Beurs, beleggen en borrelpraat.

Het is vrijdag en wij zijn Beursbaas. Dan weet je dat de lichte kant van beleggen weer wordt opgezocht. Ditmaal met een overzicht van onze favoriete uitspraken uit dit borrelseizoen. Stuk voor stuk klaar om op een tegeltje gezet te worden.

De jaarwisseling hebben we net achter de rug, dus dat betekent dat we allemaal de nieuwjaarsrecepties en beste wensen borrels aflopen. Voor ons hier bij Beursbaas is dat niet anders. En dat gaat, zoals je misschien wel verwacht, gepaard met een hapje een drankje en praten over de beurs. Want hoewel we de laatste dagen verschillende keren zonder verspringende koersborden moesten doorkomen, was er volop gelegenheid om over de beurs te praten. Die borrelpraat leverde naast een hoop interessante discussies ook een aantal gevleugelde uitspraken op die, wat ons betreft, zo op een tegeltje gezet kunnen worden.

Disclaimer: Het is vrijdag en ook in 2020 nemen wij het leven dan iets minder serieus. Daarom gaat het vandaag in de blog over wijsheden en quotes waar jij geheid de blits mee gaat maken op de borrel. Welke borrel? Elke borrel! Heel veel leesplezier!

Wat ons betreft de mooiste.

Je mag best weten dat wij bij Beursbaas sowieso een zwak hebben voor een goede quote, een rake gevleugelde uitspraak of een betweterige tegeltjeswijsheid. Dus wanneer het erop aankwam om te bepalen wat de mooiste uitspraak was die wij in de afgelopen dagen hebben gehoord, zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Er is gewikt en gewogen. Shortlisten zijn opgesteld. En uiteindelijk is er toch een uitspraak als mooiste uit de bus gekomen. Unaniem verkozen, kan ik erbij zeggen.

“Ja, natuurlijk beleg ik al!”

Vooral de simplistische schoonheid van de uitspraak viel bij de jury erg in de smaak. Wat ons betreft het beste antwoord op de vraag of je al wel eens aan beleggen hebt gedacht. Beleggen is boven alles namelijk een spel van de lange adem. Dus hoe eerder je begint, hoe langer je te gaan hebt, hoe lager het risico is en hoe hoger de eindscore. En het is waar dat we aan iedereen die al belegt waarschijnlijk geen klant gaan hebben bij beursbaas, maar dat neemt niet weg dat het wel gewoon een steengoede uitspraak is.

The best of the rest.

De uitspraak die heel lang heeft meegestreden om betiteld te worden tot de mooiste, maar het uiteindelijk toch moest afleggen tegen de winnaar. Hij kwam naar voren in een gesprek dat draaide om de vraag waarom zoveel mensen zo vastklinken aan dat sparen. Een onderwerp dat onder beleggers op veel verontwaardiging kan rekenen omdat volgens hen iedereen toch onderhand in zou moeten zien dat sparen je geen cent gaat opleveren. En te midden van al die verontwaardiging viel de volgende uitspraak toen iemand de hele discussie samenvatte om vervolgens het volgende rondje te gaan halen.

“De keuze tussen sparen en beleggen, is eigenlijk de keuze tussen genoegen nemen met niets of gaan voor meer.”

Wat de jury kon waarderen aan deze uitspraak was de bondigheid waarmee deze uitspraak niet alleen de inhoud maar ook het sentiment van de discussie samenvat. Want los van de feiten en de bedroevende rentestanden belicht het ook het gevoel van in actie komen. Geen genoegen nemen met de kruimels die een bank jou bereid is te geven, maar het heft in eigen handen nemen en zelf aan de slag met je centen. En met jouw acties een eerlijke vergoeding scoren voor je zuurverdiende geld terwijl je een gebalde vuist of gesterkte middelvinger kunt opsteken naar de spaarrekening die jij zojuist de rug toe hebt gekeerd. Het gevoel van ergens voor gaan.

De rest van de shortlist.

Een aantal uitspraken deden eigenlijk nooit mee voor de hoofdprijs, maar zijn zeker wel het vernoemen waard. Omdat ze een poëtische waarde dragen, goed gevonden zijn of simpelweg jaar op jaar heel erg waar blijken te zijn. Daarom willen we de onderstaande uitspraken jullie niet onthouden.

De eerste ligt erg in de lijn van onze runner up, omdat ook deze uitspraak het gevoel van actie aanstipt. Naast het scoren van een hoger rendement is dat namelijk een aspect waar veel beleggers een goed gevoel van krijgen. Dat ze met hun eigen geld, naar eigen inzicht, zelf keuzes maken en verantwoordelijk zijn voor hun eigen rendement. In tegenstelling tot andere manieren om je vermogen te proberen te laten groeien.

“Rente krijg je, loterijen win je, maar op de beurs verdien je!”

Kort en krachtig. De drie manieren waarop consumenten van geld, meer geld proberen te maken perfect samengevat. En voor de belegger een bron van trots omdat beleggen een gevoel van actie en kunde geeft. Terwijl je met sparen maar moet accepteren wat iedere andere spaarder ook krijgt en met loterijen weet dat je het van dom geluk moet hebben.

De volgende uitspraak die onze shortlist heeft gehaald is een gouwe ouwe. Maar wederom dit jaar weer heel erg waar gebleken. Met een jaar waarin menig index ruim 20% steeg en die stijging ook nog eens heel erg mooi verdeelde over het jaar, was instappen eigenlijk altijd een feest. Want binnen een paar weken keek je vaak al aan tegen een mooie winst. En dus mag deze uitspraak niet ontbreken.

“Er is nooit een perfect moment om aandelen te kopen, maar er zijn wel heel veel goede momenten om aandelen te kopen.”

De eeuwige strijd die de beurs voert tegen al het wereldnieuws, wordt hier op fabelachtige manier omschreven. Want je hoeft maar een krant open te slaan, een journaal te kijken of een website te bezoeken en je krijgt van alle kanten berichten over de ellende die zich afspeelt op deze aardkloot. En tegen al die problemen in, klimt de beurs keer op keer weer hoger en hoger. Elke keer dat wij als beleggers twijfelen of we deze maand wel weer zouden moeten inleggen, dan is deze uitspraak er om die twijfel weg te nemen. Als een rots in de branding. Aldus het juryrapport.

Een andere uitspraak op onze shortlist sluit daar perfect op aan. Want hoewel we in onze pogingen om de beursbewegingen te verklaren er van alles bij halen, is er maar één drijvende kracht achter al het beursgeweld. En deze uitspraak toont geweldig aan dat het niet gaat om de waarde van het Britse pond, conflicten in het Midden-Oosten, verkiezingen in de VS of klimaatakkoorden binnen de Europese Unie.

“Zolang bedrijven gefocust zijn op winst, ben ik geïnteresseerd in aandelen.”

De manier waarop de kern van alle beursbewegingen hier wordt geduid, is noemenswaardig volgens de jury. De waan van de dag kan op korte termijn invloed uitoefenen, maar op lange termijn zijn het de bedrijfswinsten die de koers dicteren. Jouw aandeel is tenslotte een aandeel in een bedrijf en wanneer dat bedrijf winst maakt, wordt het aandeel ook meer waard. Zo simpel is het en zo simpel blijft het.

De laatste uitspraak in onze shortlist heeft haar plaats vooral te danken aan het geestige karakter. De timing was daarbij ook erg goed. In een luchtig gesprek over het weer van de afgelopen dagen werd de kou al snel van vele kanten bekritiseerd. Iets waar de plaatser van deze uitspraak dankbaar gebruik van maakte om een sentiment richting warmere dagen te voorzien van een beurs gerelateerde twist.

“De lente is mijn favoriete seizoen, dan wordt het dividend uitgekeerd.”

Erg geestig en zeer goed gebracht. De timing van de uitspraak was uitmuntend, maar ook deel van de kracht. Op andere momenten komt de uitspraak minder tot haar recht. Daarbij is ze feitelijk ook niet helemaal juist, omdat verschillende bedrijven het hele jaar door dividend uitkeren. Daarmee onderaan de shortlist en enkel voor de eervolle vermeldingen opgenomen in het juryrapport.

Een fijn borrelseizoen!

Iedereen die de nieuwjaarsborrel nog voor de boeg heeft, wensen wij heel veel plezier en voel je vrij om een van bovenstaande uitspraken erin te slingeren. Mocht je een nog veel betere uitspraak voor ons hebben, dan horen we het graag. Zoals gezegd zijn wij best wel fan van een goede gevleugelde uitspraak over de beurs.

En voor iedereen die de nieuwjaarsborrel vooral probeert te overleven zonder in ongemakkelijke situaties verzeild te raken, hebben we ook nog een gouden tip. Zeggen dat je net bent hersteld van een serieuze verkoudheid pleit je direct vrij voor de traditionele zoenen van collega’s en daarmee is het heetste hangijzer ontweken. Een gelukkig nieuwjaar en borrel ze!

Geef een reactie