Bepaal in september zelf de prijs die jij betaalt!

Iedereen die zelf aan de slag gaat op de beurs heeft er eentje nodig: de broker. En daarom krijgen wij ook regelmatig vragen over wat nou de beste broker is. Daar is helaas niet een universeel antwoord op te geven omdat het uitkiezen van een broker ook afhankelijk is van jouw persoonlijk omstandigheden. Maar op deze pagina geven we graag een tipje van de sluier weg en laten we zien welke brokers wel en niet op jouw shortlist mogen voorkomen. En geven we prijs welke de beste broker volgens Beursbaas is.

De beste broker volgens Beursbaas.

Er kan er maar een de beste zijn en wat ons betreft is dat DEGIRO. We gebruiken hem zelf ook en zijn na jaren nog steeds erg tevreden met deze Nederlandse prijsvechter.

DEGIRO

De beste broker volgens Beursbaas! Qua transactiekosten een absolute topper. Kopen en verkopen van aandelen is bij DEGIRO lekker goedkoop en soms zelf gratis (als je gebruikt maakt van de kernselectie). Daarnaast is het aanbod producten goed en kun je op alle grote wereldwijde beurzen beleggen.

De tools die de website en de app bieden zijn niet de meest geavanceerde, maar zeker ruim voldoende voor de gemiddelde belegger. Bovendien komt men regelmatig met uitbreidingen en verbeteringen. DEGIRO is wat ons betreft de beste keuze voor de startende belegger. Bovenaan de shortlist dus.

LYNX

LYNX gaat voor extra’s. Ze slepen regelmatig prijzen in de wacht met hun handelsplatform, hebben een zeer uitgebreid aanbod aan aandelen van over de hele wereld en bieden extra kennis in de vorm van webinars. Met al die extra’s richten zij zich duidelijk op de actieve belegger, wat ook te zien is aan de voordelige tarieven voor hun opties handel. Opties zijn immers een complexer en risicovoller product dan gewoon aandelen kopen. Voor al die extra’s moet natuurlijk wel betaald worden en dat maakt LYNX voor de simpele belegger, die af en toe een aandeel koopt, best duur. Maar voor de actieve belegger is het een zeer interessante partij en verdienen ze zeker een plekje op de shortlist.

Daarnaast werkt LYNX samen met Interactive Brokers en kan je dus ook aan een rekening helpen als je niet woonachtig bent in Nederland. Zorg wel dat je goed de tarieven bekijkt, voordat je jouw rekening opent, want die verschillen per land. En het is ook niet altijd mogelijk om via LYNX je rekening af te sluiten. Soms moet je rechtstreeks naar Interactive Brokers en dat wil je eigenlijk niet.

MEXEM

Bij onze zuiderburen is MEXEM de prijsvechter. En gelukkig hanteren ze voor Nederlandse klanten ook zeer voordelige tarieven. De tools zijn uitgebreider bij Mexem, maar ook gericht op de meer ervaren belegger. Dit kan ervoor zorgen dat je meer krijgt dan je nodig hebt of snapt. Maar als je plannen hebt om serieus tijd in jouw beursavontuur te steken dan kan deze tooling jou zeker helpen om alle koopjes en pareltjes nauwlettend in de gaten te houden. Vult de shortlist mooi aan als wildcard.

Ook MEXEM werkt samen met Interactive Brokers en kan je dus ook aan een rekening helpen als je niet woonachtig bent in Nederland. Zorg wel dat je goed de tarieven bekijkt, voordat je jouw rekening opent, want die verschillen per land.

Brokers die zichzelf diskwalificeren.

Als particulier belegger liggen de verwachtingen niet super hoog voor een broker. Je wilt gewoon een partij waarbij je aandelen kunt kopen op de beurzen in de buurt en een paar grote beurzen wereldwijd. Daarbij wil je makkelijk overzicht hebben op je portefeuille, alles zelf doen en niet te duur uit zijn. Zo moeilijk zou dat niet moeten zijn.

Er zijn echter meerder partijen die zichzelf diskwalificeren door een van deze zaken niet goed te regelen. Dit zijn dan ook meteen brokers waar jij als startende belegger met een wijde boog omheen moet lopen, want die gaan jouw beursavontuur niet leuker, makkelijker of rendabeler maken.

Brokers die zichzelf diskwalificeren volgens Beursbaas

Allereerst de banken. Bijna elke zichzelf respecterende bank biedt jou de mogelijkheid om te gaan beleggen. En dat is vrijwel altijd een slecht idee. Ze gaan of voor jou aan de slag waardoor je de controle uit handen geeft of ze rekenen vaste kosten om het zelf te doen. ING, ABN AMRO en RABOBANK pakken het allemaal zo aan en jagen jou dus op kosten. Het hebben van een beleggingsrekening hoort gewoon gratis te zijn en doordat de banken dit nog niet aanbieden diskwalificeren zij zichzelf.

Dan de hippe jongens. Beleggen is niet het meest sexy onderwerp, dat weten wij ook wel, maar dat heeft bedrijven zoals BUX, PEAKS en BOTS niet tegengehouden om het te verpakken in een hip product. Iets dat voor ons de aloude wijsheid aanwakkert: Als iets er te goed uitziet om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk bullshit. Dat blijkt in dit geval weer eens helemaal te kloppen.

BUX biedt drie verschillende apps die zich alle drie diskwalificeren. BUX 0 heeft te kampen met een veel te klein aanbod van slechts een selectie aan losse aandelen, BUX X is eigenlijk gewoon een gokmachine wat ook blijkt uit het feit dat meer dan 70% van de klanten verlies maken en BUX C laat je enkel in crypto handelen, wat niets met beleggen te maken heeft. Het idee achter PEAKS is leuk, beleggen met je wisselgeld, maar het zet weinig zoden aan de dijk om met een paar euro per maand te gaan beleggen. Zij diskwalificeren zichzelf door alleen de eerste drie maanden een gratis rekening te bieden en vervolgens vaste kosten per maand te rekenen. BOTS weet zichzelf dubbel te diskwalificeren door beheerd te beleggen in cryptocurrency aan te bieden. Dus geen aandelen en geen controle over je portefeuille. Deze hippe partijen kun je dus ook negeren in jouw zoektocht naar een goede broker.

Tenslotte de dure gasten. Zij die alle zaken op orde hebben, behalve de kosten die ze in rekening brengen. BINCK is er zo een. Niet alleen moet je daar betalen voor jouw beleggingsrekening, ze hanteren ook nog eens minima aan kosten per transactie waardoor de gemiddelde belegger daar drie keer zo duur uit is per transactie als bij een prijsvechter. BRAND NEW DAY laat jouw geld beleggen in sommige van de duurste fondsen die er zijn en rekent de kosten aan jou door. ASN BANK laat je enkel uit hun eigen dure fondsen kiezen en rekent daar bovenop ook nog eens kosten voor de rekening zelf. Dat is dubbel duur.

Alle deze hippe en dure jongens kun je dus overslaan in jouw zoektocht naar een broker. Ze zijn te duur, te risicovol en te controlerend om een goede broker te zijn voor een beginnende baas op de beurs!