Beurzen geven weinig om verkiezingen.

Heel de wereld keek gespannen wie de 46e presidenten van de VS zou worden. Maar de beurzen geven weinig om verkiezingen.

Dagenlang zaten we aan de buis gekluisterd. Wie ging de presidentsverkiezingen in de VS winnen en werd de gelukkige bewoner van een fraai statig wit pand midden in Washington DC? Terwijl er één president nog dapper weerstand biedt, is de rest van de wereld er van overtuigd dat Joe Biden en Kamala Harris de race hebben gewonnen. Nu vraagt iedereen zich af wat dat betekent voor Amerika, de wereld en de koersborden. Hoe die eerste twee het er vanaf gaan brengen weet niemand, maar die laatste zal zich er weinig van aantrekken. Beurzen geven weinig om verkiezingen.

Verkiezingen zijn bijzaak.

Dat er afgelopen verkiezingen historie is geschreven staat buiten kijf. Zo mogen we bijvoorbeeld de eerste zwarte vrouw in het ambt van vice president verwelkomen. En zijn er meerdere homeseksuele volksvertegenwoordigers en een transgender senator als winnaar uit de lokale races gekomen. Maar ook was het nog behoorlijk moeilijk om een president die de schandalen aan elkaar rijgde, uit het Witte Huis te krijgen. Dat kan allemaal de geschiedenisboeken in, maar de beurs geeft er weinig om.

Hoewel er veel gespeculeerd is over wat de twee kandidaten zouden betekenen voor de aandelenmarkten, kunnen we niet anders concluderen dat de beurzen weinig geven om verkiezingen. Sinds het ontstaan van de S&P500 (de voornaamste index in de VS), zijn er 6 democraten en 7 republikeinen president van de Verenigde Staten geweest. En geen van allen wisten ze echt hun stempel op de beurs te drukken. Al die tijd is de beurs gestaag gestegen met een gemiddeld rendement van krap 10%.

De reden voor deze onverschilligheid is simpel. Aandelen onttrekken hun waarde niet aan het politieke klimaat, maar aan het achterliggende bedrijf. En zolang bedrijven winst blijven maken leveren aandelen rendement op. Ofwel door de dividend uitkeringen, ofwel door koersstijgingen. Alles wat daar omheen gebeurt, mogen we beschouwen als de waan van de dag. En daar horen verkiezingen dus ook gewoon bij. In Nederland beseffen we ons dat al heel lang. Daarom vraagt hier niemand zich af wat het betekent voor de AEX als de VVD de grootste partij wordt.

Heel veel is waan van de dag.

Je hoeft overigens geen medelijden te hebben met de nieuwe Amerikaanse president. Want naast dat beurzen weinig geven om verkiezingen, hebben ze ook voor andere zaken hoge mate van desinteresse. Zeker als je het bekijkt vanuit het perspectief van de lange termijn belegger.

Zoek voor de grap eens de complete koersgrafiek van de S&P 500 op. De volle 90 jaar. Kijk dan hoe snel jij de twee Wereldoorlogen, drie Golfoorlogen, een Vietnamoorlog en de Koude Oorlog hebt gevonden. Of de 15 recessies die Amerika te verduren heeft gehad in de 9 decennia. Allemaal serieuze gebeurtenissen in de geschiedenis van Amerika, maar ze hebben lang niet allemaal hun sporen achtergelaten op de koersgrafiek.

Dat wil niet zeggen dat al deze gebeurtenissen onbelangrijk zijn. Zeker niet. Het laat alleen zien dat ondanks alle ellende in de wereld, bedrijven toch nog steeds winst weten te maken. Die 10% historisch rendement per jaar is dus inclusief al die tegenslagen. Daarom luidt een van de bekendste gezegden op de beurs ook: “The market has to climb a wall of worry”. Op iedere dag zijn er zo een dozijn redenen te noemen om niet in aandelen te willen zitten. Het moment is nooit perfect. En de doemdenker zal dan ook nooit instappen. Maar je hebt maar één reden nodig om wel in te stappen. En dat is dat bedrijven hun best doen om winst te maken. Want dat is waar jij als aandeelhouder van meeprofiteert en dus het enige dat op lange termijn echt telt.

beurzen geven weinig om verkiezingen

Recht zo die gaat.

Hoe belangrijk verkiezingen ook zijn voor ons als burgers, zo onbeduidend lijken ze voor ons als aandeelhouders. Ga dus zeker stemmen iedere keer dat je het voorrecht hebt om je stem te laten gelden, maar verwacht niet dat een verkiezingsuitslag de eindscore van jouw beursavontuur gaat maken of breken.

Het rendement dat jij behaalt als aandeelhouder wordt bepaald door jouw inleg, jouw tijdshorizon en jouw tactiek. Daar gaat de President van de Verenigde Staten of onze eigen Mark Rutte heel weinig aan veranderen!

Geef een reactie