt aan de slag met beleggen. Want dat kapitaal wat er nu dagelijks binnenblijft door niet te roken, verdient een betere bestemming dan een online spaarrekening.

Geef een reactie