Beleggen in beleggen.

Het beurswereldje is op zichzelf ook een sector. En dus kun je beleggen in beleggen. Hoe zo'n portfeuille eruit ziet bekijken we vandaag in de blog.

Het beurswereldje. Dat bestaat niet alleen uit bedrijven die aandelen hebben uitgegeven. Er zit een hele industrie omheen. Beursmaatschappijen, brokers, vermogensbeheerders, analisten en journalisten. Allemaal houden ze zich bezig met het fenomeen dat de beurs heet. En werken ze voor bedrijven die op hun beurt ook weer beursgenoteerd zijn. Dat maakt het voor ons particulieren mogelijk om te beleggen in beleggen.

Dus gaan we in deze blog eens kijken wat er in een portefeuille zou zitten als je in de beleggingssector gaat beleggen. Beleggen in beleggen. De beursvorm van Inception, maar dan zonder Leonardo DiCaprio en met Beursbaas.

beleggen in beleggen, de beursvorm van Inception

De Beursmaatschappij.

Als een bedrijf aandelen wil uitgeven dan moeten ze naar de beursmaatschappij toe. In Amsterdam is dat EURONEXT. Die organiseren de beurs. Net als dat een markt georganiseerd wordt, is er op de beurs ook een partij bij wie je aan moet kloppen om een stalletje te krijgen. EURONEXT doet dat niet in alleen in Amsterdam, maar ook in Parijs, Brussel, Lissabon, Dublin en binnenkort ook in Oslo.

EURONEXT maakt ook van haar eigen diensten gebruik, want ze zijn zelf beursgenoteerd in Amsterdam. Zij heeft voor die notering dus zichzelf moeten bellen. Dat moet een geweldig telefoongesprek zijn geweest.

Brokers en Banken.

De volgende schakel in het wereldje wordt gevormd door de aanbieders van beleggingsrekeningen. De brokers en banken van deze wereld. Die zorgen ervoor dat jij en ik aandelen kunnen kopen en verkopen.

Daarvan zijn er ook een aantal beursgenoteerd. Bijvoorbeeld de twee grootbanken ABN AMRO en ING. Dat zijn de partijen die beleggen er een beetje bij doen. De puristen, zoals DEGIRO en BINCK, zijn niet beursgenoteerd. Voor BINCK ligt dat nog vers in het geheugen, want die werden in 2019 overgenomen door SAXO BANK en verdwenen daardoor van de beurs. Maar bij verschillende beursgenoteerde banken kunnen we dus wel nog deels meeliften op de verkoop van beleggingsrekeningen.

Randzaken.

Met de beursmaatschappij, de brokers en de banken hebben we in principe de benodigde infrastructuur voor de belegger compleet. Maar er zijn nog meer bedrijven bestaan die een business model hebben gebaseerd op het fenomeen beleggen.

Zo is er bijvoorbeeld de IEX GROUP die een heel mediabedrijf hebben gebouwd rondom beursnieuws en analistenadviezen. En ook die jongens zijn beursgenoteerd, dus verkoop van beursjournalistiek is een andere business waar we van mee kunnen profiteren.

Dan zijn er nog de hele snelle jongens. FLOW TRADERS is een bedrijf dat met flitshandel haar brood verdient. Hoe dat precies werkt en of je daar blij van moet worden, is laatst goed uitgelegd door Zondag met Lubach. De keuze om wel of niet in dit bedrijf te beleggen laten we aan jou. Maar feit blijft dat ook deze heren beursgenoteerd zijn en we dus van hun snelle vingers kunnen meeprofiteren.

Alles draait om volume.

Voor alle genoemde bedrijven gaat de regel op dat hoe groter het beurswereldje wordt, hoe meer er verdiend wordt. En dus kunnen we via deze bedrijven echt beleggen in beleggen.

Dat begint bij EURONEXT, die meer geld verdienen als meer bedrijven een beursnoteringen aanvragen. Ook verdienen zij geld aan de brokers en banken die koersinformatie willen hebben.

Die brokers en banken verdienen op hun beurt weer geld aan elke beleggingsrekening die ze weten te slijten. Vaak is de rekening zelf gratis bij een ABN AMRO of ING, maar als je transacties wil doen, komen er kosten om de hoek en dat brengt geld in het laatje. Hoe meer transacties er dus plaatsvinden, hoe hoger de winst.

Als er meer wordt gehandeld is er vaak ook meer behoefte aan informatie en tips, waardoor bedrijven als IEX GROUP de bezoekersaantallen op hun websites ziet oplopen. Dat is weer goed voor de reclame-inkomsten. Daarnaast verkopen ze ook premium content, waar meer vraag naar is als meer mensen beleggen.

Ook heeft FLOW TRADERS baat bij meer handel. Hoe meer transacties er zijn, hoe meer kansen zij hebben om er tussendoor te flitsen. Ook zij boeren dus beter wanneer het beurswereldje groeit.

Beleggen in Beleggen.

Zo kun je dus vrij snel een setje beursgenoteerde bedrijven samenstellen die allemaal profiteren van een groeiende beurswereld. Meer beursgenoteerde bedrijven, meer beleggingsrekeningen, meer beleggers en meer transacties. Het is allemaal goed voor deze bedrijven.

Dus als jij denkt dat dit beleggen weleens nog populairder kan gaan worden dan dat het nu al is, dan verdienen deze bedrijven een plekje op de favorietenlijst. Zeker voor de collectant, trendvolger, koopjesjager of parelvisser zijn ze het stukje huiswerk wel waard.

Helaas kan jouw favoriete beursgerelateerde bedrijf nog niet op dat lijstje, want voor Beursbaas duurt het nog wel even voordat we toe zijn aan een eigen beursnotering. Maar gelukkig kunnen we desondanks wel gewoon allemaal genieten en meeprofiteren van dat heerlijke fenomeen dat beleggen heet.

Geef een reactie