De goede voornemens special – deel I.

December is een speciale maand bij Beursbaas. En daar hoort een special bij. In dit eerste deel trappen we af met onze goede voornemens combo en nemen we de eerste stappen om te stoppen met roken en te starten met beleggen.

We zitten in de laatste maand van het jaar. Een maand vol gezelligheid, feestdagen en genieten. Het kwik daalt en de schaatskoorts loopt op. Idyllische beelden van lachende vriendengroepen rond de kerstboom en speelse sneeuwbalgevechten maken zich meester van ons.  December is de maand om terug te blikken en te genieten van de familie, vrienden en geliefden die je in je leven hebt. Onder het genot van een hapje en een drankje, blik je terug op het jaar. Heerlijk!

De goede voornemens special – deel I

En dan staat daarna januari voor de deur. Dan moet iedereen weer aan de bak om alles uit 2020 te halen dat erin zit. Met frisse moed en goede voornemens gaan we allemaal het nieuwe jaar in. Maar helaas, het lukt maar weinigen van ons om van de jaarwisseling ook echt een frisse start te maken.

Deze keer sta je er echter niet alleen voor. Deze jaarwisseling gaat Beursbaas jou helpen om die goede voornemens waar te maken. Samen staan wij sterk. En gaat het ons lukken. In deze goede voornemens special helpen wij jou stap voor stap niet één, maar twee goede voornemens in een keer te tackelen. Waarom? Omdat het december is en je dan wat extra doet voor vrienden. Dus alvast graag gedaan!

Disclaimer: Deze goede voornemens special biedt een stappenplan om daadwerkelijk twee goede voornemens waar te maken. Het lezen van deze special kan dermate veel enthousiasme opwekken dat het jou aanzet tot levensveranderend gedrag. Wees gewaarschuwd!

Altijd hetzelfde liedje.

Als jij aan iemand vertelt dat jij goede voornemens hebt, dan kan jouw gesprekspartner waarschijnlijk direct raden wat die zijn. Al jaren staan de hitlijsten qua goede voornemens vol met dezelfde items. We willen gezonder gaan leven, meer sporten, beter met geld omgaan, meer tijd besteden aan vrienden en familie of stoppen met roken.

De reden dat deze lijstjes elk jaar weer hetzelfde zijn, is omdat verdomd weinig mensen hun goede voornemen volhouden. En dus proberen ze het weer een jaar later. De tip die je overal leest, is dan ook om klein te beginnen. Kun jij slecht opstaan ’s ochtends? Probeer dan eerst van 4 keer snoozen terug te gaan naar 3 keer.  Bouw zo verder af en ooit zul je staan te springen om het bed uit te mogen.

Met dat soort marginaliteit hebben wij bij Beursbaas niet veel. Zoals een goede vriend van mij altijd zegt: “Go big or go home!”. En dus gaan wij jou helpen om niet één, maar twee goede voornemens in een keer af te vinken. #likeaboss

Stoppen met roken, Starten met beleggen.

Tuurlijk is starten met beleggen onderdeel van dit plan. Wat had je dan verwacht? Wij zijn Beurbaas. En starten met beleggen is altijd een goed idee! Maar het is niet alleen maar reclame. Er zit logica achter. In die veelvoorkomende hitlijsten van goede voornemens staat ‘beter omgaan met geld’ dikwijls in de top 5. Dus zo te zien doen we veel mensen een plezier door ze te helpen starten met beleggen.

En voor de kritische lezer zal ik ook even toelichten wat starten met beleggen te maken heeft met beter omgaan met geld. Om te kunnen beleggen heb je een beetje geld nodig. Maandelijks moet er iets overblijven binnen het huishoudboekje om te kunnen investeren. Dus starten met beleggen dwingt je in eerste instantie te gaan besparen op onnodige uitgaven. En voorkomen van onnodige uitgaven lijkt mij toch wel beter omgaan met geld. Daarbij is ‘beter omgaan met geld’ mij iets vaag. Wat is beter? Geef je dan minder uit of geef je het aan andere dingen uit? Starten met beleggen is lekker concreet. Daar kunnen we iets mee.

Dan het stoppen met roken. Nog steeds een voornemen dat veel mensen maken. Je zou verwachten dat zo vlak na stoptober het niet meer nodig is om in januari weer te stoppen met roken. Helaas slaagt slechts 5% erin om ook daadwerkelijk van de sigaretten af te blijven. Die andere 95% mogen het gewoon weer proberen. Dus zaak dat we die groep gaan helpen. Ik zal hier niet op de preekstoel gaan zitten en een betoog houden waarom je zou willen stoppen met roken. Voor de mensen die het overwegen zijn de redenen vaak kraakhelder.

Het geheim zit hem in de combinatie.

We hebben niet zomaar twee populaire goede voornemens geselecteerd voor deze special. ‘Stoppen met roken’ en ‘starten met beleggen’ vullen elkaar goed aan. Je hebt dus meer kans van slagen wanneer je beide doet, dan wanneer je er maar een probeert.

Roken is namelijk een verslavende gewoonte. En wanneer je een gewoonte wilt doorbreken, zeker een verslavende, dan is het beste middel om hem te vervangen met een andere gewoonte. Je moet jezelf afleiden zodat je niet de hele dag zit te denken aan het niet roken. Het beste voorbeeld hiervan is misschien wel voetballegende Johan Cruijff. Toen hij stopte met roken, ging hij aan de lolly’s. Omdat hij de hele dag met een lolly in zijn mond liep, was er geen plek meer voor een sigaret. En lukte het hem om te stoppen. Uiteindelijk heeft hij aan al die lolly’s wel een andere gewoonte overgehouden, namelijk de constante zuiggeluiden als hij sprak. Maar het was een wereldvoetballer, dus daar gaf niemand wat om.

De goede voornemens special – deel I

Aan ons dus de taak om een winnende combinatie samen te stellen. Met stoppen met roken en starten met beleggen, hebben we zo’n winnaar te pakken. Starten met beleggen biedt genoeg afleiding om die minuten die we doorgaans aan roken zouden besteden, nu met de beurs bezig te zijn. En het geld dat niet meer naar sigaretten gaat, kan nu naar onze portefeuille. Deze overstap biedt dus een alternatief voor zowel onze tijd als voor ons geld. En we zullen zien dat dit helpt met het volhouden van onze goede voornemens.

Klaar voor de start?

Het doel is duidelijk. Stoppen met roken, starten met beleggen. Twee goede voornemens voor de prijs van een. Ben jij klaar om jouw laatste sigaret op te steken en verstandiger met je geld om te gaan? Doe jij mee? Want hier gaan we!

Sociale druk.

De eerste stap in het plan is vrij simpel. Vertel zoveel mogelijk mensen wat je van plan bent. Komende maand kom jij op feestjes en diners je collega’s, familie, vrienden en ladingen vaagbekenden tegen. Vertel iedereen dat jij gaat stoppen met roken! Hoe meer mensen weten van jouw plan, hoe meer jou zullen helpen als jij straks stopt.

En als we zeggen dat je het iedereen moet vertellen, dan bedoelen we ook iedereen. Vergeet ook niet de mensen die jou sigaretten verkopen in te lichten. Vertel het tegen de kassières waar jij altijd een pakje haalt. En vraag ze je vanaf 1 januari niets meer te verkopen. Vertel het tegen de barman in jouw stamkroeg en tegen je stapvrienden, zodat jij niet in de verleiding komt als je op de nieuwjaarsborrel staat. Vertel het iedereen. Iedereen die maar wil luisteren, dat jij stopt met roken.

Schreeuw het ook van de daken op social media. Hoe meer mensen jij belooft, direct of indirect, nooit meer te gaan roken, hoe zwaarder het zal worden om ooit nog een sigaret op te steken. Want wat ga jij dan tegen die honderden mensen zeggen als ze jou in februari weer zien paffen? Ga all-in op jouw goede voornemen en zorg dat de hele wereld het weet. Je zult op veel meer steun kunnen rekenen tijdens die lastige eerste weken en maakt het voor jezelf makkelijker om het vol te houden. Ze zeggen dat social media druk met zich mee brengt. Met deze tactiek rekenen we daarop en gaan we dat in ons eigen voordeel gebruiken.

Actie: Vertel iedereen die maar wil luisteren dat jij gaat stoppen met roken. Uiteraard collega’s, familie en vrienden. Maar ook de mensen die jou sigaretten verkopen en aanbieden. Dus die vage bekende in de kroeg waarbij je altijd een peuk kunt bietsen of die oude studiekameraad die altijd met sigaren komt aanzetten, wordt ook even haarfijn uitgelegd dat jij gaat stoppen. Vanaf 1 januari 2020 koop jij nooit meer een sigaret!

De kop is eraf!

Jij hebt jouw eerste actie gekregen. Aan de slag ermee! Schreeuw het van de daken dat jij gaat stoppen met roken. Vanaf 1 januari 2020 koop jij nooit en te nimmer meer een pakje sigaretten. Jij gaat jouw geld de komende jaren niet letterlijk op zien gaan in rook. Maar jij gaat investeren in jouw eigen toekomst. Jij gaat stoppen met roken en starten met beleggen!

In het volgende deel van onze goede voornemens special gaan we aan de slag met de vervolgstappen van het plan. Voor nu heb jij dus even rust. Spreek gezellig af met vrienden of vergader nog een uurtje met collega’s. Jij hebt ze tenslotte allemaal wat te vertellen. Jij gaat stoppen met roken en starten met beleggen!

Geef een reactie